HEM

Gamay

Gamayvin är lättare och blekare än andra rödviner med en påtaglig, men inte störande, syra. Smaker av röda bär som hallon och jordgubbar är framträdande, i jäsningsprocessen kan även toner av banan och viol komma fram. Vill du dricka ett bättre Gamayvin ska du välja ett vin, på Gamay, från någon av de tio byarna Beaujolais Cru, som är kvalitetsmärkta områden. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Gamayviner

Gamay – en relativt okänd druva med många kvaliteter

Nästan allt Gamayvin som framställs idag kommer från Beaujolais, det sydligaste distriktet i Bourgogne. Druvans fullständiga namn är Gamay Noir à Jus Blanc, vilket talar om att druvan är ”mörk utanpå men ljus inuti”. Man kan nämligen göra både vitt, rött och rosévin på Gamaydruvan.

Fransmännen föredrar och dricker gärna Gamayviner. Trots det är Gamay inget vin man skryter om. Det kan bero på Beaujolais Nouveau, ett saftliknande vin med ungdomliga smaker som blev omåttligt populär för tjugo år sedan tack vare en smart reklamkampanj. Det ljusröda vinet, årets första, blev en stor succé, men en dryck de flesta tröttnade på ganska snabbt. Idag produceras flera utmärkta Beaujolaisviner som med några års lagring utvecklar riktigt fina kryddiga och bäriga egenskaper.

Mjuka och lätta Gamayviner med toner av röda bär

Gamayvin är lättare och blekare än andra rödviner med en påtaglig, men inte störande, syra. Smaker av röda bär som hallon och jordgubbar är framträdande, i jäsningsprocessen kan även toner av banan och viol komma fram. Vill du dricka ett bättre Gamayvin ska du välja ett vin, på Gamay, från någon av de tio byarna Beaujolais Cru, som är kvalitetsmärkta områden.

gamy

Mat som passar till Gamayviner

Eftersom Gamay ger ett ljust och lätt rödvin passar det utmärkt som dryck till alla olika sorters buffémat. Andra rätter som passar bra ihop med Gamayviner är lättare fisk- och fågelrätter. Vinet fungerar lika bra till en sallad som aperitif.


Fakta om Gamay

  • Odlas: Frankrike och Schweiz.
  • Kända områden: Beaujolais (Frankrike).
  • Smak: Relativt hög syra och mjuk strävhet. Bärig med smaker av jordgubbe, hallon, gräs, banan, viol och örter.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Aperitif, lättare fisk, kyckling, sallader och fågel. Passar utmärkt som buffédryck.
  • Synonymer: Denna druva kallas enbart för Gamay och den har alltså inget att göra med den druva som odlas i Kalifornien under namnet Gamay Beaujolais.