HEM

Napa vs Bordeaux

I år är det 40 år sedan The Judgement of Paris, eller The Paris Wine Tasting of 1976 som den också kallas. Tävlingen organiserades av Steven Spurrier – en brittisk vinhandlare och inbegrep blindprovning av högkvalitativa chardonnayviner samt röda viner från Bordeaux och cabernet sauvignonviner från Kalifornien.

Juryn bestod av 11 domare och de viner som otippat fick flest poäng var för chardonnay; 1973 Chateau Montelena och i den röda klassen; 1973 Stag´s Leap Wine Cellars.

Resultatet fick stor uppmärksamhet i vinvärlden. För första gången hade nya-världen-viner slagit gamla världens giganter: Bordeaux och Bourgogne med viner som Château Haut-Brion, Château Mouton-Rothschild, Château Leoville Las Cases, Château Montrose, Puligny-Montrachet Les Pucelles Domaine Leflaive, Bâtard-Montrachet Ramonet-Prudhon med flera.

Napa Valley

Napa Valley är en AVA – American Viticultural Area som ligger i Napa County i området North Coast norr om San Francisco och är USA´s mest kända vindistrikt. Vin har producerats i området under lång tid och under mitten av 1800-talet ökade antalet producenter kraftigt. Det var dock inte förrän under senare delen av 1900-talet som fokus flyttades mot produktion av kvalitetsviner. Kombinationen av ett medelhavsklimat, geografi och geologi lämpar sig mycket väl för produktion av kvalitetsviner. I Napa odlas merlot, pinot noir, zinfandel, chardonnay med flera druvor men det är främst för vinerna på cabernet sauvignon som området nått ryktbarhet.

Stag´s Leap

Stag´s Leap Wine Cellars grundades 1970 av Warren Winiarski och ligger i distriktet Stags Leap i Napa. Warren Winiarski blev intresserad av vin under en längre studieresa till Italien. Efter hemkomsten till Chicago började han experimentera med vinmakning och flyttade sedan till Kalifornien och började arbeta hos Robert Mondavi Winery. Mondavi startade sitt vineri 1965 och kom att betyda enormt mycket för att sprida Napavinerna över världen. Den första årgången av Stags Leap var 1972, men det var först med årgång 1973 som man producerade kommersiella nivåer. Vinet är legendariskt och fick enormt genomslag då det blev det högst rankade vinet i Judgement of Paris-tävlingen.

av David Björkén, sommelier

KlonkMapNapa

Vinguiden
rekommenderar

577.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier