HEM

Aktuellt

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) som lanserar Smoak Wood.

Tändvätska, gasol eller brut nature? Det är frågan som dyker upp när det ska grillas. För det ska det. Grillas. Och nu när vi lärt oss att grilla både grönsaker, skaldjur och halloumi, tar vi nya tag och diskuterar vad vi har under grillgallret.

En klassiker som använts flitigt i vinproducerande områden är att lägga med gamla vinstockar i grillen och låta dem ge smak. För det gör det, det spännande här är att det fungerar som en utmärkt brygga till vinet, i synnerhet om vinet legat på ekfat. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta tillvara restprodukter, något man alltid varit bra på i vinvärlden.

Skönhetskrämer från vinindustrin

Skönhetskrämer på druvskal och druvkärnor är i dag en storindustri. Grappa eller spanskans orujo, alltså destillat på pressrester, är en annan sak som utvinns från vinindustrin. Och den som varit på spa och blivit insmord i vingårdslera, vet hur välgörande det kan vara.

Men tillbaka till grillen och till en ny, spännande produkt: Smoak Wood, flis för grillen, som nu lanseras av den argentinska vinproducenten Trapiche i samarbete med Lilla Rökeriet i Sverige. Trapiche Smoak Wood är gjort på ek vars milda och rökiga ton gör fliset till den där optimala bryggan till vinet.

– När glödbädden i kolgrillen är perfekt, lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen, säger Mats Green på Lilla Rökeriet och garanterar därmed bästa resultat.

Fem riktigt bra grillviner

Briccotondo Barbera
2022
Briccotondo Barbera
Fattoner, inslag av vanilj, skogsbär, liten kryddig karaktär. Balanserad i rödfruktig stil, ok friskhet, aningen örtig ton med lite peppar och fattoner.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr
Allesverloren Shiraz
2019
Allesverloren Shiraz
Örtig, vaniljsötma, trä, fat, bäriga inslag, mynta, parfymerad ton, sötaktig med inslag av sötlakrits. Fruktsöt, karaktär av björnbär, aningen syltig med liten bitter ton, vanilj, fat, kryddig ton med lätt bränd karaktär.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr
Carchelo
2012
Carchelo
Mörka bär, lakrits, rök, animaliska toner, björnbär, eukalyptus, viss syltig, koncentrerad karaktär. Fruktig, sträv, bra frisk ton, viss solvarm ton med inslag av björnbär, kryddor, vaniljsötma med bra längd.
750 ml - 14.50% -
99.00 kr
Château de Lavison
2015
Château de Lavison
Liten kvistig ton, röda vinbär, bitter, fruktig, lite fat i enkel, balanserad stil. Rödbärig, röda vinbär i enklare stil, stram med dominerande strävhet och med kaffetoner samt ceder och fat.
750 ml - 12.00% -
74.00 kr
Trapiche Malbec Oak Cask
2022
Trapiche Malbec Oak Cask
Fruktig doft med vaniljsötma, inslag av björnbär, skogsbär, choklad, kryddor. Smakrik med fruktiga inslag, vanilj, fat, mogna björnbär med rökig ton, kakao, kryddor och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Fira Argentinas nationaldag med en flaska Malbec

Den tredje måndagen i juni firas ‘Dia de la Bandera de la Argentina’ – den argentinska flaggans dag. Officiellt sett infaller den här nationaldagen den 20 juni till minne av Manuel Belgrano som skap..

Läs mer
Malbec – en druva med franska rötter

Malbec – en druva med franska rötter

Stämningen är på topp och glödbädden har precis nått den där brandgula färgen du väntat på. När det marinerade köttet läggs på gallret och dofter som inte går att sätta ord på fångar dig inser du at..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer
Bästa grillvinerna

Bästa grillvinerna

Sol, grill och så ett glas vin på det. Sommaren i ett nötskal för många. Samtidigt kan det vara svårt att veta hur man ska matcha allt på bästa sätt. Vinguiden får kontinuerligt frågor om bästa komb..

Läs mer
Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräf..

Äntligen kräftpremiär – 4 goda viner till kräf..

Även om vi mumsade på kräftor redan på stenåldern var det först under 1800-talet som kräftfisket med full kraft nästlade sig in i den svenska folksjälen. Det blev till och med så populärt att det in..

Läs mer
Grillning som social positionering

Grillning som social positionering

Att grilla har blivit lite av en social positionering: dyraste grillen, bästa redskapen, finaste styckdetaljerna och de mest exklusiva tillbehören. För att nu inte tala om vinet som ska konsumeras t..

Läs mer