HEM

Chenin Blanc

Chenin Blanc är en mångsidig druva som ger en mängd olika viner, allt från torra och söta till mousserande. En gemensam egenskap för dessa olika sorter är att de har en hög fruktsyra, vilket lämpar sig för en längre tids lagring. Det går även att känna vissa smakskillnader, beroende på var vinet har odlats. Viner från Frankrike ger smaker av omogna gröna äpplen medan viner från Sydafrika går mer åt solmogna och exotiska smaker. Chenin Blancviner kan dofta gräs, örter, honung och äpple samt halm. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Chenin Blancviner

Chenin Blanc – Sydafrikas mest odlade druva med rötter i Frankrike

Chenin Blanc, eller Steen som den tidigare kallades, är Sydafrikas mest odlade druva. Den kom till Sydafrika på 1650-talet, men inte förrän trehundra år efter sin ankomst upptäckte man att Steendruvan egentligen var Chenin Blanc. Idag föredrar sydafrikanska vinmakare att kalla druvan för sitt ursprungliga namn, men beroende på vinmakare kan den fortfarande gå under namnet Steen.

Druvans historia har sitt ursprung i Loiredalen, Frankrike, runt om städerna Angers, Saumur och Tours. Här görs än idag torra, halvtorra, halvsöta till söta viner med lång lagringstid. Desto längre lagringstid – desto bättre viner. Annat är det med Chenin Blancviner från Sydafrika som normalt bör drickas unga.

Druvan är populär bland vinmakare då den är tålig mot sjukdomar och relativt lättodlad. Vi hittar den främst i Frankrike och Sydafrika, men även i USA, Argentina och Australien.

Hög syra och frisk smak

Chenin Blanc är en mångsidig druva som ger en mängd olika viner, allt från torra och söta till mousserande. En gemensam egenskap för dessa olika sorter är att de har en hög fruktsyra, vilket lämpar sig för en längre tids lagring.

Det går även att känna vissa smakskillnader, beroende på var vinet har odlats. Viner från Frankrike ger smaker av omogna gröna äpplen medan viner från Sydafrika går mer åt solmogna och exotiska smaker. Chenin Blancviner kan dofta gräs, örter, honung och äpple samt halm.

chenin-blanc

Mat som passar med Chenin Blancvin

Chenin Blanc är som ovan nämnt en mångsidig druva och vinet på densamma fungerar till middagens alla rätter. Välj ett mousserande som aperitif, ett fruktig och lätt vin på Chenin Blanc till förrätten, en lite mer smakrik variant till varmrätten och avsluta med ett sött dessertvin. Skaldjur och fisk samt ljust kött passar fint ihop med denna druva. Dessertvinet förtärs gärna ihop med en ostbricka eller en söt fruktdessert.


Fakta om Chenin Blanc

  • Odlas: Sydafrika, Frankrike, USA, Australien.
  • Kända områden: Loire (Frankrike) och Stellenbosch (Sydafrika).
  • Smak: Från torra till söta. Hög fruktsyra med inslag av citron, gult äpple, päron, honung och kamomill.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: Fisk och skaldjur samt ljust kött. Passar även till söta fruktdesserter och smakrika ostar.