HEM

Aktuellt

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign.

Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembolaget, skördetider och evenemang som drar i gång när coronarestriktioner tas bort. Här är några av de hetaste snackisarna just nu:

Purple Reign – Lila vin

Det har blivit rena rusningen efter det lila vinet Purple Reign och många svenskar vill köpa det. Än så länge finns det inte till försäljning i Sverige, men den importör som tar in Purple Reign kan räkna med braksuccé.

Purple Reign kommer från Australien och är världens första lila vin. Först släpptes en blend på semillon och sauvignon blanc infuserad med växtbaserade produkter och sedan en tid finns även ett mousserande vin samt en shiraz i det lila sortimentet. Även i Australien är det lila vinet efterfrågat och producenten tycks sälja slut på varenda droppe. De som smakat blenden gjord på semillon och sauvignon Blanc säger att vinet är frodigt och har en touch av mineraler. Finishen har en uppfriskande blommighet.

Läs mer om Purple Reign här!

2. Vinmässor

Efter ett drygt år utan vinmässor är vi rejält sugna på härliga upplevelser och provsmakningar av viner och delikatesser. Nu när restriktionerna snart lyfts öppnar äntligen mässorna.

Redan 15-16 oktober kan du gå på vinmässa i Linköping och 29-30 oktober är det västeråsarnas tur att njuta. Stockholmarna får ge sig till tåls till våren då Sparkling Stockholm bubblar loss 11-12 mars.

För den som kan tänka sig att åka båt är det champagne- och vinmässa på Viking Cinderella 8-9 oktober. När du lämnar kajen i Stockholm har du 22 härliga timmar framför dig. Mingla, besök mässan, provsmaka, lyssna föreläsning, ät gott och umgås på Östersjön. Skål för det!

3. Skördetid

Trots en kall vår i Sverige fick de svenska vinbönderna en bättre skörd än vanligt, tack vare värmen i juni och juli.

I Frankrike har det blivit en väldigt liten vinskörd på grund av den kalla våren – ner 30 procent och det talas om den minsta skörden på 50 år. Italien och Spanien har också drabbats av den kalla våren, men det ser betydligt bättre ut än i Frankrike.

4. Rea på champagne?

Efter att konsumtionen gått ner under coronapandemin finns det nu massor med odrucken champagne i lager. Många hade hoppats på en rea med billigt bubbel, men nu ser det ut som frostnätterna i våras kommer kompensera för de stora lagren.

Den dåliga skörden gör att champagnereseven kommer att kompensera för det stora lagret. De franska champagnetillverkarna har ändå anledning att fira med ett glas. EU-domstolen förbjuder nu spanska krögare att använda ordet champanillo i sin marknadsföring.

5. Äntligen James Bond

Den 30 september är det dags för världspremiären av den nya James Bond-filmen ”No time to die”. I samband med premiären kommer ett unikt exemplar av Moonraker Luxury Limited Edition 2007 att auktioneras ut på Bukowskis, onsdagen den 6 oktober.

Den brittiske designern Eric Berthes fick i uppgift att ta fram ett unikt champagneetui format som rymdfärjan Moonraker. Varje etui av de 407 som skapats är gjorda för hand. Utsidan består av tenn och träfaner som omsluter en ishink av Saint Louis-kristall och en Bollinger 2007 Magnum. Flaskan kommer att auktioneras ut med ett utgångspris på 55 000 kronor.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer
5 tips för hur du bäst lagrar vin

5 tips för hur du bäst lagrar vin

För att få fram de bästa smakerna ur ett vin är det viktigt att det förvaras på rätt sätt. Här är fem saker att tänka på när du ska lagra ditt vin. 1. Är vinet redan färdiglagrat? Många gånger säljs..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer