HEM

Muscadet vs Pouilly Fumé

Loirefloden är Frankrikes längsta flod. Den startar i Centralmassivet och slingrar sig över 100 mil ned till sitt utlopp i Atlanten väster om Nantes. Längs floden produceras en rad olika typer av viner. Längst ute vid kusten produceras Muscadetviner på druvan melon de Bourgogne, som även kallas muscadet eller gamay blanc. Som namnet antyder odlades den i Bourgogne, men likt sin röda namne, gamay noir, så blev den bannad under medeltiden. Den började dock odlas längs Loirefloden och hade som främsta syfte att förse holländska köpmän med druvor för destillering, men ett vitt vin på druvan producerades också.

Muscadet

Muscadetviner karakteriseras av att de är ljusa i färgen och har en förhållandevis neutral doft- och smakkaraktär. De har en hög syra och man kan ofta finna en viss ”saltighet” i dem. Sammantaget gör dem passande till skaldjur, i synnerhet ostron. För att öka komplexiteten i vinerna används ofta sur-lie-metoden, vilken innebär att vinerna får ligga på sin jästfällning några månader, vilket bidrar till ökat djup och komplexitet. Vinerna är dock i sin helhet att betrakta som enkla.

I den mellersta delen av Loirefloden produceras främst röda viner på cabernet franc samt vita viner på chenin blanc. Vinerna på cabernet franc karakteriseras ofta av att det finns vegetabila toner och i synnerhet paprika. Chenin blanc är en druva som likt riesling kan användas för att producera såväl torra viner som söta viner. Det gör man i Loire också och förutom torra viner på chenin blanc, produceras även fantastiska halvsöta och söta viner i Coteaux-Layon och Vouvray.

Pouilly Fumé

Där Loirefloden böjer sig tar sauvignon blanc vid. Här hittar man några av de bästa appellationerna för sauvignon blanc i världen: Sancerre, Pouilly Fumé och Menetou-Salon. Didier Dagueneau kallades för ”the wild man of Pouilly”. Han var något av en rebell med högt ställda ambitioner att skapa de bästa vinerna på sauvignon blanc i världen. Han införde tidigt ekologiska metoder i vingården med användning av hästar och ett extremt lågt skördeuttag. Han var inte rädd för att sticka ut hakan och kritisera andra producenter, vilket gjorde att han trots stor respekt inte alltid var populär i området. Didier omkom i en olycka med ett ultralätt flygplan och vingården drivs vidare av hans son. Vinerna tillhör alltjämt de bästa vinerna på sauvignon blanc som går att finna och är både eftertraktade och dyra.

av David Björkén, sommelier

Veckans Klonk 24 - Muscadet vs Pouilly Fumé

Vinguiden
rekommenderar

158.00 kr
458.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier