HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Grilla med ek

När vi grillar ska vi minsann inte bara hitta rätt mat till rätt vin. Det gäller även att hitta rätt ved till rätt mat till rätt vin. Nu får vi god hjälp av en vinfirma från Argentina (var annars?) som lanserar Smoak Wood.

Tändvätska, gasol eller brut nature? Det är frågan som dyker upp när det ska grillas. För det ska det. Grillas. Och nu när vi lärt oss att grilla både grönsaker, skaldjur och halloumi, tar vi nya tag och diskuterar vad vi har under grillgallret.

En klassiker som använts flitigt i vinproducerande områden är att lägga med gamla vinstockar i grillen och låta dem ge smak. För det gör det, det spännande här är att det fungerar som en utmärkt brygga till vinet, i synnerhet om vinet legat på ekfat. Dessutom är det ett utmärkt sätt att ta tillvara restprodukter, något man alltid varit bra på i vinvärlden.

Skönhetskrämer från vinindustrin

Skönhetskrämer på druvskal och druvkärnor är i dag en storindustri. Grappa eller spanskans orujo, alltså destillat på pressrester, är en annan sak som utvinns från vinindustrin. Och den som varit på spa och blivit insmord i vingårdslera, vet hur välgörande det kan vara.

Men tillbaka till grillen och till en ny, spännande produkt: Smoak Wood, flis för grillen, som nu lanseras av den argentinska vinproducenten Trapiche i samarbete med Lilla Rökeriet i Sverige. Trapiche Smoak Wood är gjort på ek vars milda och rökiga ton gör fliset till den där optimala bryggan till vinet.

– När glödbädden i kolgrillen är perfekt, lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen, säger Mats Green på Lilla Rökeriet och garanterar därmed bästa resultat.

Fem riktigt bra grillviner

Briccotondo Barbera
2020
Briccotondo Barbera
Fattoner, inslag av vanilj, skogsbär, liten kryddig karaktär. Balanserad i rödfruktig stil, ok friskhet, aningen örtig ton med lite peppar och fattoner.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
99 kr
Allesverloren Shiraz
2019
Allesverloren Shiraz
Örtig, vaniljsötma, trä, fat, bäriga inslag, mynta, parfymerad ton, sötaktig med inslag av sötlakrits. Fruktsöt, karaktär av björnbär, aningen syltig med liten bitter ton, vanilj, fat, kryddig ton med lätt bränd karaktär.
750 ml - 14.5% -
99 kr
Carchelo
2012
Carchelo
Mörka bär, lakrits, rök, animaliska toner, björnbär, eukalyptus, viss syltig, koncentrerad karaktär. Fruktig, sträv, bra frisk ton, viss solvarm ton med inslag av björnbär, kryddor, vaniljsötma med bra längd.
750 ml - 14.50% -
99.00 kr
Château de Lavison
2015
Château de Lavison
Liten kvistig ton, röda vinbär, bitter, fruktig, lite fat i enkel, balanserad stil. Rödbärig, röda vinbär i enklare stil, stram med dominerande strävhet och med kaffetoner samt ceder och fat.
750 ml - 12.00% -
74.00 kr
Trapiche Malbec Oak Cask
2021
Trapiche Malbec Oak Cask
Fruktig doft med vaniljsötma, inslag av björnbär, skogsbär, choklad, kryddor. Smakrik med fruktiga inslag, vanilj, fat, mogna björnbär med rökig ton, kakao, kryddor och relativt lång eftersmak.
750 ml - 13.5% -
92 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Skaldjursfavorit

Skaldjursfavorit

Alla älskar Albariño. Så brukar det låta när man pratar spanskt och portugisiskt vitt vin. Och nämner man skaldjur i samma andetag, då är saken avgjord. Visst brukar vi säga att vinindustrin är kons..

Läs mer
Bästa vinerna för grillfesten

Bästa vinerna för grillfesten

Grillsäsongen närmar sig med stormsteg, trots att vädret just nu är aningen trotsigt. Här listar vi några viner som garanterat kommer att sätta guldkant på sommarens grillfester! [product] 2400 |En..

Läs mer
Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Vitt vin och räkor – så här ska du tänka

Att vitt vin och räkor passar bra ihop är inte direkt någon nyhet. Men vet du varför? Här får du lära dig mer om detta och vi tipsar även om några riktigt goda viner som matchar extra bra till nästa..

Läs mer
Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Mendoza – där torka och höjd gör vinodlingen unik

Regionen som stoltserar med den fantastiska druvan Malbec. I västra Argentina, i höjd med Buenos Aires, ligger regionen Mendoza som är Argentinas viktigaste vinregion. Härifrån kommer närmare 70 pro..

Läs mer
Fem bästa viner från Argentina

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan f..

Läs mer