HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) som lanserar Smoak Wood.

Tändvätska, gasol eller brut nature? Det är frågan som dyker upp när det ska grillas. För det ska det. Grillas. Och nu när vi lärt oss att grilla både grönsaker, skaldjur och halloumi, tar vi nya tag och diskuterar vad vi har under grillgallret.

En klassiker som använts flitigt i vinproducerande områden är att lägga med gamla vinstockar i grillen och låta dem ge smak. För det gör det, det spännande här är att det fungerar som en utmärkt brygga till vinet, i synnerhet om vinet legat på ekfat. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta tillvara restprodukter, något man alltid varit bra på i vinvärlden.

Skönhetskrämer från vinindustrin

Skönhetskrämer på druvskal och druvkärnor är i dag en storindustri. Grappa eller spanskans orujo, alltså destillat på pressrester, är en annan sak som utvinns från vinindustrin. Och den som varit på spa och blivit insmord i vingårdslera, vet hur välgörande det kan vara.

Men tillbaka till grillen och till en ny, spännande produkt: Smoak Wood, flis för grillen, som nu lanseras av den argentinska vinproducenten Trapiche i samarbete med Lilla Rökeriet i Sverige. Trapiche Smoak Wood är gjort på ek vars milda och rökiga ton gör fliset till den där optimala bryggan till vinet.

– När glödbädden i kolgrillen är perfekt, lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen, säger Mats Green på Lilla Rökeriet och garanterar därmed bästa resultat.

Fem riktigt bra grillviner

Fattoner, inslag av vanilj, skogsbär, liten kryddig karaktär. Balanserad i rödfruktig stil, ok friskhet, aningen örtig ton med lite peppar och fattoner.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr
Örtig, vaniljsötma, trä, fat, bäriga inslag, mynta, parfymerad ton, sötaktig med inslag av sötlakrits. Fruktsöt, karaktär av björnbär, aningen syltig med liten bitter ton, vanilj, fat, kryddig ton med lätt bränd karaktär.
750 ml - 14.5% -
99 kr
Mörka bär, lakrits, rök, animaliska toner, björnbär, eukalyptus, viss syltig, koncentrerad karaktär. Fruktig, sträv, bra frisk ton, viss solvarm ton med inslag av björnbär, kryddor, vaniljsötma med bra längd.
750 ml - 14.50% -
99.00 kr
Liten kvistig ton, röda vinbär, bitter, fruktig, lite fat i enkel, balanserad stil. Rödbärig, röda vinbär i enklare stil, stram med dominerande strävhet och med kaffetoner samt ceder och fat.
750 ml - 12.00% -
74.00 kr
Fruktig doft med vaniljsötma, inslag av björnbär, skogsbär, choklad, kryddor. Smakrik med fruktiga inslag, vanilj, fat, mogna björnbär med rökig ton, kakao, kryddor och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
92 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa