HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Några riktiga superstjärnor i vinvärlden har landat i Systembolaget. Eller vad sägs om en Barolo DOCG, en ovanlig fransk druva och ett spanskt vin med 1000-åriga anor? Här får du bekanta dig med höjdarna på tillfälligt besök.

Diego Conterno Barolo
2018
Diego Conterno Barolo
Vad sägs om en Barolo DOCG – rödvinet som producerats av druvsorten Nebbiolo. För att vinet ska ha DOCG-stämpel krävs att det har lagrats i sammanlagt minst tre år och tre månader, varav minst ett och ett halvt år på fat. Diego Conterno Barolo har lagrats ett år och åtta månader på stora slavonska ekfat och sedan ytterligare tio månader på betongtank innan buteljering.

För 20 år sedan startade vinmakaren Diego Conterno ett eget vinhus, men jobbade dessförinnan i många år tillsammans med sina kusiner och lärde sig hur man skapade viner av hög klass. Den här barolon beskrivs som nyanserad med kryddig smak och fantastisk fatkaraktär – dessutom med inslag av nypon, kanel, rosor, torkade körsbär, svart te, nötter och pomerans.
750 ml - 14.5% -
306 kr

Les 1:ers Récoltant
2018
Les 1:ers Récoltant
Jacquère är en ovanlig grön druvsort som i princip bara odlas i den alpina regionen Savoie, östra Frankrike vid Jurabergen och gränsar både till Schweiz och Italien. Druvorna kommer från vinstockar som är 30 år gamla och har plockats för hand. Producenten Claude Quenard & Fils har ett hållbarhetsarbete som bl a innebär att man återanvänder det vatten som går åt i vineriet. Dessutom jobbar man jobbar biodynamiskt och är ekologiskt certifierade.

Det här vinet har en fruktig, kryddig smak med liten strävhet och inslag av vinteräpplen, rökig mineral, torkade örter, persika och apelsinskal.
750 ml - 11% -
228 kr

Les Terrasses
2019
Les Terrasses
Ett vin från Priorat, cirka tio mil sydväst om Barcelona i Katalonien. Och här kan vi prata vintradition: redan på 1100-talet startade kartusianmunkar från Provence i Frankrike vinproduktion. Området omfattar idag 1 800 hektar vingårdar som brukas av omkring 600 vinodlare.

Druvorna till detta vin kommer från nio olika byar – Gratallops, La Vilella Baixa, Bellmunt, El Molar, El Lloar, Porrera, Scala Dei, Torroja och Poboleda. Vingårdarna ligger på 350 till 640 meter över havet och är 62 till 92 år gamla. Producenten Álvaro Palacios har sedan 90-talet lyft området Priorats status i vinvärlden.

Till vinserien Les Terrasses använder man inköpta druvor: 55% Garnacha, 44% Cariñena och 1% gröna druvor.
750 ml - 14.5% -
319 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Med betydligt mer kända grannar som Barolo och Barbresco, hittar vi Langhe. Möjligen en smula diffust, men sett till vinerna är detta ett distrikt som vinner terräng. Och som snart kan mäta sig med ..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring. Svalka och mörker De två vikti..

Läs mer
Luna di Mezzanotte Barolo 2017 – det röda guld..

Luna di Mezzanotte Barolo 2017 – det röda guld..

Vi vill uppmärksamma ännu ett rött vin från den mineraliska och idealiskt leriga jorden vid alpernas fot. Luna di Mezzanotte Barolo 2017 är vinet som med rätta lyfts till skyarna av finsmakare värld..

Läs mer
Barolo – skrämmer och förför

Barolo – skrämmer och förför

Få viner skrämmer lika mycket som rött vin från Barolo. Det är stramt, strävt och syrligt. Ett vin att lagra hundra år. Typ. Eller så är man såld, faller fullständigt till föga och lovordar allt som..

Läs mer