HEM

Aktuellt

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan fel. Vinguiden tipsar om de fem bästa vinerna.

Argentina har länge kommit att bli synonymt med kraftiga röda viner, helst på den gamla Bordeauxdruvan Malbec, som fungerar utmärkt till landets enorma köttutbud. Rätt så. Men bakom berget av goda röda viner, gärna i samma kraftfulla stil, hittar vi en spännande mångfald viner, vitt, som rött, stilla som mousserande. Och framför allt, viner med elegans.

– Att vi odlar på allt högre höjd är en förklaring, men också att vi vill producera viner med mer finess, säger Susana Balbo, mycket meriterad vinmakare med säte i Mendoza.

Hon är på snabbvisit i Sverige för att presentera sina viner. Och det är en spännande samling diton, inte minst då hon presenterar en lite äldre årgång och en yngre av samma vin.

– Det ska vara en skillnad, inte bara för att det ena vinet är betydligt äldre, utan för att stilen är annorlunda.

På så vis är Susana Balbo en företrädare för den nya skolan, den som gärna satsar på elegans mer än kraft, finess mer än smakintensitet. Men visst är det mycket smak i vinerna, i synnerhet de röda hon jobbar med och gärna när Malbec står i fokus. Från Argentinas håll kan vi med andra ord förvänta oss mer av den stilen. Hon är en visionär och som sådan får hon efterföljare.
Gott så.

Vinguiden tipsar om fem bästa viner från Argentina just nu:

Vitt vin från Argentina

San Pedro de Yacochuya Torrontes
2012
San Pedro de Yacochuya Torrontes
Läckert aromatiskt med inslag av både vita blommor, ananas, nektarin, örtiga toner och mineral i bra balans med syra och parfymerade toner. Serveras med fördel till frästa räkor på en bädd av grönsallad.
750 ml - 14.00% -
150.00 kr

Zuccardi Viognier
2015
Zuccardi Viognier
Härlig doft med inslag av tropiska frukter, aprikoser, gråpäron och en del citrus i form av både apelsin och citron. Fin balans och lång eftersmak. Passar utmärkt till dumplings på grönsaker och stark sås.
750 ml - 13.00% -
90.00 kr

Rött vin från Argentina

Susana Balbo Signature Malbec
2014
Susana Balbo Signature Malbec
Läckert i frisk stil och med lager på lager av både smak och doft. Här hittar vi tobak, en sötaktig vaniljton från fat, svarta vinbär, julkryddiga inslag och en avslutande örtighet. Servera gärna till lammstek med örtiga inslag.
750 ml - 14.00% -
200.00 kr

Masi Passo Doble Tierra Soleada
2021
Masi Passo Doble Tierra Soleada
Kraftigt i lite extraherad stil med massor av smaker som balanseras upp av bra strävhet, inslag av både granatäpplen, örtighet och mörka, lite mogna bär. Lång eftersmak. Serveras till viltfärs med rostade rotfrukter och vitlöksbaserad sås i krämig stil.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
159 kr

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A
2015
A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A
Bra syra, friska bäriga inslag med tydlig fatton, samtidigt rejält fruktig med drag av mogna blåbär, vinbär, lakrits, körvel, mocka och kakao i snyggt paketerad stil. Lufta vinet innan servering. Passar utmärkt till mustig köttgryta, men glöm inte syra i grytan.
750 ml - 13.50% -
171.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Svenskens vinfavoriter sommaren 2017

Detta drack vi i Sverige sommaren 2017. Vinguiden har listan över de populäraste vinerna och inte överraskande är det Italien i fokus. Vinkonsumtionen förändras av förklarliga skäl under sommaren. E..

Läs mer
Vin till vilt

Vin till vilt

Nu har jaktsäsongen startat vilket innebär att det är vin till vilt som gäller på matbordet. Mustiga grytor eller hamburgare på viltfärs med smakrika tillbehör. Men frågan är: Är du lika pricksäker ..

Läs mer
Lysande viner: småpartier 16 november

Lysande viner: småpartier 16 november

Systembolaget släpper flera spännande viner nu på fredag. Men det gäller att vara först på plats. Tillgången är begränsad och efterfrågan tycks vara större än någonsin. Den som är ute efter julklapp..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
4 tips på vin till chark

4 tips på vin till chark

Hur brukar du matcha vin till chark? En riktigt god charkbricka eller plockmat fungerar bra till egentligen vilken tillställning som helst. Och pricken över i:et måste ändå vara ett väl valt vin för..

Läs mer
Våra 10 mest populära artiklar 2023

Våra 10 mest populära artiklar 2023

Det är dags att summera året som gått. Kanske var 2023 året då du lärde dig göra en grym GT? Eller var det i år som du kunde sätta en etikett på en flaska gott egentillverkat vin? Allt det och mer d..

Läs mer