HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast.
– Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarro, grundare av Garçon Wines i London.

Garçon Wines är en brittisk nätbutik som erbjuder kunder att få sitt vin till dörren. För att både klara frakterna utan krossat glas och dra ett strå till stacken för en klimatsmartare bransch har man nu uppfunnit en platt flaska i återvunnen plast. Målet är att kapa vinbranschens CO2-utsläpp och att återvinna plastflaskorna till något nyttigt.

– I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackning, säger Santiago Navarro. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har inget nytt hänt.

De platta flaskorna är alltså inte bara av återvunnet material – de kan återvinnas flera gånger om. Dessutom är den här plastflaskan 87 procent lättare än en normal vinflaska och sparar 500 gram CO2 genom hela produktionskedjan. En glasflaska måste återvinnas 20 gånger för att ha samma koldioxidavtryck. Och genom att använda återvunnen plast går det bara åt 25 procent så mycket energi jämfört med ny plast.Men det finns ytterligare en stor fördel. Genom att flaskorna är platta kan man spara enormt utrymme i transporter. Flaskorna kan packas på varann, som böcker:

– Normalt sett krävs det fem lastbilar att frakta 50 000 vanliga glasflaskor. Med den här nya designen på flaskorna räcker det med två lastbilar, säger Navarro. – Och nej – plasten påverkar inte vinets smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Anders Melldén tipsar: Nyheter i augusti

Bubblor från alpregionen Savoie, häftigt vin av encruzadodruvan och rött från världens bästa kooperativ. Här kommer våra tips på härliga nyheter som kommer under augusti månad! Mousserande viner: [..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Snart kan du köpa Absolut Vodka – i pappersfla..

Absolut Vodka blir snart Absolut Papper. Nästa månad ska 2.000 flaskor av återvunnet papper testas. – Vi har kommit långt nu, från koncept till en prototyp som snart ska testas på konsumenter, säger..

Läs mer
Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Ny trend: Svenskarna köper allt dyrare vin

Svenskarna köper allt dyrare viner. Under 2021 har viner som kostar över 100 kronor flaskan ökat med 24 procent. Samtidigt sjunker försäljningen för de allra billigaste vinerna. Ny statistik från S..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer