HEM

Aktuellt

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast.
– Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarro, grundare av Garçon Wines i London.

Garçon Wines är en brittisk nätbutik som erbjuder kunder att få sitt vin till dörren. För att både klara frakterna utan krossat glas och dra ett strå till stacken för en klimatsmartare bransch har man nu uppfunnit en platt flaska i återvunnen plast. Målet är att kapa vinbranschens CO2-utsläpp och att återvinna plastflaskorna till något nyttigt.

– I över 200 år har det knappt varit några innovationer inom vinförpackning, säger Santiago Navarro. För ungefär 50 år sedan kom bag-in-box och skruvkork, men sen har inget nytt hänt.

De platta flaskorna är alltså inte bara av återvunnet material – de kan återvinnas flera gånger om. Dessutom är den här plastflaskan 87 procent lättare än en normal vinflaska och sparar 500 gram CO2 genom hela produktionskedjan. En glasflaska måste återvinnas 20 gånger för att ha samma koldioxidavtryck. Och genom att använda återvunnen plast går det bara åt 25 procent så mycket energi jämfört med ny plast.Men det finns ytterligare en stor fördel. Genom att flaskorna är platta kan man spara enormt utrymme i transporter. Flaskorna kan packas på varann, som böcker:

– Normalt sett krävs det fem lastbilar att frakta 50 000 vanliga glasflaskor. Med den här nya designen på flaskorna räcker det med två lastbilar, säger Navarro. – Och nej – plasten påverkar inte vinets smak.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer
Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Den 22/1 är det dags att fira Vinets dag

Firandet av vinets dag instiftades i Sverige år 2014 och har sedan dess blivit en tradition. Dagen i sig handlar inte om själva vindrickandet utan snarare om vinodlingen och tillverkningen. De som v..

Läs mer
Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden öppnar vingård på Hötorgsskraporna

Vinguiden, som är en av Sveriges största kommersiella e-handelsplatser för dryck, öppnar en vingård på taket till Hötorgsskraporna i Stockholm. Målet är att producera både röda och vita viner, i min..

Läs mer
Vinerna som ligger under 100-lappen

Vinerna som ligger under 100-lappen

Nu lider årets fattigaste månad mot sitt slut. Men det går att sätta guldkant på januari även om plånboken börjar bli tom. Vinguiden har tagit fram sju fyndviner som gör att du kan dricka gott trots..

Läs mer
Viner som lyser upp mörka november

Viner som lyser upp mörka november

Mörkt, grått och en pandemi som håller oss i skräck. November 2020 är sannerligen tuff att ta sig igenom. Så låt oss visa några ljuspunkter denna mörka årstid – med att rekommendera några goda..

Läs mer
199 nyheter på Systembolaget i juni

199 nyheter på Systembolaget i juni

Snart är det juni och med det dags för Systembolagets andra uppdatering av det ordinarie sortimentet. Totalt får vi 199 nya viner, av vilka vi har valt att titta närmare på fyra spännande nyheter. ..

Läs mer