HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Doftande chililax – perfekta kombon med vin i helgen

Våga lägga en lax på grillen nu i helgen! Grillad lax passar perfekt ute i försommarvärmen. Dessutom smakar den underbart tillsammans med flera olika sorters vin. Här är de tre bästa tipsen och ett gott recept för att lyckas med laxen.

Det är lätt att det går slentrian i grillningen och att vi lägger en färdigmarinerad köttbit på grillen. Men då missar du mycket av den kulinariska njutningen. Får vi slå ett slag för laxen så här i försommarvärmen? Med heta chilimarinader passar den perfekt att äta ute i försommarvärmen tillsammans med en god flaska vin. I kombination med vitt vin, rosévin eller mousserande vin får du en fräsch måltid med svårslagen sommarkänsla. Vill du dricka rött bör du välja ett lätt och fruktigt rödvin till laxen.

Lax har en hög halt av nyttigt fett och är som gjord för att grilla. Du kan grilla den hel, filé, som sida, kotlett, eller portionsbit, med eller utan skinn. Vill du ta grillningen ett steg vidare kan du använda olika rökspån i grillen.

Många svenskar tycker att laxen är ett trevligt alternativ till kött på grillen, men drar sig för att de tror att det är svårt. Med några enkla tips är det faktiskt inte särskilt mycket svårare att grilla lax än en köttbit. Fisken är mer värmekänslig än kött, och gör du fel kan den fastna – men med Vinguidens enkla tips kommer du att lyckas. Vi tipsar även om 3 viner som passar perfekt till den grillade laxen!

Perfect day Veneto Bianco
2020
Perfect day Veneto Bianco
Perfect day Veneto Bianco är ett torrt, lätt, friskt och fruktigt vin med liten angenäm rundhet med smak av gröna äpplen och citrusfrukter. Härligt fräscht! Ljust citrongul färg med fruktig och inbjudande doft av gröna äpplen och citrusfrukt.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.4 g per 100 ml
89 kr

Faustino Rivero Ulecia Albariño
2020
Faustino Rivero Ulecia Albariño
Faustino Rivero Ulecia Albariño består av 100% Albariño och är ett fruktigt, friskt vitt vin med noter av gröna äpplen, citrusfrukter och vita blommor som följs upp av en tydlig mineral karaktär och havssälta.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr

Lat 42 Albarino
2020
Lat 42 Albarino
Lat 42 Albariño är ett friskt, fylligt och elegant vin med bra struktur med inslag av mogna päron, gröna äpplen, citrus och stenfrukter. Druvorna kommer från Rías Baixas Spaniens bästa och mest erkända område för Albariño.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
109 kr

Chili- och ingefärsmarinerad laxfilé

4 personer

Ingredienser:
600 gram laxfilé med skinnet kvar
3 msk färsk riven ingefära
1 röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
0,5 dl rapsolja
1 citron
En nypa socker
salt och peppar

Gör så här:
1. Riv ingefära, pressa vitlök och finhacka chilin
2. Blanda med olja och pressa ned citronen och tillsätt en nypa socker
3. Marinera laxfiléerna i kylskåp i minst två timmar.
4. Grilla tills innertemperaturen är 50-55 grader, större delen av tiden med skinnsidan ner.
5. Servera med färsk potatis, grönsaker och valfri crème fraîche-sås, till exempel med dill och citron.

FAKTA

3 tips på hur du lyckas med att grilla lax:


Avsluta med skinnsidan ner.
Ska du grilla en laxfilé eller en hel laxsida så ska du behålla skinnet på. Grilla den först hastigt på sidan utan skinn så att den får fin färg. Låt den sedan gå klart med skinnsidan ner i ungefär 10 minuter. Lax ska ha en innertemperatur på mellan 50 och 55 grader, använd gärna en stektermometer.

Använd grädde och citronskivor.
Ska du grilla en bit lax utan skinn har vi två bra knep. Lägg en bädd av citronskivor på grillen som du lägger laxen på. Då bränner den inte fast och du får en otrolig citronarom i fisken. Du kan också vända den i grädde innan du grillar den, då bränner den inte fast så lätt.
Använd halster eller aluminiumfolie
Om du lägger laxen i aluminiumfolie eliminerar du risken för att den ska bränna fast, men du får ändå en del av den goda grill- och röksmaken. Allra bäst är om du har ett löst grillhalster där du lägger din laxskivor. Grillhalster finns att köpa för någon hundralapp i välsorterade mataffärer.
Läs mer

Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Vilket vin dricker du på Honungens dag?

Honungens dag, Biodlingens dag, Biets dag – kärt barn har många namn. FN har deklarerat 20 augusti som den officiella Världsbidagen som ett sätt att fira den avslutade honungsskörden. Oavsett vad ma..

Läs mer
Fina vita viner till grillat

Fina vita viner till grillat

Att grilla fisk är nästan ännu lite roligare än att grilla kött. För snabbt ska det gå och nu kan man verkligen locka fram fantastiska karaktärer i både mat och dryck. Grejen är att jobba med bryggo..

Läs mer
Ernst bjuder på midsommarmat

Ernst bjuder på midsommarmat

Nu är Ernst Kirchsteiger tillbaka med sitt program ”Sommar med Ernst”. Dagen efter första avsnittet är det midsommarafton – och här bjuder Ernst på några läckra tips. – Midsommartallrik med k..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
5 myter om vin – men här är sanningen

5 myter om vin – men här är sanningen

Skruvkork är dåligt, tjocka flaskor innehåller bättre vin – och allt vin blir bättre med åren. Eller? Nej, det finns många konstiga myter kring vin som är seglivade och skapar förvirring. Så l..

Läs mer
Tipsen & prylarna som håller dig sval i värmen

Tipsen & prylarna som håller dig sval i värmen

Är du redo för sommaren och värmeböljan? Här är tipsen och prylarna som håller både dryck och huvud kallt. Få saker är lika härligt i värmen som en kall öl, drink eller ett glas kallt vin. Men det ..

Läs mer