HEM

Mourvèdre

Lättare viner på Mourvèdre gifter sig mycket väl med kraftiga kötträtter, gärna med sötaktiga inslag. Tänk hamburgare med smörstekta grönsaker. Ett kraftigare vin passar istället bra till smakintensiv mat, viltfärsbiffar med rostade rotfrukter är en fin kombination som också tar upp den sötaktiga tonen många viner på Mourvèdre gärna har. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Mourvèdreviner

Mourvèdre – fransk druva med spanskt ursprung

Det är inte helt klarlagt var druvan Mourvèdre har sitt ursprung, med det mest troliga är att den kommer från östra Spanien, i trakterna kring staden Murviedro, vilket också druvan kallades tidigare i Spanien. Idag kallas den för Monastrell. Andra menar att den ursprungligen odlades i katalanska staden Mataró, alltså samma namn som den har i exempelvis Australien.

Oavsett ursprung, druvors ursprung är alltid omtvistat, är Mourvèdre en av de mest odlade druvorna i hela världen. Men över 80 procent av odlingarna hittar vi i Spanien och då i den östra delen. Druvan kräver sitt klimat, det ska vara varmt och gärna med ett konstant behov av vatten, men i liten mängd, för att den ska utvecklas till fullo. Den är främst ansedd som en komplett blanddruva då den ger alkohol, strävhet och massor av kropp. Som enskild druva i ett vin blir det däremot svårare, då den är svår att tämja.

Mourvèdre och druvan Monastrell är bevisligen samma druvsort. Analysen som gjordes på 1990-talet på UC Davis i Kalifornien blandades ihop och ledde till en mindre kontrovers. Men idag står det utom allt rimligt tvivel att Mourvèdre och Monastrell är desamma. Däremot är det inte samma druva som Moristell i spanska Aragonien då denna ska vara densamma som Rioja-druvan Graciano.

Stramt mörkrött eller fruktigt bulkvin

Mourvèdre är en druva som många ofta producerar volymvin av. Då blir det gärna fruktigt med viss balans men med ofta enkel karaktär. De vinproducenter som har högre anspråk, har också en utmaning i att få bra balans i vinet. Druvan är tanninrik, har medelhög syra, massor av koncentration, hög alkohol men blir lätt stallig med inslag av rått kött. I bästa fall får vinerna fin mörkbärig karaktär, balanserande strävhet för lagringspotenta viner och en smakkoncentration i eftersmaken, gärna med inslag av både sötlakrits och mogna plommon.

mourvedre

Mat som passar ihop med Mourvèdreviner

Lättare viner på Mourvèdre gifter sig mycket väl med kraftiga kötträtter, gärna med sötaktiga inslag. Tänk hamburgare med smörstekta grönsaker. Ett kraftigare vin passar istället bra till smakintensiv mat, viltfärsbiffar med rostade rotfrukter är en fin kombination som också tar upp den sötaktiga tonen många viner på Mourvèdre gärna har.


Fakta om Mourvèdre

  • Odlas: Frankrike, Spanien, Sydafrika, USA och Australien.
  • Kända områden: Södra Rhône, Provençe (Frankrike) samt Murcia och Valencia (Spanien).
  • Smak: Smakintensiv med stallig, viss animalisk karaktär med reduktiva inslag. Vi hittar rejäl strävhet, relativt hög alkoholhalt där mörka bär, kakao och saltlakrits gärna dominerar.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Smakrika kötträtter, grillat kött, grytor på nöt och oxe, vilträtter, hamburgare på högrev. Eller enklare kötträtter med smörstekta grönsaker.
  • Synonymer: Monastrell, Mourviedro (Spanien) samt Mataró (Nya Världen).