HEM

Aktuellt

Viner och höstgrill

Sommaren och semestern är över för de flesta av oss, och denna sommar kommer inte att gå till historien som något att minnas, i alla fall inte vädermässigt. Men nu är vi svenskar ett tålmodigt folk och traditioner är något vi värnar stolt om – så även om vi nu går in i sensommarskrud och tar sikte på höstschemat så låter vi vissa sommartraditioner fortfarande ta plats. För vissa är grillandet till och med en året-runt-företeelse.

Att grilla är något som vi trots vädergudarnas vrede ändå genomför som planerat, gärna i sällskap med familj och vänner, och i takt med att utrustningarna blivit allt mer avancerade har även kunskapsnivåerna om grillning höjts avsevärt. Nu ska jag redan här slå fast att jag är urusel på att grilla, av många olika anledningar. Främst är det väl tålamodet som brukar ställa till det, jag har väldigt svårt att stå vid en grill och bara råstirra rakt ner i gallret – det slutar oftast med att tanken svävar iväg mot något annat och sedan väcks jag till verkligheten igen för att något osar bränt eller att en brandvarnare i närheten vrålar för full hals.

Jag erkänner även att jag inte riktigt hittat ”grillmästaren” inom mig – det vill säga han som gärna bredbent och självklart tar plats vid Webern eller klotgrillen, som vore det en styrplats på en lyxyacht – och till vilken det krävs ett speciellt certifikat som bara heliga munkar vid ett hemligt utvalt kloster kan utfärda.

Grilla vad, när, hur

Jag kan känna riktig avund till den typen av människor som med obändigt självförtroende hanterar köttbitar, grönsaker, fiskpaket, korvar och fågel i alla format och storlekar, och som inför varje vändning av det som ska grillas snurrar med grillverktygen som vore det den sista duellen i en hårdkokt westernfilm. Tufft, läckert och faktiskt en smula sensuellt – däremot är inte alltid resultatet av grillexcessen lika med succé. Det krävs, förutom en smula finess, fantasi och förberedelse, även lite bredd bland kunskaperna. Vad man bör grilla, hur man ska grilla, när man ska grilla, var man ska grilla och framförallt – vad ska jag kombinera mina mästerverk med när det kommer till dryckesval.

Sedan några år tillbaka är grillsäsong i Sverige ofta lika med boxviner. Praktiskt, prisvärt och oftast okomplicerat som tillbehör. Det är väl gott nog så länge man själv känner sig nöjd. Däremot är jag övertygad om att det slarvas rejält hos merparten som väljer ”Chateau Cardbordeaux” som grillvin – med det menat att mycket av det goda som skapats av mästergrillaren i form av smak, kryddning, grillskorpa, marinering, rub, glaze etcetera sköljs bort i en obönhörlig vintsunami i boxform på grund av slarv och snålhet. Slentrianen gör att det oftast hellre väljs box i stället för flaska för att priset är lägre och/eller apk-värdet (alkohol-per-krona) är högre, vilket är lite synd.

Låt mig ändå fastslå att jag nu inte dissar boxviner per se, det finns idag många bra produkter, absolut, men lyfter vi blicken från grilloset en stund så finns det mäktigare upplevelser att upptäcka i flaskform istället.

Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé
2022
Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé
Eftersom jag gärna slår ett slag för att roséviner ska drickas året om så är det en självklarhet att redan här slå fast att trots att det står september i almanackan så är rosévin en utmärkt grillkompis. Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc 2016 där även en skvätt av Malbec återfinns i druvblenden är ett ungt friskt fräscht och fruktigt rosévin – en utmärkt combo när lättare rätter av fisk och skaldjur ska läggas på grillen. Gott till fisk anrättat i foliepaket med primörer och citrusfrukter instoppade tillsammans med ett lätt kryddsmör. Tropiska toner i såväl doft som smak, härlig och pigg syra och fin fruktighet som passar även bra till aperitif medan maten anrättas.
750 ml - 9.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
109 kr

Campillo Blanco Fermentado en Barrica
2014
Campillo Blanco Fermentado en Barrica
Vitt vin från Rioja är kanske inte det första man tänker på om det ska matchas med grillat. Så bra då att det finns tillfällen då man ska bryta fördomar och eventuella traditioner som gått i stå. Denna Campillo Blanco Fermentado en Barrica bjuder på en fyllig och smakrik upplevelse i såväl mun som näsa. Vinet har fått ligga och mogna på ekfat en tid vilket ger en smörig, fet och rostad karaktär där vanilj, citrus och äpplen bildar en läcker smakpalett tillsammans med grillad fisk i stil med torskrygg eller annan kotlettfisk. Passar även fint till grillat fläsk eller fågel där en glaze med till exempel mango och ingefära kan bli en spännande upptäckt.
750 ml - 12.00% -
99.00 kr

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
2021
Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic
En klassiker! Grillat kött och viner från Côtes-du-Rhône lirar väldigt bra ihop. Mycket fruktighet, kryddighet och där egenskaper som lagerblad, svartpeppar och lakrits gifter sig fint med de marinader och rubs som inte innehåller alltför mycket hetta. Den enda ”eld” som ska uppstå vid grillen är den som sätter fyr på maskineriet, inte i munhålan – därför är det bra att hålla koll på alkoholhalter och styrka i smaksättarna. Xavier Grenach Vielles Vignes fungerar utmärkt till grillade lammracks och entrecote för att nämna några favoriter.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
125 kr

Alamos Malbec
2020
Alamos Malbec
En bredaxlad argentinare är inte helt fel som sällskap då det ska grillas. Alamos Malbec 2016 bjuder på härlig frukt i form av mogna jordgubbar och mörka körsbär. Lägg därtill andra doft- och smakegenskaper som vanilj, kanel, peppar och en örtighet som lätt kan matchas med smaksättare till det som ska grillas. Den eleganta fattonen i vinet lyfter riktigt fint till en grillad oxfilé med en fetare sås i stil med klassisk bearnaise eller café de paris.
750 ml - 13.5% -
99 kr

Girard Old Vine Zinfandel
2021
Girard Old Vine Zinfandel
Zinfandel har räddat många grillkvällar då den har fina egenskaper att kunna ”klä sig i lite olika kostymer” – det vill säga det passar till rätt mycket som läggs på grillen. Nöt, lamm, fläsk, kyckling och till och med fisk. Det gäller bara att ha lite koll på kryddning, smaksättare, såser, marinader, glaze och rubs i min mening, och varför inte temperaturen också.
Denna Zinfandel fungerar riktigt bra även när den får en lite svalare temperatur runt 12-14 grader ifall köttet nu innehar en lite starkare och kryddigare karaktär. Annars blommar som sagt Zinfandels fina mörka fruktighet ut i form av blåbär och björnbär när tempen lägger sig runt 16-18 grader och där vanilj, lite rostad fatkaraktär tillsammans med en svans av mynta ger en utmärkt skjuts i gomseglet.
Min favorit då det kommer till grillade hamburgare.
750 ml - 15% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
249 kr

Whispering Angel
2017
Whispering Angel
Jag är ett stor fan av grillade skaldjur i form av havskräftor, gambas och hummer och leker gärna med olika smaker då kycklingbitar ska grillas. Jag återvänder då gärna till rosévinet igen – då gärna med mer matorienterad smakkaraktär där den långa eftersmaken övergår i en fin balanserad beska som fungerar utmärkt som smakbrygga till det som ligger på grillen. Whispering Angel 2015 från Chateau D´Esclans är en uppstickare som nu på senare tid etablerat sig som en kvalitetsrosé utöver det vanliga. I sann Provencestil med elegant frukt i doft och smak där syrliga röda vinbär, unga hallon och smultron samsas med örtighet och väldigt fin mineral – vilket blir urläckert tillsammans med just grillade havskräftor, där man serverar en fräsch sommarsallad till och stänker på lite hallonchutney med lite sting i på toppen. Torrt vin, hög syra och finstämd frukt tillsammans med den silkeslena vinstrukturen gör detta rosévin till en av mina favoriter då det gäller rosé och grillad mat. Utmärkt även till ett grillspett fyllt av fläskfilé och grillade rotfrukter.
750 ml - 13% -
189 kr

Gigondas Le Pas de L'Aigle Pierre Amadieu
2013
Gigondas Le Pas de L'Aigle Pierre Amadieu

När vi nu ändå tillåter oss att låta det grillade kanske gå mot lite mer höstrustik karaktär så kräver det förstås viner som matchar och står emot tuggmotståndet. Jag har efter min Rhoneresa blivit förälskad i ett rött vin från Domaine Pierre Amadieu: Gigondas Le Pas de L´Aigle 2013. Vinet är makalöst vacker och inbjudande redan vid första anblicken – djupt röd, och man kan nästan ”ta på” det sammetslena som möter både näsa och mun när vinet intas. 75 % Grenache och 25 % Syrah ger en läcker ton av plommon, björnbär och bigarråer tillsammans med läckra nyanser av lavendelörter och läder. Eftersmaken med sin lena pepprighet gifter sig utmärkt till köttet och de feta såser som ackompanjerar. Superläcker till grillad oxe, entrecote eller varför inte plocka fram något vilt från frysen/köttdisken – vinets syrlighet passar utmärkt även till de vilda smakkaraktärerna.
750 ml - 15.00% -
249.00 kr


Michael Anderquim

Du kanske även vill läsa dessa

Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Kocken & Vinet: Fokus grillviner i sommartider

Grillsäsongen är i full gång. Dags för riktiga grillviner, alltså. Fredagskocken Mattias Larsson är redo för en ny utmaning modell röd.

Läs mer
Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i ..

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett ..

Läs mer
Bästa grillvinerna

Bästa grillvinerna

Sol, grill och så ett glas vin på det. Sommaren i ett nötskal för många. Samtidigt kan det vara svårt att veta hur man ska matcha allt på bästa sätt. Vinguiden får kontinuerligt frågor om bästa komb..

Läs mer
Grilla med ek

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) ..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer