HEM

Grenache

Grenachedruvor anses vara bland de mest odlade druvorna i världen. De är lättodlade och trivs bäst i varma och torra klimat, vilket förklarar varför vi hittar dem på vinodlingar i bland annat södra Frankrike, Napa Valley i Kalifornien, USA och i Spanien. Beroende på vilket land och region druvan är odlad i ser vi tydliga smakskillnader på vinet. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Grenacheviner

Grenache – en lättodlad druva som trivs bäst i varma och torra klimat

Grenache är en blå druva som ger både rött vin och rosévin. Druvan odlas främst i Frankrike men sägs ha sitt ursprung i Aragonien i Spanien där den kallas Garnacha. Sardinien kan också vara ett tänkt ursprung, där går druvan under namnet Cannonau.

Grenachedruvor anses vara bland de mest odlade druvorna i världen. De är lättodlade och trivs bäst i varma och torra klimat, vilket förklarar varför vi hittar dem på vinodlingar i bland annat södra Frankrike, Napa Valley i Kalifornien, USA och i Spanien. Beroende på vilket land och region druvan är odlad i ser vi tydliga smakskillnader på vinet. Grenachevin från Spanien, Australien och USA har en högre alkoholhalt med tydliga toner av hallon och en jordig ton. Viner av samma druva, tillverkade i Frankrike och Italien, är lättare med smaker av tobak, örter och torkade jordgubbar. Tack vare sitt breda smakregister är de populära druvor att göra vin på runt om i världen.

Dominanta smaker av röda bär

Smakerna domineras av röda bär så som hallon och torkade jordgubbar. Andra dominanta smaker är plommon, läder, lakrits, kryddor och fikon. I doften kan du känna aromer av bland annat björnbär, plommon, peppar och örter. Grenachedruvan står fint för sig själv, men förekommer även i blandningar med andra druvor så som Syrah och Carignan. Grenacheviner är ofta ljusa i färgen med hög alkoholhalt.

grenache

Mat som passar med Grenachevin

Grenache går under kategorin medelfylliga viner vilket gör det passande till flera olika maträtter. Väljer du ett rött Grenachevin kan du servera en kraftigare kötträtt, till exempel en köttgryta eller en grillad köttbit. Bjuder du på ett rosévin fungerar det bättre med fisk och skaldjur eller en vegetarisk grönsaksrätt.


Fakta om Grenache

  • Odlas: Frankrike, Spanien, Italien, Australien.
  • Kända områden: Södra Rhône, Provence (Frankrike), Aragonien och Priorat (Spanien).
  • Smak: Relativt låg syra med smaker av torkade jordgubbar, eldigt plommon, grapefrukt, läder, kryddor och lakrits.
  • Serveringstemperatur: Rödvin bör serveras mellan 16 och 18 grader. Rosévin bör serveras mellan 8 och 12 grader.
  • Passar till: De röda vinerna passar till de flesta kötträtter. Rosévinerna passar till fisk och skaldjur samt grönsaksrätter eller till aperitifen.
  • Synonymer: Garnacha (Spanien), Uva di Spagna och Cannonau (Italien) och Aragones (Portugal).