HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Några riktiga superstjärnor i vinvärlden har landat i Systembolaget. Eller vad sägs om en Barolo DOCG, en ovanlig fransk druva och ett spanskt vin med 1000-åriga anor? Här får du bekanta dig med höjdarna på tillfälligt besök.

Diego Conterno Barolo

Diego Conterno Barolo 2017

Vad sägs om en Barolo DOCG – rödvinet som producerats av druvsorten Nebbiolo. För att vinet ska ha DOCG-stämpel krävs att det har lagrats i sammanlagt minst tre år och tre månader, varav minst ett och ett halvt år på fat. Diego Conterno Barolo har lagrats ett år och åtta månader på stora slavonska ekfat och sedan ytterligare tio månader på betongtank innan buteljering.

För 20 år sedan startade vinmakaren Diego Conterno ett eget vinhus, men jobbade dessförinnan i många år tillsammans med sina kusiner och lärde sig hur man skapade viner av hög klass. Den här barolon beskrivs som nyanserad med kryddig smak och fantastisk fatkaraktär – dessutom med inslag av nypon, kanel, rosor, torkade körsbär, svart te, nötter och pomerans.
Art.nr: 92405 - Pris: 299 kr

Les 1:ers Récoltant

Les 1:ers Récoltant 2018

Jacquère är en ovanlig grön druvsort som i princip bara odlas i den alpina regionen Savoie, östra Frankrike vid Jurabergen och gränsar både till Schweiz och Italien. Druvorna kommer från vinstockar som är 30 år gamla och har plockats för hand. Producenten Claude Quenard & Fils har ett hållbarhetsarbete som bl a innebär att man återanvänder det vatten som går åt i vineriet. Dessutom jobbar man jobbar biodynamiskt och är ekologiskt certifierade.

Det här vinet har en fruktig, kryddig smak med liten strävhet och inslag av vinteräpplen, rökig mineral, torkade örter, persika och apelsinskal.
Art.nr: 92953 - Pris: 228 kr

Les Terrasses

Les Terrasses 2019

Ett vin från Priorat, cirka tio mil sydväst om Barcelona i Katalonien. Och här kan vi prata vintradition: redan på 1100-talet startade kartusianmunkar från Provence i Frankrike vinproduktion. Området omfattar idag 1 800 hektar vingårdar som brukas av omkring 600 vinodlare.

Druvorna till detta vin kommer från nio olika byar – Gratallops, La Vilella Baixa, Bellmunt, El Molar, El Lloar, Porrera, Scala Dei, Torroja och Poboleda. Vingårdarna ligger på 350 till 640 meter över havet och är 62 till 92 år gamla. Producenten Álvaro Palacios har sedan 90-talet lyft området Priorats status i vinvärlden.

Till vinserien Les Terrasses använder man inköpta druvor: 55% Garnacha, 44% Cariñena och 1% gröna druvor.
Art.nr: 92783 - Pris: 319 kr


Du kanske även vill läsa dessa