HEM

Aktuellt

Bästa grillvinerna under hundringen

Grillsäsongen är i full gång och många passar på att ta ett glas vin till, såhär i semestertider. Men hur ska man tänka för att maximera smakupplevelsen av både mat och dryck? Här spelar både huvudingrediens och tillbehör in och det finns en del riktmärken som kan vara bra att känna till.

– Lättare rätter – lättare vin.

– Rött kött gör sig oftast bäst ihop med ett fylligt och smakrikt rött vin, eftersom det vanligtvis serveras feta såser och tillbehör. Då är kraftfulla röda viner med mer tanniner en bättre matchning. Vitt vin gör sig bättre om du har syrliga tillbehör.

– Om du grillar kött med väldigt söta och kryddiga marinader passar ett fruktigare vin bättre.

– Till magrare detaljer som oxfilé, rostbiff eller ryggbiff kan ett medelfylligt rött vin fungera bra. Marmorerat kött som entrecôte och högrev, som dessutom blir saftigare vid grillning, passar bäst med kraftigare röda viner.

– Stekgraden på köttet kan också påverka ditt vinval. Gillar du ditt kött rare förhöjs smaken av kraft, fyllighet och tanniner. Den som föredrar sitt kött helt genomstekt kan med fördel välja aningen fruktigare viner.

– Om du hör till dem som älskar peppar, hetta och chili ska du undvika alltför fylliga och sträva viner. Hettan gör nämligen vinet mindre sött och ännu strävare. Välj istället ett bärigt och fruktigt vin som har en liten sötma.

Det behöver inte heller kosta skjortan att få till en riktigt lyckad mat- och vinkombo. Här kommer Vinguidens bästa tips på grillviner som alla kostar under hundralappen!

Till ljusare kött och lättare grillrätter

Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic
2022
Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic
Viss kärv ton, torr, bra med frukt, bärig med ok strävhet, liten pepprig ton och en mineral släng i avslut.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
101 kr

Till grillad fisk och skaldjur:

KWV Roodeberg White
2020
KWV Roodeberg White
 Balanserad, gräsig med inslag av äpplen, päron, gräsig ton.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
85 kr

Laxspett med kokt färskpotatis och fräsch sås på dill, citrus och crème fraîche

Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout
2022
Mulderbosch Chenin Blanc Steen op Hout
Smakrikt vin i konsumentvänlig stil med inslag av både citrus och en lätt rökig ton som passar utmärkt till den grillade laxens lätt rostade ton.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
101 kr

Grönsaksspett med tortillabröd och slät röra på avokado, fetaost, basilika och citronsaft

P.Lex Pinot Grigio
2022
P.Lex Pinot Grigio
Fruktsött vin med inslag av både mogna äpplen, päron och en fin nötighet som fungerar utmärkt till matens alla fräscha smaker.
750 ml - 12% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
101 kr

Chuckrolls med röra på skogschampinjoner och baconlindad sparris

Red by Parnevik Zinfandel
2015
Red by Parnevik Zinfandel
Ett vin med frisk ton, mörka bär, lakrits och sälta lyfter köttets lätt minerala karaktär till en helt ny nivå, dessutom med fin balans.
750 ml - 12.5% -
59 kr

Havskräftor med några droppar citron på

Orballo Albariño
2022
Orballo Albariño
Friskt, grönfruktigt vin med inslag av citrus och äpple som balanserar havskräftornas sälta och den friska tonen citrondropparna ger maten.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
151 kr

Grillad banan med smält choklad och hackad mandel

Nederburg Noble Late Harvest
2023
Nederburg Noble Late Harvest
(37,5 cl)
Smakrikt sött vin med toner av tropiska frukter och mandelmassa som gifter sig mycket väl till banansötman och chokladens kraftigare, nötiga smak.
375 ml - 8.5% - Sockerhalt 27.5 g per 100 ml
120 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Äntligen högsäsong för grapefrukt! Här är våra favor..

Vi bara älskar grapefrukt. Denna vackra, färgglada citrusfrukt som är söt, sur och bitter – ja, allt på en och samma gång. Nu när det är högsäsong för citrusfrukter vill vi passa på att slå ett slag..

Läs mer
Fem bästa naturviner till våren

Fem bästa naturviner till våren

Vem vill inte hälsa våren välkommen med lite vin? Och varför inte naturvin, det trendiga vinet som fortfarande är en smula kontroversiellt? Inga tillsatser och mycket lite svavel är definitionen på ..

Läs mer
Fyra riktigt bra röda greker

Fyra riktigt bra röda greker

Med ett enormt antal spännande druvor och olika klimat har Grekland lyckats positionera sig som ett riktigt intressant vinland. Det tog – i ärlighetens namn – länge. Men nu har kolossen vaknat. Bild..

Läs mer
Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Matcha tre klassiska pastarätter med vin

Hur ska man egentligen matcha pastarätter med vin? Att pasta och vin fungerar bra ihop är ingen hemlighet. Däremot kan det vara en utmaning att verkligen hitta en kombination som dina gäster sent ko..

Läs mer
Vin till vilt – höstens bästa kombinationer

Vin till vilt – höstens bästa kombinationer

Vin till vilt – hur ska man tänka? Med höstens intåg är det dags att njuta av smaker från våra höstskogar. Viltfärsbiff, hjortstek, rådjurssadel och älgfilé är bara några läckerheter som väntar. Men..

Läs mer