HEM

Aktuellt

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast.
– Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarro, grundare av Garçon Wines i London.

Garçon Wines är en brittisk nätbutik som erbjuder kunder att få sitt vin till dörren. För att både klara frakterna utan krossat glas och dra ett strå till stacken för en klimatsmartare bransch har man nu uppfunnit en platt flaska i återvunnen plast. Målet är att kapa vinbranschens CO2-utsläpp och att återvinna plastflaskorna till något nyttigt.

– I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackning, säger Santiago Navarro. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har inget nytt hänt.

De platta flaskorna är alltså inte bara av återvunnet material – de kan återvinnas flera gånger om. Dessutom är den här plastflaskan 87 procent lättare än en normal vinflaska och sparar 500 gram CO2 genom hela produktionskedjan. En glasflaska måste återvinnas 20 gånger för att ha samma koldioxidavtryck. Och genom att använda återvunnen plast går det bara åt 25 procent så mycket energi jämfört med ny plast.Men det finns ytterligare en stor fördel. Genom att flaskorna är platta kan man spara enormt utrymme i transporter. Flaskorna kan packas på varann, som böcker:

– Normalt sett krävs det fem lastbilar att frakta 50 000 vanliga glasflaskor. Med den här nya designen på flaskorna räcker det med två lastbilar, säger Navarro. – Och nej – plasten påverkar inte vinets smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer
Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Hylla Kebabens dag med vin från Georgien

Kebabtallrik, kebabrulle eller kebabsallad är några varianter av mångas favoriträtt.  Om du tycker att kebab är värd att fira kan du redan nu se fram emot den 11 september för då är det Kebabens dag..

Läs mer
Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Dryckerna som fångar den rätta sommarkänslan

Visst vore det trevligt att vara på en sommarö i skärgården och njut av friska, fruktiga och honungssöta drycker. En riktig idyll som man kan se framför sig. Från Sydafrika till Roslagen har vi valt..

Läs mer
7 bästa vinerna till midsommar 2022

7 bästa vinerna till midsommar 2022

På midsommarafton ska man ju hoppa över sju gärdsgårdar och plocka sju sorters blommor att lägga under huvudkudden. Frågan är om man även ska dricka sju sorters vin för att garantera drömmar om sin ..

Läs mer
Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Strunta i köphetsen – njut av Black Friday-viner

Black Friday innebär numera köphysteri och köer i butiker. Men Vinguiden vill göra den dagen till något annat – en mysig stund i soffan med ett mörkt vin. Här rekommenderar vi några passande flaskor..

Läs mer
Fånga våren med ett vindlätt vin

Fånga våren med ett vindlätt vin

Söndagen den 20 mars infaller den efterlängtade vårdagjämningen. Äntligen stiger solskivan över horisonten igen, så att dagarna blir längre än nätterna. Det är definitivt värt att fira! Här har vi v..

Läs mer