HEM

Viner och höstgrill

Sommaren och semestern är över för de flesta av oss, och denna sommar kommer inte att gå till historien som något att minnas, i alla fall inte vädermässigt. Men nu är vi svenskar ett tålmodigt folk och traditioner är något vi värnar stolt om – så även om vi nu går in i sensommarskrud och tar sikte på höstschemat så låter vi vissa sommartraditioner fortfarande ta plats. För vissa är grillandet till och med en året-runt-företeelse.

Att grilla är något som vi trots vädergudarnas vrede ändå genomför som planerat, gärna i sällskap med familj och vänner, och i takt med att utrustningarna blivit allt mer avancerade har även kunskapsnivåerna om grillning höjts avsevärt. Nu ska jag redan här slå fast att jag är urusel på att grilla, av många olika anledningar. Främst är det väl tålamodet som brukar ställa till det, jag har väldigt svårt att stå vid en grill och bara råstirra rakt ner i gallret – det slutar oftast med att tanken svävar iväg mot något annat och sedan väcks jag till verkligheten igen för att något osar bränt eller att en brandvarnare i närheten vrålar för full hals.

Jag erkänner även att jag inte riktigt hittat ”grillmästaren” inom mig – det vill säga han som gärna bredbent och självklart tar plats vid Webern eller klotgrillen, som vore det en styrplats på en lyxyacht – och till vilken det krävs ett speciellt certifikat som bara heliga munkar vid ett hemligt utvalt kloster kan utfärda.

Grilla vad, när, hur

Jag kan känna riktig avund till den typen av människor som med obändigt självförtroende hanterar köttbitar, grönsaker, fiskpaket, korvar och fågel i alla format och storlekar, och som inför varje vändning av det som ska grillas snurrar med grillverktygen som vore det den sista duellen i en hårdkokt westernfilm. Tufft, läckert och faktiskt en smula sensuellt – däremot är inte alltid resultatet av grillexcessen lika med succé. Det krävs, förutom en smula finess, fantasi och förberedelse, även lite bredd bland kunskaperna. Vad man bör grilla, hur man ska grilla, när man ska grilla, var man ska grilla och framförallt – vad ska jag kombinera mina mästerverk med när det kommer till dryckesval.

Sedan några år tillbaka är grillsäsong i Sverige ofta lika med boxviner. Praktiskt, prisvärt och oftast okomplicerat som tillbehör. Det är väl gott nog så länge man själv känner sig nöjd. Däremot är jag övertygad om att det slarvas rejält hos merparten som väljer ”Chateau Cardbordeaux” som grillvin – med det menat att mycket av det goda som skapats av mästergrillaren i form av smak, kryddning, grillskorpa, marinering, rub, glaze etcetera sköljs bort i en obönhörlig vintsunami i boxform på grund av slarv och snålhet. Slentrianen gör att det oftast hellre väljs box i stället för flaska för att priset är lägre och/eller apk-värdet (alkohol-per-krona) är högre, vilket är lite synd.

Låt mig ändå fastslå att jag nu inte dissar boxviner per se, det finns idag många bra produkter, absolut, men lyfter vi blicken från grilloset en stund så finns det mäktigare upplevelser att upptäcka i flaskform istället.

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé 2019

Eftersom jag gärna slår ett slag för att roséviner ska drickas året om så är det en självklarhet att redan här slå fast att trots att det står september i almanackan så är rosévin en utmärkt grillkompis. Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc 2016 där även en skvätt av Malbec återfinns i druvblenden är ett ungt friskt fräscht och fruktigt rosévin – en utmärkt combo när lättare rätter av fisk och skaldjur ska läggas på grillen. Gott till fisk anrättat i foliepaket med primörer och citrusfrukter instoppade tillsammans med ett lätt kryddsmör. Tropiska toner i såväl doft som smak, härlig och pigg syra och fin fruktighet som passar även bra till aperitif medan maten anrättas.
Art.nr: 6026 - Pris: 99 kr

Campillo Blanco Fermentado en Barrica

Campillo Blanco Fermentado en Barrica 2014

Vitt vin från Rioja är kanske inte det första man tänker på om det ska matchas med grillat. Så bra då att det finns tillfällen då man ska bryta fördomar och eventuella traditioner som gått i stå. Denna Campillo Blanco Fermentado en Barrica bjuder på en fyllig och smakrik upplevelse i såväl mun som näsa. Vinet har fått ligga och mogna på ekfat en tid vilket ger en smörig, fet och rostad karaktär där vanilj, citrus och äpplen bildar en läcker smakpalett tillsammans med grillad fisk i stil med torskrygg eller annan kotlettfisk. Passar även fint till grillat fläsk eller fågel där en glaze med till exempel mango och ingefära kan bli en spännande upptäckt.
Art.nr: 4202 - Pris: 99.00 kr

Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

Xavier Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic 2018

En klassiker! Grillat kött och viner från Côtes-du-Rhône lirar väldigt bra ihop. Mycket fruktighet, kryddighet och där egenskaper som lagerblad, svartpeppar och lakrits gifter sig fint med de marinader och rubs som inte innehåller alltför mycket hetta. Den enda ”eld” som ska uppstå vid grillen är den som sätter fyr på maskineriet, inte i munhålan – därför är det bra att hålla koll på alkoholhalter och styrka i smaksättarna. Xavier Grenach Vielles Vignes fungerar utmärkt till grillade lammracks och entrecote för att nämna några favoriter.
Art.nr: 2151 - Pris: 109 kr

Alamos Malbec

Alamos Malbec 2018

En bredaxlad argentinare är inte helt fel som sällskap då det ska grillas. Alamos Malbec 2016 bjuder på härlig frukt i form av mogna jordgubbar och mörka körsbär. Lägg därtill andra doft- och smakegenskaper som vanilj, kanel, peppar och en örtighet som lätt kan matchas med smaksättare till det som ska grillas. Den eleganta fattonen i vinet lyfter riktigt fint till en grillad oxfilé med en fetare sås i stil med klassisk bearnaise eller café de paris.
Art.nr: 6670 - Pris: 99 kr

Girard Old Vine Zinfandel

Girard Old Vine Zinfandel 2017

Zinfandel har räddat många grillkvällar då den har fina egenskaper att kunna ”klä sig i lite olika kostymer” – det vill säga det passar till rätt mycket som läggs på grillen. Nöt, lamm, fläsk, kyckling och till och med fisk. Det gäller bara att ha lite koll på kryddning, smaksättare, såser, marinader, glaze och rubs i min mening, och varför inte temperaturen också.
Denna Zinfandel fungerar riktigt bra även när den får en lite svalare temperatur runt 12-14 grader ifall köttet nu innehar en lite starkare och kryddigare karaktär. Annars blommar som sagt Zinfandels fina mörka fruktighet ut i form av blåbär och björnbär när tempen lägger sig runt 16-18 grader och där vanilj, lite rostad fatkaraktär tillsammans med en svans av mynta ger en utmärkt skjuts i gomseglet.
Min favorit då det kommer till grillade hamburgare.
Art.nr: 22337 - Pris: 215 kr

Whispering Angel

Whispering Angel 2017

Jag är ett stor fan av grillade skaldjur i form av havskräftor, gambas och hummer och leker gärna med olika smaker då kycklingbitar ska grillas. Jag återvänder då gärna till rosévinet igen – då gärna med mer matorienterad smakkaraktär där den långa eftersmaken övergår i en fin balanserad beska som fungerar utmärkt som smakbrygga till det som ligger på grillen. Whispering Angel 2015 från Chateau D´Esclans är en uppstickare som nu på senare tid etablerat sig som en kvalitetsrosé utöver det vanliga. I sann Provencestil med elegant frukt i doft och smak där syrliga röda vinbär, unga hallon och smultron samsas med örtighet och väldigt fin mineral – vilket blir urläckert tillsammans med just grillade havskräftor, där man serverar en fräsch sommarsallad till och stänker på lite hallonchutney med lite sting i på toppen. Torrt vin, hög syra och finstämd frukt tillsammans med den silkeslena vinstrukturen gör detta rosévin till en av mina favoriter då det gäller rosé och grillad mat. Utmärkt även till ett grillspett fyllt av fläskfilé och grillade rotfrukter.
Art.nr: 72454 - Pris: 189 kr

Gigondas Le Pas de L'Aigle Pierre Amadieu

Gigondas Le Pas de L'Aigle Pierre Amadieu 2013


När vi nu ändå tillåter oss att låta det grillade kanske gå mot lite mer höstrustik karaktär så kräver det förstås viner som matchar och står emot tuggmotståndet. Jag har efter min Rhoneresa blivit förälskad i ett rött vin från Domaine Pierre Amadieu: Gigondas Le Pas de L´Aigle 2013. Vinet är makalöst vacker och inbjudande redan vid första anblicken – djupt röd, och man kan nästan ”ta på” det sammetslena som möter både näsa och mun när vinet intas. 75 % Grenache och 25 % Syrah ger en läcker ton av plommon, björnbär och bigarråer tillsammans med läckra nyanser av lavendelörter och läder. Eftersmaken med sin lena pepprighet gifter sig utmärkt till köttet och de feta såser som ackompanjerar. Superläcker till grillad oxe, entrecote eller varför inte plocka fram något vilt från frysen/köttdisken – vinets syrlighet passar utmärkt även till de vilda smakkaraktärerna.
Art.nr: 71794 - Pris: 249.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa