HEM

Pinot Gris vs Gewurtztraminer

Alsace

Alsace är Frankrikes näst nordligaste vindistrikt och ligger längst upp i det nordöstra hörnet, gränsande till Tyskland. Området är präglat av en orolig historik och har omväxlande tillhört Tyskland och Frankrike vilket har medfört en speciell kulturell särart av tysk- och fransk kultur.

Alsace ligger invid bergskedjan Vogeserna, som sträcker sig i en nord-sydlig riktning samt floden Rhen. Bergskedjan skapar regnskugga och Alsace är ett av Frankrikes nederbördsfattigaste områden. Vogeserna har dessutom en komplicerad geologi med många bergarter, vilket skapar terrängmässiga nischer och många typer av terroir.

Vin har odlats i området under mycket lång tid och gewurtztraminer, riesling, pinot gris och muscat brukar benämnas som Alsace fyra ädla druvor och de man får producera viner på från grand cru-lägen. Sylvaner är dock tillåten i grand cru Zotzenberg. I Alsace produceras även röda viner på främst pinot noir samt mousserande Crémant d´Alsace.

Gewurtztraminer

Gewurtztraminer är en aromatisk druva med en fläderbetonad karaktär som är lätt att känna igen. Gewurtz kommer från tyskans gewürz, som betyder ungefär kryddig och druvan anses vara en aromatisk mutation av druvan traminer (savagnin). Druvan ger viner med förhållandevis låg syra och potentiellt relativt hög alkohol, den passar därför bäst i svalare klimat där syran inte sjunker för lågt.

Pinot Gris

Pinot gris är en variant i pinotfamiljen. Den har uppstått spontant och har tidigt omnämnts från vingårdar i Baden-Württemberg och Bourgogne. Den ger, liksom gewurtztraminer, viner med relativt låg syra. Karaktären går mer mot mogen trädfrukt, stenfrukter och inslag av tropisk frukt.

Torra vita viner, VT och SGN

I Alsace produceras främst torra vita viner, men även senskördade viner som benämns vendange tardive (VT) samt viner som produceras på ädelrötade druvor; Sélection de Grains Nobles (SGN). Vendange tardive motsvarar närmast de tyska vinernas auslese i fråga om mustvikt medan SGN är avsevärt sötare.

I Alsace används främst flöjtflaskor, vilket särskiljer dem från övriga Frankrike och befäster den kulturella sammanvävda historien med Tyskland. Till skillnad från övriga Frankrike anges dessutom druvsort på vinflaskans etikett.

av David Björkén, sommelier

Alsace

Vinguiden
rekommenderar

109.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier