HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Med betydligt mer kända grannar som Barolo och Barbresco, hittar vi Langhe. Möjligen en smula diffust, men sett till vinerna är detta ett distrikt som vinner terräng. Och som snart kan mäta sig med sina mer berömda grannar.

Piemonte är Italiens kanske bästa vinregion. Här hittar vi klassiska distrikt som Barolo och Barbaresco, kända för sina kraftiga, långlivade röda viner, men även Asti och Dolcetto, lättare viner där vi hittar bubblor i det vita vinet Spumante och lätt röda, fruktiga toner i Dolcetton.

Det är detta som gjort Piemonte berömt som vinområde, tack vare en mångfald samtidigt som några av vinerna klassas som tillhörande de bästa i världen. Jag talar naturligtvis åter om Barolo i synnerhet och på druvan Nebbiolo. Druvan odlas runt om i Piemonte, flera distrikt gör anspråk på den och tillverkar sin speciella vintyp som de flesta är aningen lättare i karaktären än de strama, sträva, komplexa vinerna från Barolo, viner som i sin tur är mycket lagringsbara, men också snudd på omöjliga att konsumera i ung ålder.

Poängen här är att Barolo gett Piemonte stjärnstatus i detta nu då DOCG:t aldrig varit så populärt. Det ger ringar på vattnet, sätter regionen på vinkartan, något man applåderar inte minst i Langhe, ett vindistrikt i södra delen av Piemonte där druvan Nebbiolo spelar en avgörande roll. Samtidigt som Langhe är en smula diffust för många, ser vi idag hur kvaliteten ökar för varje dag som går och att vinerna på Nebbiolo får en druvtypisk och ändå lite annorlunda karaktär än vinerna från sin mer kända granne. Och det är i detta Langhes storhet finns.

Nu odlas det visserligen en rad andra intressanta druvor utöver Nebbiolo på de knappa 1400 hektar som Langhes odlingar utgör. Här hittar vi de gröna Arneis, Chardonnay, Favorita, Nascetta, Riesling, Rossese Bianco och Sauvignon Blanc samt de blå Barbera, Cabernet Sauvignon, Dolcetto, Freisa, Merlot och Pinot Nero, här finns med andra ord många storheter som tävlar om uppmärksamhet.

Men visst är det så att i skenet av de kvalitetsviner regionen Piemonte är kapabel att ställa till med, är det mycket fokus på Nebbiolo, vilket också är en egen vinklass i Langhe där vinerna måste ha minst 85 procent av nämnda druva för att man får skriva namnet på etiketten. Att det blir en annan typ av vin är självklart, profilering är a och o även i vinvärlden. Men just det faktum att de produceras välsmakade Nebbioloviner som inte behöver lagras i tiotal år för att kunna konsumeras, är bara det ett strategiskt och mycket välkommet drag.


Du kanske även vill läsa dessa