HEM

Aktuellt

Sulfiter och tanniner i vin – så här påverkas du!

Sulfit luktar illa, eller hur var det nu igen? Oavsett så spelar sulfiterna en viktig roll i hela vinmakeriet – både i naturligt och tillsatt tillstånd. Ämnet tillsätts bland annat för att skydda druvor, must och vin från att oxidera samt döda bakterier och avbryta jäsning om så skulle behövas. Här är fem intressanta fakta om hur sulfiter och tanniner kan påverka kroppen.

1. Sulfiter och astma

Personer som har astma bör vara försiktiga med sulfiter och särskilt undvika viner med högre halter, som exempelvis söta viner. Sulfiter i större mängd kan nämligen leda till att luftrören drar ihop sig. Det finns inga viner som är helt sulfitfria då ämnet förekommer naturligt i drycken.

2. Tanniner och strävhet

Om du någonsin har undrat varför ett vin kan kännas strävt i smaken så beror det på tanninerna. Tanniner är garvsyra som finns både i druvans skal och kärnorna. Ämnet är bra för både vinets fräschör och lagringslämplighet. Men det gäller att matcha rätt mat till rätt vin. Ett tanninrikt vin i kombination med till exempel räkor eller en besk sallad gör att strävheten förstärks ännu mer.

3. Tanniner och torrhet

Har du fått en torr och sträv överläpp som fastnar på tänderna efter några glas rödvin? Även om själva alkoholen i sig har en uttorkande effekt så har även tanninerna ett finger med i spelet. Garvsyran i vin påverkar körtelfunktionen i munnen vilket i sin tur leder till muntorrhet. Detta kan självklart motverkas genom ett helt vanligt “varannan vatten” till festligheterna.

4. Sulfiter och vitamin B1-brist

Våra kroppar behöver vitamin B1 för att fungera. Om vi däremot får i oss för höga halter av sulfiter kan upptagningen av B1-vitamin hämmas, vilket kan resultera i mildare besvär som domningar i benen, lättare minnesproblem och onormal trötthet.

5. Tanniner och rödvinshuvudvärk

Den största orsaken till huvudvärk efter att ha druckit alkoholhaltiga drycker är själva alkoholen i sig, men vissa menar att även tanniner i rödvin kan påverka. Om du är mer känslig för tanniner, och även histaminer i vin, kan du få huvudvärk och i vissa fall även en känsla av surhet i magen. För att undvika dessa besvär, välj ett rött vin som inte har fatlagrats och som då har en lägre halt av tanniner.

Källor:
Systembolaget.se, Vinjournalen.se, Omsystembolaget.se


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Ja till gårdsförsäljning i ny utredning

Snart kan du få köpa öl, vin och sprit på svenska gårdar. En ny utredning föreslår att gårdsförsäljning i begränsade mängder ska tillåtas fram till klockan 20. Totalt beräknas det skapas drygt 1.300..

Läs mer
11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Bus eller vin?

Bus eller vin?

Sugen på något skrämmande gott att dricka inför Halloween och Allhelgonahelgen? Vinguiden har kartlagt dryckerna med spöklikt tema som passar. Ett djävulsvin är bland det mest passande som finns ti..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer