HEM

Aktuellt

Grillsäsong… men vad ska vi dricka till?

Grillen är framme och nu står han där, den svenske mannen i sin träningsoverall och har tagit kommandot över grillen. Med vad är det egentligen han dricker? Och vad borde han dricka?

Grillsäsong och vi ser framför oss hur den svenske mannen står och grillar i sin luggslitna träningsoverall. Och det är klart han vet bäst, vet exakt när han ska vända steken, vilken innertemperatur den ska ha och hur han får den perfekta grillytan. Nu har han dessutom alla de tekniska hjälpmedel han behöver för att både vara övertygad och övertygande.

Så långt alla rätt. Men vad dricker han egentligen? Jo, öl, före grillningen, under och efter.

Vinet då? Det finns ju en uppsjö. Och nu när vi lärt oss grilla både fisk, halloumiburgare, sparris och skaldjur är det viktigt att vinet blir rätt. Vinguiden tipsar därför om fem riktigt bra grillviner som håller i – nästan – alla väder.

Vi vänder dessutom på steken; först vinet, sedan kan vi planera maten.

Vin till grillat

Zenato Bardolino
2022
Zenato Bardolino
Doft- och smakrikt med toner av frukt, mogna körsbär, plommon, och en fint kryddig ton. Passar perfekt till grillad majskyckling med grillade rotfrukter och röd paprika med cous-cous och tsatsiki.
750 ml - 12.5% -
129 kr

Pérez Cruz Limited Edition Cabernet Franc
2012
Pérez Cruz Limited Edition Cabernet Franc
Spännande vin med massor av härligt mörka bär, lite kaffetoner, choklad med inslag av vitpeppar. Perfekt till grillad hamburgare på högrev, serveras med chilibea och grönsallad.
750 ml - 14% -
139 kr

Nessun Dorma Domaine Maby
2011
Nessun Dorma Domaine Maby
Läckert mineraligt med fint kryddig ton, bärigt med inslag av mogna bär, björnbär, viol, lätt pepprigt och skönt medelhavskryddigt.
Grilla en bit oxe, servera med grillad klyftpotatis och en örtig fet sås som bryter ner vinets strävhet.
750 ml - 15% -
236 kr

Almodi
2015
Almodi
Elegant och varmfruktigt i samma klunk, bra bärighet, inslag av mogna hallon och med en lätt aniston i smak.
Förkoka ribs, låt grilla kort men intensivt, servera med inbakad potatis (på grillen!) och en fet örtig sås.
750 ml - 14.50% -
119.00 kr

Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes
2016
Bourgogne Pinot Noir Vieilles Vignes
Härliga röda bär, smultron, jordgubbar, hallon och lite röda äpplen i både doft och smak. Lägg torskrygg på grillen, servera med kokt färskpotatis, grillad salladslök och några skvättar wasabimajonnäs.
750 ml - 12.5% -
184 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Viner och höstgrill

Viner och höstgrill

Sommaren och semestern är över för de flesta av oss, och denna sommar kommer inte att gå till historien som något att minnas, i alla fall inte vädermässigt. Men nu är vi svenskar ett tålmodigt folk ..

Läs mer
Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Vin till grillat: 10 viner du inte får missa

Snödroppar i rabatten och sånglärkor i träden? Våren är på väg och det med stora steg. Och finns det något tydligare vårtecken än doften av försommargrill i kvarteret? Var inte sämre än grannarna, u..

Läs mer
Vintips till sommarens fester

Vintips till sommarens fester

Mitt i högsommaren bestämmer du dig för att ha fest. Grillat, skaldjur eller buffé må vara detsamma. Men vilket vin är det då som gäller? Vinguiden vägleder, denna gång med hjälp av vår stjärnsommel..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer
Sommarens bästa grillviner 2017

Sommarens bästa grillviner 2017

Grillat hör sommaren till. Det råder inget tvivel om det. Vinguiden lät därför sommelieren Niklas Nordlander rekommendera favoritviner som går att kombinera med allt från den grillade hamburgaren på..

Läs mer
Sommarens grillfavoriter

Sommarens grillfavoriter

Vin efter vin, grill efter grill. Men vi tröttnar aldrig, utan hittar nya kombinationer, nya goda viner och nya råvaror att slänga på grillen. Hela sommaren. Vi på Vinguiden vill ju inte vara sämre...

Läs mer