HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast.
– Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarro, grundare av Garçon Wines i London.

Garçon Wines är en brittisk nätbutik som erbjuder kunder att få sitt vin till dörren. För att både klara frakterna utan krossat glas och dra ett strå till stacken för en klimatsmartare bransch har man nu uppfunnit en platt flaska i återvunnen plast. Målet är att kapa vinbranschens CO2-utsläpp och att återvinna plastflaskorna till något nyttigt.

– I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackning, säger Santiago Navarro. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har inget nytt hänt.

De platta flaskorna är alltså inte bara av återvunnet material – de kan återvinnas flera gånger om. Dessutom är den här plastflaskan 87 procent lättare än en normal vinflaska och sparar 500 gram CO2 genom hela produktionskedjan. En glasflaska måste återvinnas 20 gånger för att ha samma koldioxidavtryck. Och genom att använda återvunnen plast går det bara åt 25 procent så mycket energi jämfört med ny plast.Men det finns ytterligare en stor fördel. Genom att flaskorna är platta kan man spara enormt utrymme i transporter. Flaskorna kan packas på varann, som böcker:

– Normalt sett krävs det fem lastbilar att frakta 50 000 vanliga glasflaskor. Med den här nya designen på flaskorna räcker det med två lastbilar, säger Navarro. – Och nej – plasten påverkar inte vinets smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Vinflaskans olika former

Vinflaskans olika former

Det har väl knappast undgått någon att vin kommer i olika typer av flaskor, både i fråga om storlek, men även vad gäller färg och form. Men vad innebär de olika sorter som finns och vad kan vi lära ..

Läs mer
Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Nu kan du dricka kvalitetsvin med bättre miljösamvet..

Systembolagets vill ha fler förpackningar som är bättre för klimatet. – Vi vill visa att ”kvalitetsvin” fungerar lika bra i PET som i glasbutelj, förklarar Systembolaget. Se nyheterna som får oss at..

Läs mer
Rättvisa högsta vinprioritet i Kalifornien

Rättvisa högsta vinprioritet i Kalifornien

Rättvisemärkt säger vi i Sverige. Vinindustrin säger Sustainability. Nu jobbar den kaliforniska diton intensivt med att fler och fler producenter följer riktlinjerna. Allt för en rättvisare vinvärld..

Läs mer
Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Stor guide: Några goda nyheter i fasta sortimentet

Ohelig allians, tysk fruktstund och vulkanvin. Det är några av nyheterna i Systembolagets fasta sortiment 1 mars. Här är några av pärlorna! Mousserande vin: [product] 159230 | Ett litet budgetfynd! ..

Läs mer
Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Därför är kvinnor bättre vinprovare än män

Lagom till Internationella kvinnodagen kan vi på Vinguiden berätta att smaken för vin är bland det mest jämställda som finns. Forskning krossar myten om att kvinnor gillar sött vitt vin eller rosé m..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer