HEM

Corvina

Corvina odlas i Venetoregionen i norra Italien. Det är den viktigaste druvan i området och står bakom flera av amaronervinerna. Den är röd med viss färgintensitet, markerad fruktighet och hög syra. Den har varit så viktig att den tidigare blandades ihop med Corvinone, men det är alltså inte samma druva. Corvina är också en optimal druva att låta torka, det som går under begreppet appassimento, en centra del i amaronevinets produktion. Den används ytterst sällen som enda druva i ett vin. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Corvinaviner

Corvina – storheten bakom amarones viner

Corvina är den viktigaste druvan i Venetoregionen. Den står i princip alltid bakom amaronevinerna som huvuddruva. Den är så betydelsefull att man till och med trodde att en annan druvsort i regionen, Corvinone, var en klon av Corvina. Så är alltså inte fallet.

Druvsorten Corvina används aldrig som enskild druva, med något undantag, i ett vin, utan den blandas med andra druvsorter och då gärna med Corvinone, Rondinella och Molinara. Det är av praktiska skäl, att få kontinuitet i produktionen men också för att man vill erhålla mer komplexa viner, i synnerhet i Valpolicella och då det kommer till amaronevinerna.

Med sitt tjocka skal men däremot låga tanninstruktur är den idealisk att låta torka, precis som de också gör när de producerar amaronevinerna. Det tjocka skalet är nämligen resistent mot fuktrelaterade sjukdomar. Ett amaronevin av hög kvalitet produceras av närmare 100 dagar torkade druvor, så det är viktigt att råvarans egenskaper bibehålls.

Hög syra och inslag av mandel

Corvinas egenskaper kännetecknas av markerad fruktighet med medelhög till hög syra, låg strävhet med inslag av nötter, mandel, plommon och mogna körsbär. Ibland går det att hitta en liten bitter ton i druvan. Det är också en druva som har låg färgpigmentering.

Corvina

Mat som passar ihop med Corvina-viner

Då viner med druvsorten Corvina ofta är smakrika, läs amaroneviner, kravs smakintensiv mat, gärna med söta inslag som kan matcha fruktsötman i vinet och inte minst eldigheten. Vilt är en klassiker, i alla dess former. Älggryta, hamburgare eller en riktigt härlig stek med goda, smakrika tillbehör är den bästa kombinationen. Är vinet däremot en enklare Valpolicella, går det med både kalv och kyckling, då med lättare tillbehör.


Fakta om Corvina

  • Odlas: Norra delen av Italien samt något i Argentina.
  • Kända områden: Valpolicella samt Bardolino i regionen Veneto i nordöstra Italien samt något i Mendoza i Argentina.
  • Smak: Smak: Mjuk, fruktig med medelhög till hög syra, inslag av mandel, plommon och körsbär, stundtals något bitter ton.
  • Serveringstemperatur: Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Passar till: Kraftigare kötträtter med smakrika tillbehör, grytor på vilt eller nöt, gärna med sötaktig ton i kryddning och/eller tillbehör.
  • Synonymer: Corvina Veronese och Cruina (Italien).