HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan fel. Vinguiden tipsar om de fem bästa vinerna.

Argentina har länge kommit att bli synonymt med kraftiga röda viner, helst på den gamla Bordeauxdruvan Malbec, som fungerar utmärkt till landets enorma köttutbud. Rätt så. Men bakom berget av goda röda viner, gärna i samma kraftfulla stil, hittar vi en spännande mångfald viner, vitt, som rött, stilla som mousserande. Och framför allt, viner med elegans.

– Att vi odlar på allt högre höjd är en förklaring, men också att vi vill producera viner med mer finess, säger Susana Balbo, mycket meriterad vinmakare med säte i Mendoza.

Hon är på snabbvisit i Sverige för att presentera sina viner. Och det är en spännande samling diton, inte minst då hon presenterar en lite äldre årgång och en yngre av samma vin.

– Det ska vara en skillnad, inte bara för att det ena vinet är betydligt äldre, utan för att stilen är annorlunda.

På så vis är Susana Balbo en företrädare för den nya skolan, den som gärna satsar på elegans mer än kraft, finess mer än smakintensitet. Men visst är det mycket smak i vinerna, i synnerhet de röda hon jobbar med och gärna när Malbec står i fokus. Från Argentinas håll kan vi med andra ord förvänta oss mer av den stilen. Hon är en visionär och som sådan får hon efterföljare.
Gott så.

Vinguiden tipsar om fem bästa viner från Argentina just nu:

Vitt vin från Argentina

San Pedro de Yacochuya Torrontes
2012
San Pedro de Yacochuya Torrontes
Läckert aromatiskt med inslag av både vita blommor, ananas, nektarin, örtiga toner och mineral i bra balans med syra och parfymerade toner. Serveras med fördel till frästa räkor på en bädd av grönsallad.
750 ml - 14.00% -
150.00 kr

Zuccardi Viognier
2015
Zuccardi Viognier
Härlig doft med inslag av tropiska frukter, aprikoser, gråpäron och en del citrus i form av både apelsin och citron. Fin balans och lång eftersmak. Passar utmärkt till dumplings på grönsaker och stark sås.
750 ml - 13.00% -
90.00 kr

Rött vin från Argentina

Susana Balbo Signature Malbec
2014
Susana Balbo Signature Malbec
Läckert i frisk stil och med lager på lager av både smak och doft. Här hittar vi tobak, en sötaktig vaniljton från fat, svarta vinbär, julkryddiga inslag och en avslutande örtighet. Servera gärna till lammstek med örtiga inslag.
750 ml - 14.00% -
200.00 kr

Masi Passo Doble Tierra Soleada
2019
Masi Passo Doble Tierra Soleada
Kraftigt i lite extraherad stil med massor av smaker som balanseras upp av bra strävhet, inslag av både granatäpplen, örtighet och mörka, lite mogna bär. Lång eftersmak. Serveras till viltfärs med rostade rotfrukter och vitlöksbaserad sås i krämig stil.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
119 kr

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A
2015
A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A
Bra syra, friska bäriga inslag med tydlig fatton, samtidigt rejält fruktig med drag av mogna blåbär, vinbär, lakrits, körvel, mocka och kakao i snyggt paketerad stil. Lufta vinet innan servering. Passar utmärkt till mustig köttgryta, men glöm inte syra i grytan.
750 ml - 13.50% -
171.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vin – från Argentina

Världens mest beundrade vinmärke 2020 kommer från Argentina – och den familjeägda vingården Catena Zapata. Det har experter från 48 olika länder kommit fram till. Det betyder att fjolårets vin..

Läs mer
Bästa grillvinerna under hundringen

Bästa grillvinerna under hundringen

Grillsäsongen är i full gång och många passar på att ta ett glas vin till, såhär i semestertider. Men hur ska man tänka för att maximera smakupplevelsen av både mat och dryck? Här spelar både huvudi..

Läs mer
3 vintips till Påsk

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allv..

Läs mer
Fem spännande vita viner från Piemonte

Fem spännande vita viner från Piemonte

Rött, rött och rött. Det är så vi ser Piemontes vinutbud. Men då glömmer vi mer än hälften av utbudet. Som är vitt. För här finns strålande vita viner. Visst är det så att vi föreställer oss ett kra..

Läs mer
Så matchar du orangevin med mat

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tip..

Läs mer
Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Anders Melldén tipsar: Nyheter i juli

Träffsäker Chablis, lättdrucket rött av pelavergadruvan från Piemonte och bubbel på burk. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under juli månad!  Mousserande viner: [product]164989|Läs..

Läs mer