HEM

Aktuellt

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tipsar vi om våra bästa kombinationer.

Originell smakprofil

Även om ett orange vin uteslutande görs på gröna druvor går inte smaken att jämföra med andra vita viner. Du måste själv uppleva den för att förstå på vilket spännande sätt den karaktäristiska fylligheten och rika garvsyran bidrar till orangevinets originella smakprofil.

Den höga tanninhaltens distinkta strävhet är en upplevelse i sig.

Smaken på ett orange vin kan variera stort beroende på vilka druvor som använts och hur länge vinet fått jäsa. Torkad frukt, rostade nötter och syrlig ost – där har du grundsmaken.

Lär dig mer om orange vin – och den speciella tillverkningsmetoden

Mångsidigt matvin

De flesta orangeviner går bra ihop med salta charkuterier eller starka ostar – men inte alla. Orange vin som matvin är visserligen känt för sin mångsidighet men har du otur kan det verkligen bli helt fel. Låt oss hjälpa dig hitta en riktigt bra kombination direkt.

5 lyckade kombinationer när det kommer till orange vin och mat

Kakhuri – Orange Dry Wine 2021 till kryddig högrevsgryta med chorizo och apelsin

Kakhuri Orange Dry Wine
2021
Kakhuri Orange Dry Wine
Det här är ett kryddigt och smakrikt orange vin som når sitt bästa jag när den får sällskap av kryddstarka korvar och söt apelsin. Kakhuri – Orange Dry Wine kommer från Georgien vilket passande nog också råkar vara orangevinets födelseland.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Basserman-Jordan – Grauer Burgunder “S” Orange Trocken 2020 till en Carpaccio

Basserman-Jordan Grauer Burgunder
2021
Basserman-Jordan Grauer Burgunder "S" Orange Trocken
Handplockade Pinot Gris-druvor som fått jäsa i flera veckor möter smaken av skivad rå oxfilé, pinjenötter, smakrik parmesanost och olivolja. Det här är ett starkt bevis för hur pass elegant ett orange vin och en maträtt kan lyfta och förstärka varandra.
750 ml - 12% -
248 kr

Les Fumées Blanches – Vin Orange Sauvignon Blanc 2021 till det asiatiska köket

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc
2021
Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc
Frukten i Les Fumées Blanches passar väldigt bra till asiatiska rätter med både krydda och sötma. Välj ut din favorit från det asiatiska köket och se vad som händer! Här får du uppleva hur ett orange vin gjort på druvan Sauvignon Blanc smakar, och hur friskheten i det finner sin mening när du samtidigt tar den första tuggan av maten.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
129 kr

L’orange 2022 till din salta och grillade halloumisallad

L'orange
2022
L'orange
Salt ost med smakrik grillyta hjälper L’orange kliva upp ytterligare ett steg. På nästan uteslutande Rieslingdruvor smakar det här nyanserade australienska orangevinet så mycket mer ihop med din perfekta halloumisallad. Prova så får du se!
750 ml - 11.8% -
178 kr

Klagshamn Textur – Vingården i Klagshamn 2021 till kex och vitmögelost

Klagshamn Textur Vingården i Klagshamn
2021
Klagshamn Textur Vingården i Klagshamn
I denna svensk har varenda Solarisdruva fått skalmacererat under hela 45 dagar. Servera vinet till kexminglet och se till att ostbrickan fylls på bredden med härlig brie och camembert.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
322 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Det dricker vi i Sverige

Det dricker vi i Sverige

Vinkonsumtionen når nya höjder. Vi konsumerar mer, vi betalar mer och vi kan bra så mycket mer i dag om viner, matchningar, ursprung och druvor än någonsin tidigare. Men vad är det vi dricker, egent..

Läs mer
10 bästa viner under 100-lappen

10 bästa viner under 100-lappen

Allt som är gott behöver inte vara dyrt. Det gäller bara att hitta rätt, så att vinet matchar maten så där riktigt, riktigt bra. Som en romans. Där allt faller på plats. Vi har hittat vinerna. Bubbe..

Läs mer
3 vintips till Påsk

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allv..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer
3 vintips – som varit med ett tag

3 vintips – som varit med ett tag

Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer