HEM

Aktuellt

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allvarlig?

I katolska länder runt medelhavet är Påsken årets stora högtid, för mat, för fest, för familjen – men även för eftertänksamhet , och allvar. I till exempel Spanien är påsken förknippad med att jungfru Maria och olika helgonfigurer ska bäras ut ur kyrkorna i alla städer och byar – i långa allvarliga processioner. Påsken är ju ändå till minna av Jesu lidande och död – men även uppståndelse.

Anledningen till att man bär ut stora delar av kyrkans inredning, eller tabernakel som det heter, är att enligt katolsk tro finns Jesus alltid närvarande i kyrkan i det välsignade brödet som förvaras i tabernaklet. Genom att det töms ska det påminna om Jesu lidande och död. På Långfredagen firas ingen mässa utan en gudstjänst med hyllning till korset. Långfredagen är också fastedag. Påskaftonens nattmässa är sedan höjdpunkten. Man firar uppståndelsen, Påskljuset tänds som en symbol för att Kristus är världens ljus. Eftersom fastan är över brukar många äta en stor middag efter Påkaftonens nattmässa.

3 bra mattips på lamm.

Krydda lammkotletter med mangold och kikärtor>>
Lamm med morots- och myntapesto >>
Lammytterfilé med varm morots- och freekehsallad >>

3 vintips till påsk – alla i beställningssortimentet.

Mega Zin Zinfandel
Mega Zin Zinfandel
Härligt stort vin med smaker av kaffe, choklad och vanilj. Det här amerikanska vinet kommer kunna matcha alla tre lammrecepten ovan. Eftersom flaskan innehåller en liter så räcker det till fler.
1000 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
109 kr

Pasqua Morago Appassimento
2017
Pasqua Morago Appassimento
Detta vin från Venetien i norra Italien till och med heter ju Pasqua, så vad kan gå fel? Skämt åsido. Det är ett väldigt bra vin som gifter som men ljusa kötträtter – såsom lamm. Merlot och Corvina druvan vittnar frukt och ryggrad. Ett bra vin till Påsk – och namnet skulle kunna bli en liten snackis kring middagsbordet.

Läs mer om druvan Merlot här >>
Läs mer om druvan Corvina här >>

750 ml - 14% -
95 kr

Baron De Ley Varietales Graciano
2018
Baron De Ley Varietales Graciano
Ett mjuk, och mycket fruktig vin på druvan Graciano. Som tillhör en av druvorna i klassiska riojaviner. Blommigt vin med bra syra: Fin strävhet och en eldig karaktär. Lakritstoner, som vi så gärna gillar i Sverige. Ett perfekt vin till påskens alla härliga lammrätter.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
179 kr

FAKTA

"Glad Påsk" på olika språk:


Italien: "Buona pasqua"

Spanien: "Felices pascuas"

Frankrike: "Joyeuses Pâques"

Portugal: "Feliz Páscoa"

Grekland: "Καλό Πάσχα" (Kaló Páscha)
Serbien: "Срецан Ускрс" (Srećan Uskrs/Srećan Vaskrs)

Kroatien: "Sretan Uskrs"
Läs mer

Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Påskens läckraste Prosecco-drink

Påskens läckraste Prosecco-drink

Prosecco + Nutella = sant. Här är påskens läckraste drink. Enkel och snabb att förbereda – här är drinken som kombinerar de härliga smakerna av Prosecco och Nutella i påsk. Den här drinken bli..

Läs mer
Spännande viner till midsommarsillen

Spännande viner till midsommarsillen

Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till mid..

Läs mer
Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

Matcha dina matiga våfflor med rätt dryck

På våffeldagen den 25 mars kan vi verkligen njuta av våfflor i alla dess former. Då återstår bara frågan – vad ska man dricka till? Nedan finner du tre utomordentligt bra kombinationer av dryck och ..

Läs mer
Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Fem bästa matchningar vegetariskt + vin

Vin och vegetarisk mat är en succé. Dessutom är det inte längre av nöd tvunget, framkrystat eller hastigt uppkommit. Nu är det bästa kombination som gäller, där vinet och maten samspelar och det bli..

Läs mer