HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och godiset

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum.

Påsken är vår näst största mathelg efter julen. Uteblivna utlandsresor gör att många satsar lite extra på att fira en fin påsk på hemmaplan med god mat, öl och extra goda viner. Trots att det kan vara svårt att fira med äldre släktingar laddar de flesta svenskar för ett traditionellt påskfirande med rätter som sill, lax, skinka, ägg, gubbröra, Janssons frestelse, pajer och lamm.

Enligt en sifo-undersökning är äggen allra viktigast för oss, följda av sill och lax. Lammet är en relativt ny tradition, och blott åtta procent håller lammet som sin främsta tradition.

Även när det gäller vin och öl går det åt lite extra under den kommande påsken. Över fem miljoner liter vin säljs under påskveckan, en miljon mer än en vanlig vecka. Vi köper mer än 7,6 miljoner liter öl, men faktiskt bara 176.000 liter påsköl.

Påskbuffé

Det klassiska påskbordet påminner mycket om julbordet, förutom att äggen står mer i centrum. Många har ägg, sill, lax, skinka, gubbröra, pajer och köttbullar på påskbordet.

Feta rätter som balanseras bra med en lite beskare öl och kanske en påsksnaps. Vissa föredrar det alkoholfria alternativet påskmust. Men det går också utmärkt att dricka vin till smörgåsbordet. Välj gärna ett vin som är lite fruktigare för att balansera av sältan i maten. Hög syra i vinet är också en fördelaktig kombination med den kraftiga buffématen.

Spritsig, mycket citrus, lime, gräsig med gröna toner och en liten ton av omogen aprikos och apelsin.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
94 kr

Påsklax

Påsken är en lång högtid och många väljer att servera lax som huvudrätt någon av dagarna, inte sällan långfredag. Lax går att göra i massor av spännande variationer. Gör du en helstekt laxsida i ugnen med chiliflakes och kummin blir det både gott och enkelt.

Oavsett vilket recept du väljer så passar lax utomordentligt bra tillsammans med vin. Det går bra att dricka både rött och vitt vin till lax. Om du väljer rött passar det bra med ett lättare ungt och fruktigt rödvin. De som föredrar vitt vin till laxen väljer gärna en chardonnay eller sauvignon blanc. Även mousserande vin, såsom cava och champagne, fungerar fint mot den feta laxen.

Ung, frisk och fruktig smak med inslag av honung, vita blommor, äpplen och päron.
750 ml - 11.5% -
109 kr

Nyanserad, bärig smak med inslag av jordgubbar, kex, hallon, persika, nougat och blodgrapefrukt.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
99 kr

Påsklammet

Att äta lamm på påsken är en ny tradition i Sverige. De svenska lammen är inte slaktklara förrän på hösten, och först när vi började importera lamm från Nya Zeeland slog traditionen igenom brett. Nu är det en självklarhet för många att ha lamm som huvudrätt under en eller flera påskmåltider. Vanligast är det med lammstek, men även de exklusiva lammracksen är populära.

Det smakrika och lite fetare lammköttet passar perfekt tillsammans med ett kraftfullt och mustigt rött vin. Vitt vin förknippas sällan med lamm, men de som provat säger att en ekfatslagrad chardonnay fungerar utmärkt.

Djup komplex och fruktig smak med inslag av blåbär, mörka körsbär, viol, skogshallon och färska örter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
95 kr

Nyanserad, kryddig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, choklad, dill, korinter, kanel, ceder och vanilj.
750 ml - 14% -
209 kr

I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter. Vintage Edition extra bra till eleganta rätter av nötkött och lamm.
750 ml - 14.5% -
169 kr

Påskgodis

Vin, ett stort påskägg med godis och långledigt. Kan det bli så mycket bättre? Ja, det skulle vara om pandemin försvann då. Men just den här påsken är vi fullt nöjda med godis och vin – helst på samma gång.

De flesta söta godissorter går allra bäst ihop med lite sötare dessertviner. Prova gärna ett sauternesvin ihop med ditt favoritgodis, men se upp för sura karameller och mintgodis. Gelégodis och mousserande vin är heller inte dumt. En liten bit riktigt mörk choklad kan locka fram nya spännande smaker ur fylliga och strama rödviner.

Kola, parfymerad ton, torkade aprikoser, vit persika, citrus, nötter, saffran, smöriga inslag i mycket smakrik stil, fylligt med lång eftersmak med fin balans i komplex, finessrik samt ursprungspräglad stil.
375 ml - 13.5% - Sockerhalt 13.5 g per 100 ml
169 kr

Fruktsöt, inslag av mogen persika, torkade aprikoser, honung, kryddor, örtig, eldig ton med inslag av fat och fikon.
375 ml - 17.5% - Sockerhalt 14.4 g per 100 ml
79 kr

Elegant mogen frukt, fräschör och läskande struktur utmärker detta vin. Naturligt och gediget med toner av saftiga körsbär, björnbär, färska örter och citrus.
750 ml - 12% -
119 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa