HEM

Barbera

Barberaviner lagras oftast på ekfat, vilket framkallar djupare toner av frukt och choklad men kan även lagras på ståltank. Den sortens lagring lockar fram smaker av syrliga körsbär, lakrits och örter samt ger vinet en kryddigare ton. Viner på Barberadruvan är överlag fruktiga, lätta och mjuka med hög syra. Dessa karaktärsdrag fungerar utmärkt tillsammans med både fisk och vilt, beroende på intensiteten och fylligheten i vinet. Det kan även vara gott tillsammans med hårdare ostar. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Barberaviner

Barbera – det italienska folkets vin

Barbera är en populär italiensk druva med sitt självklara hem i Piemonte i norra Italien. Här har druvan odlats sedan lång tid tillbaka, men inte alltid varit en självklar rödvinsdruva på den internationella marknaden. Barberavinet ansågs länge vara en inhemsk skatt och italienarna kallade det för ”folkets vin”. Barbera var i italienarnas ögon ett enklare vin, till skillnad mot viner på Nebbiolodruvor från Barolo och Barbaresco. Eftersom Barbera mognar snabbare än Nebbiolo, drack man det oftast i väntan på att det mer exklusiva Barolovinet skulle bli drickfärdigt.

Men tiderna förändras och idag klarar sig Barbera alldeles utmärkt på egen hand, tack vare bättre odlingslägen och skonsammare hantering av druvan. Kring städerna Alba, Asti och Monferrato i Piemonte står Barberadruvan för mer än hälften av skörden. Druvan odlas även i bland annat Argentina, USA, Brasilien och Uruguay, men då inte i lika stor skala.

Ett mjukt och fruktigt vin

Barberaviner lagras oftast på ekfat, vilket framkallar djupare toner av frukt och choklad men kan även lagras på ståltank. Den sortens lagring lockar fram smaker av syrliga körsbär, lakrits och örter samt ger vinet en kryddigare ton. Viner på Barberadruvan är överlag fruktiga, lätta och mjuka med hög syra. Dessa karaktärsdrag fungerar utmärkt tillsammans med både fisk och vilt, beroende på intensiteten och fylligheten i vinet. Det kan även vara gott tillsammans med hårdare ostar.

barbera

Mat som passar ihop med Barberaviner

Innan du köper hem en flaska barbera bör du fundera över vad du ska servera till. Står fågel, kalv eller gris på menyn bör du dricka en lättare variant. Vill du däremot laga en middag bestående av lamm, nöt eller vilt är ett fylligare Barberavin att föredra.


Fakta om Barbera

  • Odlas: Italien inklusive Sardinien, USA, Sydamerika och Australien.
  • Kända områden: Piemonte (Italien).
  • Smak: Hög syra och viss strävhet. Fruktiga viner med smak av björnbär, plommon, lakrits, mörka körsbär och torkade örter.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Om vinet är fylligt och smakrikt passar rätter av lamm, nöt och vilt. Vill du dricka ett lättare Barberavin är lättare rätter som fågel, kalv och fläsk bättre val.
  • Synonymer: Barberone och Pignatello (Italien).