HEM

Aktuellt

5 kända politikers favoritdrycker

Under upptakten till valet är det inte utan att man ibland funderar på vad politikens högdjur dricker när de väl tar sig ett glas. Vi har därför djupdykt i historien och luskat reda på vad några av världens ledare faktiskt fyllde glasen med.

Barack Obama

Att Barack Obama är en stor öldrickare vet nog inte alla. Han gillar öl till sådan grad att han faktiskt bryggde sin egen under tiden i Vita huset. Förutom öl gillar han även Martini. Vem vet kanske i framtiden kan vi köpa en Barack på Systembolaget.

Winston Churchill

Historierna om Winston Churchills drickande är många och så även de citat som han tillskrivits. Ett av de mest kända i dryckessammanhang är kanske “Champagne ska vara torr, kall och gratis”. Att Churchill var ett stort fan av just champagne från Pol Roger är kanske ingen hemlighet. Men att han under sin livstid konsumerade hela 42.000 flaskor, ca två per dag är det nog få som känner till.

Abraham Lincoln

USAs kanske mest välkände president arbetade som destillatör, barägare och whiskyförsäljare innan han blev president. Sannolikt smakade han på sina egna produkter, även om han inte är känd för att ha varit någon stordrickare. När han dock fick reda på att general Grant drack whisky i samband med att han ledde trupperna till strid ska han ha sagt: “Ta reda på whiskymärket så jag kan ge det till resten av mina generaler”.

Boris Jeltsin

Rysslands förste president efter Sovjetunionens fall är välkänd för sitt stora alkoholintag och benämndes ofta som “ett glatt fyllo”. Vid ett tillfälle var han på en bankett i Kirgizistan som urartade fullständigt. Framåt kvällen fick gästerna bevittna hur Jeltsin satt och spelade trumma på Kirgizistans presidents kala huvud med två matskedar.

Lyndon Baines Johnson

USAs 36:e president sägs ha haft en stor förkärlek för drinken Whisky Soda. Enligt flera vittnesmål brukade han köra runt i en cabriolet på sin ranch i Texas drickandes Whisky Soda ur en vit plastmugg. Med jämna mellanrum saktade han ner bilen, höll ut muggen och skakade på den. En person ur säkerhetstjänsten hade då till uppgift att springa fram och hämta muggen för att ta med den tillbaka till följebilen. Väl där fylldes muggen på med is, whisky och sodavatten och därefter fick säkerhetsagenten springa tillbaka med muggen till presidenten igen.


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Belgiska superölet – kostar 119 kr/flaska

Får det lov att vara en stor stark för 119 kr? Men det belgiska ölet Rodenbach Caractère Rouge är inte vilken bärs som helst. Den har kallats världens bästa öl och vunnit mängder av priset. Den 2 au..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer
Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..

Läs mer
Varning för brist på vissa vinsorter

Varning för brist på vissa vinsorter

Nu varnar leverantörer och producenter för en kommande brist på vissa vinsorter. Den dåliga skörden gör att världsproduktionen är den lägsta sedan krisåret 2017. – Det är lite för tidigt att veta än..

Läs mer
Fira in oktober – med nya viner och öler

Fira in oktober – med nya viner och öler

Ta tillfället i akt och fira in höstens ankomst. Nu släpps många goda oktoberöl och viner som passar till mustig och smakrik höstmat. Oktoberfest räknas till en av världens största partyn och bruka..

Läs mer
Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommarens 3 måsten vid grillen

Sommaren har börjat och det på bästa sätt! Många är vi redan som spenderat några timmar vid grillen och grillat kamben till perfektion, provrökt räkor, testat nya spännande recept på tillbehör till ..

Läs mer