HEM

Aktuellt

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tipsar vi om våra bästa kombinationer.

Originell smakprofil

Även om ett orange vin uteslutande görs på gröna druvor går inte smaken att jämföra med andra vita viner. Du måste själv uppleva den för att förstå på vilket spännande sätt den karaktäristiska fylligheten och rika garvsyran bidrar till orangevinets originella smakprofil.

Den höga tanninhaltens distinkta strävhet är en upplevelse i sig.

Smaken på ett orange vin kan variera stort beroende på vilka druvor som använts och hur länge vinet fått jäsa. Torkad frukt, rostade nötter och syrlig ost – där har du grundsmaken.

Lär dig mer om orange vin – och den speciella tillverkningsmetoden

Mångsidigt matvin

De flesta orangeviner går bra ihop med salta charkuterier eller starka ostar – men inte alla. Orange vin som matvin är visserligen känt för sin mångsidighet men har du otur kan det verkligen bli helt fel. Låt oss hjälpa dig hitta en riktigt bra kombination direkt.

4 lyckade kombinationer när det kommer till orange vin och mat

Kakhuri – Orange Dry Wine 2021 till kryddig högrevsgryta med chorizo och apelsin

Kakhuri Orange Dry Wine
2022
Kakhuri Orange Dry Wine
Det här är ett kryddigt och smakrikt orange vin som når sitt bästa jag när den får sällskap av kryddstarka korvar och söt apelsin. Kakhuri – Orange Dry Wine kommer från Georgien vilket passande nog också råkar vara orangevinets födelseland.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Les Fumées Blanches – Vin Orange Sauvignon Blanc 2021 till det asiatiska köket

Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc
2021
Les Fumées Blanches Vin Orange Sauvignon Blanc
Frukten i Les Fumées Blanches passar väldigt bra till asiatiska rätter med både krydda och sötma. Välj ut din favorit från det asiatiska köket och se vad som händer! Här får du uppleva hur ett orange vin gjort på druvan Sauvignon Blanc smakar, och hur friskheten i det finner sin mening när du samtidigt tar den första tuggan av maten.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
129 kr

L’orange 2022 till din salta och grillade halloumisallad

L'orange Express Winemakers
2023
L'orange Express Winemakers
Salt ost med smakrik grillyta hjälper L’orange kliva upp ytterligare ett steg. På nästan uteslutande Rieslingdruvor smakar det här nyanserade australienska orangevinet så mycket mer ihop med din perfekta halloumisallad. Prova så får du se!
750 ml - 11.8% -
197 kr

Klagshamn Textur – Vingården i Klagshamn 2021 till kex och vitmögelost

Klagshamn Textur Vingården i Klagshamn
2021
Klagshamn Textur Vingården i Klagshamn
I denna svensk har varenda Solarisdruva fått skalmacererat under hela 45 dagar. Servera vinet till kexminglet och se till att ostbrickan fylls på bredden med härlig brie och camembert.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
319 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

3 goda vinterrecept och vinerna som passar till

3 goda vinterrecept och vinerna som passar till

Ute är det kallt och blåsigt och snön yr, men inomhus är det varmt och mysigt. I köket står en stor gryta på spisen och puttrar. Med värmande soppor och grytor förvandlas årets mörkaste månader till..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer
Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Orangevinet blev trendigt – efter 8.000 år

Annorlunda färg, strävare smak – och en väldigt lång historia. Först nu har orange vin blivit trendigt trots att det druckits i cirka 8.000 år. I Georgien började man göra vin för cirka 8.000 ..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Den mörka månaden är här och vad piggar upp mer än nya vinsläpp på Systembolaget? Bland vinnyheterna denna månad bjuds det på prisvärt vitt till finfisken, bubbel till charkbrickan och supersmooth s..

Läs mer
Bästa bubblet just nu

Bästa bubblet just nu

Systembolagets sortiment med champagne är i ständig förändring. Nu lanseras en del spännande bubbel på monopolets beställningssortiment. Vinguiden provar kontinuerligt och tipsar om både gammalt och..

Läs mer
Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Under sommaren flyttar många ut till sina landställen, ofta långt bort från det egna Systembolaget. På olika orter kan sortimentet variera så därför är det en bra idé att beställa dina favoritviner ..

Läs mer