HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt delades 52 guldmedaljer ut.

Vintävlingen Vinordic Wine Challenge går ut på att ta fram Sveriges mest prisvärda viner. Vinerna tävlar i 12 olika tävlingskategorier och prisklasser. Det delas ut såväl guld-, silver-, som brons medaljer. Alla viner som säljs via Systembolaget kan mot en avgift delta i tävlingen. I år deltog 1078 av de 13 000 viner som finns i sortimentet i tävlingen.

Nu har årets jury har utsett Sveriges mest prisvärda viner. I varje prisklass utsågs efter noggranna blindtester av den kunniga juryn en vinnare som fick utmärkelsen ”Gold”. Även utmärkelserna ”Silver” och ”Bronze” delades ut. Det ett medaljregn över vinerna med 52 guldmedaljer och totalt 170 medaljer. Minsta antal tävlande per prisklass är fem viner.

I juryn finns några av Sveriges mest namnkunniga och rutinerade vinexperter. Bland annat Bengt-Göran Kronstam, Susanne Berglund Krantz och sommelieren Maya Samuelsson som varit aktuell med onlineprovningar hos oss på Vinguiden.

– Ja, detta är en vinprovning som inte liknar någon annan. Betyget sätts på en skala som börjar i spottkoppen och slutar i vinets stjärnhimmel. Inga långa haranger och inget fikonspråk, bara kalla fakta i form av en siffra som står för vinets smakupplevelse i förhållande till vad det kostar, skriver juryns ordförande Bengt-Göran Kronstam.

Vinguiden tipsar om sex prisvärda viner som fick den fina utmärkelsen ”Gold”:

Balanserad, lättsam, fruktig med inslag av röda bär, blåbär, jordgubbar.
3000 ml - 13.5% -
199 kr

Välbalanserad, fruktig med inslag av röda bär, lingon, mogna hallon, frisk med matvänlig syra, kryddig med medellång eftersmak.
750 ml - 13% -
109 kr

Castelforte Corvina är ett fylligt djuprött vin med doft av svarta vinbär, viol och lite dovare aromer som mörk choklad, ekfat och söta kryddor.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt 0.7 g per 100 ml
79 kr

Frisk, mineral, citrus, gröna äpplen i mycket drickvänlig stil, inslag av fat, nötter, smör med fin bredd.
750 ml - 13% -
279 kr

Frisk, smultron, blommig ton, rosenvatten med pigg syra och rödbäriga inslag i avslut.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
129 kr

Frisk smak, torr med liten tropisk fruktton, citrus, gröna äpplen, balanserad.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt 0.9 g per 100 ml
89 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa