HEM

Aktuellt

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda druvor, must och vin från att oxidera samt döda bakterier och avbryta jäsning om så skulle behövas. Här är fem intressanta fakta om hur sulfiter och tanniner kan påverka kroppen.

1. Sulfiter och astma

Personer som har astma bör vara försiktiga med sulfiter och särskilt undvika viner med högre halter, som exempelvis söta viner. Sulfiter i större mängd kan nämligen leda till att luftrören drar ihop sig. Det finns inga viner som är helt sulfitfria då ämnet förekommer naturligt i drycken.

2. Tanniner och strävhet

Om du någonsin har undrat varför ett vin kan kännas strävt i smaken så beror det på tanninerna. Tanniner är garvsyra som finns både i druvans skal och kärnorna. Ämnet är bra för både vinets fräschör och lagringslämplighet. Men det gäller att matcha rätt mat till rätt vin. Ett tanninrikt vin i kombination med till exempel räkor eller en besk sallad gör att strävheten förstärks ännu mer.

3. Tanniner och torrhet

Har du fått en torr och sträv överläpp som fastnar på tänderna efter några glas rödvin? Även om själva alkoholen i sig har en uttorkande effekt så har även tanninerna ett finger med i spelet. Garvsyran i vin påverkar körtelfunktionen i munnen vilket i sin tur leder till muntorrhet. Detta kan självklart motverkas genom ett helt vanligt “varannan vatten” till festligheterna.

4. Sulfiter och vitamin B1-brist

Våra kroppar behöver vitamin B1 för att fungera. Om vi däremot får i oss för höga halter av sulfiter kan upptagningen av B1-vitamin hämmas, vilket kan resultera i mildare besvär som domningar i benen, lättare minnesproblem och onormal trötthet.

5. Tanniner och rödvinshuvudvärk

Den största orsaken till huvudvärk efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker är själva alkoholen i sig, men vissa menar att även tanniner i rödvin kan påverka. Om du är mer känslig för tanniner, och även histaminer i vin, kan du få huvudvärk och i vissa fall även en känsla av surhet i magen. För att undvika dessa besvär, välj ett rött vin som inte har fatlagrats och som då har en lägre halt av tanniner.

Källor:
Systembolaget.se, Vinjournalen.se, Omsystembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Nu släpps flera unika dyrgripar från unika producent..

Flera exklusiva viner släpps nu i Systembolagets webblansering. Ett av de mest ansedda är Richebourg Grand Cru Lucien le Moine, 2017 som framställs av en ovanlig producent. Vinet görs av ett gift pa..

Läs mer
Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Sex perfekta drycker till Alla Hjärtans dag

Gör någon du tycker om extra glad på Alla hjärtans dag. Här är sex ädla drycker som gör Valentindagen till en oförglömlig kärlekshögtid. För vem vill inte både få och dricka ”Love You Bunches” den 1..

Läs mer
Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Vinnarna i Sveriges största vintävling korade

Nu är vinnarna i den stora svenska vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2021 korade. Årets tävling slog rekord med 1078 deltagande viner. De mest prisvärda vinerna i 12 kategorier korades – totalt d..

Läs mer
Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag släpps 60 nya drycker på Systembolaget

Idag sker ett av årets största produktsläpp i Systembolagets ordinarie sortiment. 60 nya drycker – varav 25 nya röda viner. Och vill du vara miljövänlig kan du bära hem flaskorna i gamla hotel..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Viner till årets alla äventyr

Viner till årets alla äventyr

Tänk dig att du är på segelsemester i skärgården. Ni har lagt till vid en klipphäll och kvällens middag tillagas. Med en flaska vin i ena handen och några vinglas i den andra hoppar du i land. Då hä..

Läs mer