HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

5 vintrender i höst – lila vinet hetast

Vinguiden tar tempen på höstens fem hetaste snackisar i vinvärlden! Allra hetast: det lila vinet Purple Reign.

Det händer mycket inom vinvärlden just nu. Massor av nya spännande viner på Systembolaget, skördetider och evenemang som drar i gång när coronarestriktioner tas bort. Här är några av de hetaste snackisarna just nu:

Purple Reign – Lila vin

Det har blivit rena rusningen efter det lila vinet Purple Reign och många svenskar vill köpa det. Än så länge finns det inte till försäljning i Sverige, men den importör som tar in Purple Reign kan räkna med braksuccé.

Purple Reign kommer från Australien och är världens första lila vin. Först släpptes en blend på semillon och sauvignon blanc infuserad med växtbaserade produkter och sedan en tid finns även ett mousserande vin samt en shiraz i det lila sortimentet. Även i Australien är det lila vinet efterfrågat och producenten tycks sälja slut på varenda droppe. De som smakat blenden gjord på semillon och sauvignon Blanc säger att vinet är frodigt och har en touch av mineraler. Finishen har en uppfriskande blommighet.

Läs mer om Purple Reign här!

2. Vinmässor

Efter ett drygt år utan vinmässor är vi rejält sugna på härliga upplevelser och provsmakningar av viner och delikatesser. Nu när restriktionerna snart lyfts öppnar äntligen mässorna.

Redan 15-16 oktober kan du gå på vinmässa i Linköping och 29-30 oktober är det västeråsarnas tur att njuta. Stockholmarna får ge sig till tåls till våren då Sparkling Stockholm bubblar loss 11-12 mars.

För den som kan tänka sig att åka båt är det champagne- och vinmässa på Viking Cinderella 8-9 oktober. När du lämnar kajen i Stockholm har du 22 härliga timmar framför dig. Mingla, besök mässan, provsmaka, lyssna föreläsning, ät gott och umgås på Östersjön. Skål för det!

3. Skördetid

Trots en kall vår i Sverige fick de svenska vinbönderna en bättre skörd än vanligt, tack vare värmen i juni och juli.

I Frankrike har det blivit en väldigt liten vinskörd på grund av den kalla våren – ner 30 procent och det talas om den minsta skörden på 50 år. Italien och Spanien har också drabbats av den kalla våren, men det ser betydligt bättre ut än i Frankrike.

4. Rea på champagne?

Efter att konsumtionen gått ner under coronapandemin finns det nu massor med odrucken champagne i lager. Många hade hoppats på en rea med billigt bubbel, men nu ser det ut som frostnätterna i våras kommer kompensera för de stora lagren.

Den dåliga skörden gör att champagnereseven kommer att kompensera för det stora lagret. De franska champagnetillverkarna har ändå anledning att fira med ett glas. EU-domstolen förbjuder nu spanska krögare att använda ordet champanillo i sin marknadsföring.

5. Äntligen James Bond

Den 30 september är det dags för världspremiären av den nya James Bond-filmen ”No time to die”. I samband med premiären kommer ett unikt exemplar av Moonraker Luxury Limited Edition 2007 att auktioneras ut på Bukowskis, onsdagen den 6 oktober.

Den brittiske designern Eric Berthes fick i uppgift att ta fram ett unikt champagneetui format som rymdfärjan Moonraker. Varje etui av de 407 som skapats är gjorda för hand. Utsidan består av tenn och träfaner som omsluter en ishink av Saint Louis-kristall och en Bollinger 2007 Magnum. Flaskan kommer att auktioneras ut med ett utgångspris på 55 000 kronor.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Nytt förslag: ”Hämt-vin och öl från restauranger”..

Hämtmat från krogen – tillsammans med en god flaska vin. Nu vill Moderaterna göra det möjligt att köpa med sig alkohol hem från restauranger. – De här förändringarna, som nu föreslås, gör att det ko..

Läs mer
Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Picknick i sol, vågor och stjärnglans

Vi är många som minns hur härligt det var att gå på skolutflykt med ryggsäcken full av nygräddade pannkakor och tigermuffins. Men utflyktsdagarna är inte över. Varje år firar vi Picknickens dag den ..

Läs mer
De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

De firar Nya Zeelands nationaldag – med eget b..

Här är vinfamiljen som firar Nya Zeelands nationaldag lite extra – med vin från egna odlingarna. Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per å..

Läs mer
Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

Succén: norrländska viner på blåbär och lingon

De är envisa norrlänningar som vill visa världen att kvalitetsvin kan göras på blåbär och lingon. I år satsas det mer än någonsin i vineriet i Norsjö – 40.000 flaskor ska ut på marknaden. – De..

Läs mer
Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer