HEM

Aktuellt

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av världens ledare faktiskt fyllde glasen med.

Barack Obama

Att Barack Obama är en stor öldrickare vet nog inte alla. Han gillar öl till sådan grad att han faktiskt bryggde sin egen under tiden i Vita huset. Förutom öl gillar han även Martini. Vem vet kanske i framtiden kan vi köpa en Barack på Systembolaget.

Winston Churchill

Historierna om Winston Churchills drickande är många och så även de citat som han tillskrivits. Ett av de mest kända i dryckessammanhang är kanske “Champagne ska vara torr, kall och gratis”. Att Churchill var ett stort fan av just champagne från Pol Roger är kanske ingen hemlighet. Men att han under sin livstid konsumerade hela 42.000 flaskor, ca två per dag är det nog få som känner till.

Abraham Lincoln

USAs kanske mest välkände president arbetade som destillatör, barägare och whiskyförsäljare innan han blev president. Sannolikt smakade han på sina egna produkter, även om han inte är känd för att ha varit någon stordrickare. När han dock fick reda på att general Grant drack whisky i samband med att han ledde trupperna till strid ska han ha sagt: “Ta reda på whiskymärket så jag kan ge det till resten av mina generaler”.

Boris Jeltsin

Rysslands förste president efter Sovjetunionens fall är välkänd för sitt stora alkoholintag och benämndes ofta som “ett glatt fyllo”. Vid ett tillfälle var han på en bankett i Kirgizistan som urartade fullständigt. Framåt kvällen fick gästerna bevittna hur Jeltsin satt och spelade trumma på Kirgizistans presidents kala huvud med två matskedar.

Lyndon Baines Johnson

USAs 36:e president sägs ha haft en stor förkärlek för drinken Whisky Soda. Enligt flera vittnesmål brukade han köra runt i en cabriolet på sin ranch i Texas drickandes Whisky Soda ur en vit plastmugg. Med jämna mellanrum saktade han ner bilen, höll ut muggen och skakade på den. En person ur säkerhetstjänsten hade då till uppgift att springa fram och hämta muggen för att ta med den tillbaka till följebilen. Väl där fylldes muggen på med is, whisky och sodavatten och därefter fick säkerhetsagenten springa tillbaka med muggen till presidenten igen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Så firar du internationella öldagen

Så firar du internationella öldagen

För ett par veckor sedan firades ”Ölets dag” i Sverige.  Fredagen 2 augusti är det dags för internationella öldagen. Syftet med agen: Samla goda vänner och fira med öl. Sveriges Bryggerier har utse..

Läs mer
Läskigt gott till Hallo-vin

Läskigt gott till Hallo-vin

Bus eller vin? Ladda upp för Halloween med läskigt goda drycker. Några riktigt spöklika sorter lyfter helgen till nya höjder. Fler och fler firar Halloween i Sverige. Men viss förvirring tycks råda ..

Läs mer
Quiz: Vilket vin är du?

Quiz: Vilket vin är du?

Om du är nyfiken på att få veta mer om dig själv och vilket vin som bäst representerar dig, ska du ta vår enkla och snabba vinquiz. Låt detta bli nästa snackis vid kaffeautomaten eller runt middagsb..

Läs mer
Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Nya kärleksölen – perfekta till Alla hjärtans ..

Öl är kärlek på burk sägs det. Vad kan då passa bättre än kärleksöl till Alla hjärtans dag? Lagom till Valentindagen släpps flera hjärtliga sorter på Systembolaget. De lokala och småskaliga ölsorte..

Läs mer
Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Finska vodkan – en hyllning till midsommaren

Koskenkorva skrudar upp sig med blomster lagom till sommaren. Och smaken på den nya vodkan är annorlunda, med både citrus, blommiga toner och örtighet. – Koskenkorva Vodka 7 Botanicals är den en hyl..

Läs mer
Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Så matchar du suröl och mat – 5 oslagbara kombinatio..

Suröl, eller syrligt öl som det också kallas, smakar inte som vanligt öl. Hemligheten bakom den speciella karaktären kommer från bryggningsprocessen, där man elegant sänker pH-värdet på ölet genom a..

Läs mer