HEM

Aktuellt

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan fel. Vinguiden tipsar om de fem bästa vinerna.

Argentina har länge kommit att bli synonymt med kraftiga röda viner, helst på den gamla Bordeauxdruvan Malbec, som fungerar utmärkt till landets enorma köttutbud. Rätt så. Men bakom berget av goda röda viner, gärna i samma kraftfulla stil, hittar vi en spännande mångfald viner, vitt, som rött, stilla som mousserande. Och framför allt, viner med elegans.

– Att vi odlar på allt högre höjd är en förklaring, men också att vi vill producera viner med mer finess, säger Susana Balbo, mycket meriterad vinmakare med säte i Mendoza.

Hon är på snabbvisit i Sverige för att presentera sina viner. Och det är en spännande samling diton, inte minst då hon presenterar en lite äldre årgång och en yngre av samma vin.

– Det ska vara en skillnad, inte bara för att det ena vinet är betydligt äldre, utan för att stilen är annorlunda.

På så vis är Susana Balbo en företrädare för den nya skolan, den som gärna satsar på elegans mer än kraft, finess mer än smakintensitet. Men visst är det mycket smak i vinerna, i synnerhet de röda hon jobbar med och gärna när Malbec står i fokus. Från Argentinas håll kan vi med andra ord förvänta oss mer av den stilen. Hon är en visionär och som sådan får hon efterföljare.
Gott så.

Vinguiden tipsar om fem bästa viner från Argentina just nu:

Vitt vin från Argentina

San Pedro de Yacochuya Torrontes
2012
San Pedro de Yacochuya Torrontes
Läckert aromatiskt med inslag av både vita blommor, ananas, nektarin, örtiga toner och mineral i bra balans med syra och parfymerade toner. Serveras med fördel till frästa räkor på en bädd av grönsallad.
750 ml - 14.00% -
150.00 kr

Zuccardi Viognier
2015
Zuccardi Viognier
Härlig doft med inslag av tropiska frukter, aprikoser, gråpäron och en del citrus i form av både apelsin och citron. Fin balans och lång eftersmak. Passar utmärkt till dumplings på grönsaker och stark sås.
750 ml - 13.00% -
90.00 kr

Rött vin från Argentina

Susana Balbo Signature Malbec
2014
Susana Balbo Signature Malbec
Läckert i frisk stil och med lager på lager av både smak och doft. Här hittar vi tobak, en sötaktig vaniljton från fat, svarta vinbär, julkryddiga inslag och en avslutande örtighet. Servera gärna till lammstek med örtiga inslag.
750 ml - 14.00% -
200.00 kr

Masi Passo Doble Tierra Soleada
2020
Masi Passo Doble Tierra Soleada
Kraftigt i lite extraherad stil med massor av smaker som balanseras upp av bra strävhet, inslag av både granatäpplen, örtighet och mörka, lite mogna bär. Lång eftersmak. Serveras till viltfärs med rostade rotfrukter och vitlöksbaserad sås i krämig stil.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
149 kr

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A
2015
A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A
Bra syra, friska bäriga inslag med tydlig fatton, samtidigt rejält fruktig med drag av mogna blåbär, vinbär, lakrits, körvel, mocka och kakao i snyggt paketerad stil. Lufta vinet innan servering. Passar utmärkt till mustig köttgryta, men glöm inte syra i grytan.
750 ml - 13.50% -
171.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Chips och vin – så hittar du den perfekta kombinatio..

Hur matchar man egentligen chips och vin? Vi svenskar älskar våra snacks, och när det vankas festligheter åker skålar med chips, nötter, ostbågar och salta pinnar gärna fram. Men vad dricker man til..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Anders Melldén tipsar: Vinnyheter på Systembolaget i..

Årets sista månad är här och så även mörkret. Tack och lov släpps det en massa spännande produkter nu i december som gör att vi lyckas hålla humöret uppe fram till jul. Här bjuds det på viner till l..

Läs mer
Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Stå inte tomhänt i sommar – vi guidar dig

Under sommaren flyttar många ut till sina landställen, ofta långt bort från det egna Systembolaget. På olika orter kan sortimentet variera så därför är det en bra idé att beställa dina favoritviner ..

Läs mer
Fem bästa naturviner till våren

Fem bästa naturviner till våren

Vem vill inte hälsa våren välkommen med lite vin? Och varför inte naturvin, det trendiga vinet som fortfarande är en smula kontroversiellt? Inga tillsatser och mycket lite svavel är definitionen på ..

Läs mer
5 viner att avnjuta i vårsolen

5 viner att avnjuta i vårsolen

Nu går vi äntligen mot varmare tider, dagarna blir längre och vi spenderar allt mer tid utomhus. Med sol och värme kommer suget efter friska, fruktiga viner som passar bra till en picknick eller att..

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer