HEM

Kroatien vs Serbien

Kroatien och Serbien är länder med mycket långa traditioner av att producera vin. Regionen omtalades under romartiden för bra viner men det har också varit en region av krig och oroligheter. Morernas invasion av området kom att lägga sordin över vinproduktionen och under 1900-talets socialistiska diktatur med efterföljande krig gick gammal kunskap förlorad. Sedan millennieskiftet har dock mycket hänt. Nya och nygamla vinmakare är på väg att upprätta den forna storheten med ett tydligt fokus mot kvalitet snarare än kvantitet.

Kroatien

Det finns historiska och arkeologiska belägg för vinproduktion på de södra Dalmatiska öarna Vis, Hvar och Korcula för omkring 2500 år sedan och vindruvor har möjligen odlats i området så tidigt som under bronsåldern. Den grekiske skriftställaren Athenaeus skrev för 1800 år sedan om den höga kvaliteten på vinerna som producerade i södra Dalmatien. Under romarriket ökade produktionen och vin började exporteras i större skala, men när de Ottomanska turkarna erövrade området införde de islamsk lag med en väldigt restriktiv syn på alkohol. Under Habsburgska rikets tid kom dock vinproduktionen åter att blomstra, men regionen – liksom övriga Europa – drabbades hårt av Phylloxera. Den socialistiska diktaturen under senare delen av 1900-talet innebar att produktionen ställdes om mot kvantitet. Jugoslavien tillhörde ett tag topp-10 av vinproducerande länder, men kvaliteten var låg. Efter Jugoslaviens uppsplittrande och efterföljande krig har vinproduktionen åter kommit igång, nu med ett fokus mot kvalitet snarare än kvantitet.

Det finns en rad inhemska druvor som används. Plavac mali är den mest kända. Under de senaste decennierna har det dock visats att zinfandel/primitivo i själva verket har kroatiskt ursprung och är identiska med druvan crljenak kastelanski.

Serbien

Mycket av historien för Kroatien är gemensam med Serbien. Vin har producerats i regionen under mycket lång tid men oroligheter och en rad regimer har genom åren medfört upp- och nedgångar i produktionen. Efter Jugoslavien-tiden är dock vinproduktionen på väg att återhämta sig och som i Kroatien fokuseras det på kvalitet snarare än kvantitet.

Det odlas en rad olika druvor, såväl internationella som cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, pinot blanc och sauvignon blanc som serbiska druvor såsom prokupac, tamjanika och dinka.

av David Björkén, sommelier

Vinguiden
rekommenderar

137.00 kr

Fler klipp i serien

Programserier