HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Fem bästa viner från Argentina

Rött till kött från Argentina? Ja, varför inte. Men landet hitom Anderna producerar så enormt mycket mer, även vitt, rosé och mousserande. Samtidigt, ett kraftigt vin på druvan Malbec är ju sällan fel. Vinguiden tipsar om de fem bästa vinerna.

Argentina har länge kommit att bli synonymt med kraftiga röda viner, helst på den gamla Bordeauxdruvan Malbec, som fungerar utmärkt till landets enorma köttutbud. Rätt så. Men bakom berget av goda röda viner, gärna i samma kraftfulla stil, hittar vi en spännande mångfald viner, vitt, som rött, stilla som mousserande. Och framför allt, viner med elegans.

– Att vi odlar på allt högre höjd är en förklaring, men också att vi vill producera viner med mer finess, säger Susana Balbo, mycket meriterad vinmakare med säte i Mendoza.

Hon är på snabbvisit i Sverige för att presentera sina viner. Och det är en spännande samling diton, inte minst då hon presenterar en lite äldre årgång och en yngre av samma vin.

– Det ska vara en skillnad, inte bara för att det ena vinet är betydligt äldre, utan för att stilen är annorlunda.

På så vis är Susana Balbo en företrädare för den nya skolan, den som gärna satsar på elegans mer än kraft, finess mer än smakintensitet. Men visst är det mycket smak i vinerna, i synnerhet de röda hon jobbar med och gärna när Malbec står i fokus. Från Argentinas håll kan vi med andra ord förvänta oss mer av den stilen. Hon är en visionär och som sådan får hon efterföljare.
Gott så.

Vinguiden tipsar om fem bästa viner från Argentina just nu:

Vitt vin från Argentina

San Pedro de Yacochuya Torrontes

San Pedro de Yacochuya Torrontes 2012

Läckert aromatiskt med inslag av både vita blommor, ananas, nektarin, örtiga toner och mineral i bra balans med syra och parfymerade toner. Serveras med fördel till frästa räkor på en bädd av grönsallad.
Art.nr: 75890 - Pris: 150.00 kr

Zuccardi Viognier

Zuccardi Viognier 2015

Härlig doft med inslag av tropiska frukter, aprikoser, gråpäron och en del citrus i form av både apelsin och citron. Fin balans och lång eftersmak. Passar utmärkt till dumplings på grönsaker och stark sås.
Art.nr: 6059 - Pris: 90.00 kr

Rött vin från Argentina

Susana Balbo Signature Malbec

Susana Balbo Signature Malbec 2014

Läckert i frisk stil och med lager på lager av både smak och doft. Här hittar vi tobak, en sötaktig vaniljton från fat, svarta vinbär, julkryddiga inslag och en avslutande örtighet. Servera gärna till lammstek med örtiga inslag.
Art.nr: 99006 - Pris: 200.00 kr

Masi Passo Doble Tierra Soleada

Masi Passo Doble Tierra Soleada 2019

Kraftigt i lite extraherad stil med massor av smaker som balanseras upp av bra strävhet, inslag av både granatäpplen, örtighet och mörka, lite mogna bär. Lång eftersmak. Serveras till viltfärs med rostade rotfrukter och vitlöksbaserad sås i krämig stil.
Art.nr: 6156 - Pris: 99 kr

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A

A Lisa Bodega Noemia de Patagonia S.A 2015

Bra syra, friska bäriga inslag med tydlig fatton, samtidigt rejält fruktig med drag av mogna blåbär, vinbär, lakrits, körvel, mocka och kakao i snyggt paketerad stil. Lufta vinet innan servering. Passar utmärkt till mustig köttgryta, men glöm inte syra i grytan.
Art.nr: 99389 - Pris: 171.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa