HEM

Aktuellt

Glad påsk – här är bästa vinet till maten och godiset

Dags att duka upp för en härlig påskbuffé med klassiker som ägg, sill, lax, gubbröra och påsklamm. Vinguiden har tipsen som gör din påsk till en kulinarisk fröjd med vinet i centrum.

Påsken är vår näst största mathelg efter julen. Uteblivna utlandsresor gör att många satsar lite extra på att fira en fin påsk på hemmaplan med god mat, öl och extra goda viner. Trots att det kan vara svårt att fira med äldre släktingar laddar de flesta svenskar för ett traditionellt påskfirande med rätter som sill, lax, skinka, ägg, gubbröra, Janssons frestelse, pajer och lamm.

Enligt en sifo-undersökning är äggen allra viktigast för oss, följda av sill och lax. Lammet är en relativt ny tradition, och blott åtta procent håller lammet som sin främsta tradition.

Även när det gäller vin och öl går det åt lite extra under den kommande påsken. Över fem miljoner liter vin säljs under påskveckan, en miljon mer än en vanlig vecka. Vi köper mer än 7,6 miljoner liter öl, men faktiskt bara 176.000 liter påsköl.

Påskbuffé

Det klassiska påskbordet påminner mycket om julbordet, förutom att äggen står mer i centrum. Många har ägg, sill, lax, skinka, gubbröra, pajer och köttbullar på påskbordet.

Feta rätter som balanseras bra med en lite beskare öl och kanske en påsksnaps. Vissa föredrar det alkoholfria alternativet påskmust. Men det går också utmärkt att dricka vin till smörgåsbordet. Välj gärna ett vin som är lite fruktigare för att balansera av sältan i maten. Hög syra i vinet är också en fördelaktig kombination med den kraftiga buffématen.

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken
2022
Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken
Spritsig, mycket citrus, lime, gräsig med gröna toner och en liten ton av omogen aprikos och apelsin.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr

Påsklax

Påsken är en lång högtid och många väljer att servera lax som huvudrätt någon av dagarna, inte sällan långfredag. Lax går att göra i massor av spännande variationer. Gör du en helstekt laxsida i ugnen med chiliflakes och kummin blir det både gott och enkelt.

Oavsett vilket recept du väljer så passar lax utomordentligt bra tillsammans med vin. Det går bra att dricka både rött och vitt vin till lax. Om du väljer rött passar det bra med ett lättare ungt och fruktigt rödvin. De som föredrar vitt vin till laxen väljer gärna en chardonnay eller sauvignon blanc. Även mousserande vin, såsom cava och champagne, fungerar fint mot den feta laxen.

Freixenet Pinot Grigio Still wine
2019
Freixenet Pinot Grigio Still wine
Ung, frisk och fruktig smak med inslag av honung, vita blommor, äpplen och päron.
750 ml - 11.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
119 kr

Darling Cellars Brut Rosé
2017
Darling Cellars Brut Rosé
Nyanserad, bärig smak med inslag av jordgubbar, kex, hallon, persika, nougat och blodgrapefrukt.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
69 kr

Påsklammet

Att äta lamm på påsken är en ny tradition i Sverige. De svenska lammen är inte slaktklara förrän på hösten, och först när vi började importera lamm från Nya Zeeland slog traditionen igenom brett. Nu är det en självklarhet för många att ha lamm som huvudrätt under en eller flera påskmåltider. Vanligast är det med lammstek, men även de exklusiva lammracksen är populära.

Det smakrika och lite fetare lammköttet passar perfekt tillsammans med ett kraftfullt och mustigt rött vin. Vitt vin förknippas sällan med lamm, men de som provat säger att en ekfatslagrad chardonnay fungerar utmärkt.

Piemonte Rosso Biologico
2018
Piemonte Rosso Biologico
Djup komplex och fruktig smak med inslag av blåbär, mörka körsbär, viol, skogshallon och färska örter.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Marqués de Murrieta Reserva
2018
Marqués de Murrieta Reserva
Nyanserad, kryddig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, choklad, dill, korinter, kanel, ceder och vanilj.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr

Mouton Cadet Vintage Edition
2019
Mouton Cadet Vintage Edition
I smaken hittar vi mörka bär så som körsbär och svarta vinbär, läder, fat och ett stråk av gröna örter. Vintage Edition extra bra till eleganta rätter av nötkött och lamm.
750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
169 kr

Påskgodis

Vin, ett stort påskägg med godis och långledigt. Kan det bli så mycket bättre? Ja, det skulle vara om pandemin försvann då. Men just den här påsken är vi fullt nöjda med godis och vin – helst på samma gång.

De flesta söta godissorter går allra bäst ihop med lite sötare dessertviner. Prova gärna ett sauternesvin ihop med ditt favoritgodis, men se upp för sura karameller och mintgodis. Gelégodis och mousserande vin är heller inte dumt. En liten bit riktigt mörk choklad kan locka fram nya spännande smaker ur fylliga och strama rödviner.

Castelnau de Suduiraut
2017
Castelnau de Suduiraut
Kola, parfymerad ton, torkade aprikoser, vit persika, citrus, nötter, saffran, smöriga inslag i mycket smakrik stil, fylligt med lång eftersmak med fin balans i komplex, finessrik samt ursprungspräglad stil.
375 ml - 14% - Sockerhalt 12.0 g per 100 ml
169 kr

Alambre Moscatel de Setúbal
2018
Alambre Moscatel de Setúbal
Fruktsöt, inslag av mogen persika, torkade aprikoser, honung, kryddor, örtig, eldig ton med inslag av fat och fikon.
375 ml - 17% - Sockerhalt 14.3 g per 100 ml
89 kr

Fresco di Masi Rosso
2021
Fresco di Masi Rosso
Elegant mogen frukt, fräschör och läskande struktur utmärker detta vin. Naturligt och gediget med toner av saftiga körsbär, björnbär, färska örter och citrus.
750 ml - 12% -
169 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Nu är det dags att damma av vinflaskan

Precis som många andra vinälskare har du säkert en flaska sparad till det där speciella tillfället. Problemet är att ju längre vi sparar vinet, desto svårare blir det att korka upp den. Men nu till ..

Läs mer
Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Hunden som levererar vin till hemmen

Hunden som levererar vin till hemmen

I coronakris och krav på social distansering avstår många äldre att gå ut och handla. En vinbutik i Maryland, USA, ville lösa problemet med annorlunda hemleverans av vin. – Våra kunder älskar ..

Läs mer
11 spännande vinnyheter på Systembolaget

11 spännande vinnyheter på Systembolaget

Nyheterna duggar tätt på Systembolaget inför hösten. Nu gör 69 nya drycker entré i det fasta sortimentet. Vad sägs om en liten burk vin för 29 kronor? Flera av de nya vinerna som släpptes 1 septemb..

Läs mer
Vill sälja vin i platta plastflaskor

Vill sälja vin i platta plastflaskor

Det här kan bli den största förändringen av vinflaskor på 50 år. En platt flaska gjord av återvunnen plast. – Det har hänt väldigt lite med förpackningarna de senaste 200 åren, säger Santiago Navarr..

Läs mer
Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påskölet fyller 30 – fira med 75 sorter

Påsköl är en ung men kär tradition som många tagit till sina hjärtan.I år firar påskölen 30 år i Sverige. Du välja bland hela 75 olika sorter – 15 nationella och 60 lokala. Ägg, lax, sill, köttbull..

Läs mer