HEM

Aktuellt

Luna di Mezzanotte Barolo 2017 – det röda guldet från Italien

Vi vill uppmärksamma ännu ett rött vin från den mineraliska och idealiskt leriga jorden vid alpernas fot. Luna di Mezzanotte Barolo 2017 är vinet som med rätta lyfts till skyarna av finsmakare världen över. Produkten är det sammanslagna resultatet av perfekta väderförhållanden, ädla djupblå nebbiolodruvor, anrik odlarkonst och inte minst den kraftfulla Barolosjälen.

Det bjuds på kryddig doft av björnbär, rosig viol, torkade örter och höstregn i detta italienska rödvin som har sitt hemman i den lilla byn Barolo i nordvästra Italien. Högklassiga viner från Barolo är inte kända som de billigaste, men i Luna di Mezzanotte Barolo 2017 kan man få njuta av ett kungligt vin till ett riktigt bra pris.

Luna di Mezzanotte Barolo 2017

Från den lilla byn Barolo kommer nu Luna di Mezzanotte Barolo 2017. Det har odlats fram på sin relativt höga höjd vid Langehebergen i ett för skördeåret torrt, soligt men högst växlande klimat. Det är en produkt av odlarkooperativet Produttori di Govone och har med all rätt förtjänat kvalitetsbeteckningen, D.O.C.G. Ett vin från Barolo anses av de flesta vinkännare tillhöra Italiens allra främsta och vi är beredda att hålla med.

Med sin medelfylliga kropp bjuder Luna di Mezzanotte Barolo 2017 på frisk syrlighet med nyanserad och ekig atmosfär. Barolo, som är känt för sina klassiskt slagkraftiga tanniner, för i denna produkt även med sig en sällsam blyghet vilket mynnar ut i en mycket behaglig och mogen strävhet. Smakerna av körsbär, mogna jordgubbar, nypon och den intressanta och väl avvägda tobakstouchen vill du inte gå miste om.

Även om vi vet att du kommer uppskatta att dricka detta vin ungt rekommenderar vi ändå att vänta några år, om du har tålamod för det. När åren går förfinas nämligen de flesta viner från Barolo. De hinner lugna ned sig, mogna, och genom det komma till liv i sin fulla potential. Precis som övriga viner från Barolo är Luna di Mezzanotte lagrad tre år på fat samt ett år på flaska.

Vinet passar riktigt bra till kraftigt aromatiska kötträtter, heta kryddiga grytor samt till väl lagrad ost. Oavsett vilken rätt du väljer, låt vinet få prägla menyn och inte tvärtom.

Luna di Mezzanotte Barolo
2019
Luna di Mezzanotte Barolo
Nyanserad smak med tydliga toner av kryddor, fat, körsbär, tobak och jordgubbar. Matvänlig syra och ett angenämt bett från tanninerna.
750 ml - 14% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
201 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring. Svalka och mörker De två vikti..

Läs mer
Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Med betydligt mer kända grannar som Barolo och Barbresco, hittar vi Langhe. Möjligen en smula diffust, men sett till vinerna är detta ett distrikt som vinner terräng. Och som snart kan mäta sig med ..

Läs mer
Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer. – Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn..

Läs mer
Spännande besök på Systembolaget i oktober

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide. Det är höst och skördeti..

Läs mer
Barolo – skrämmer och förför

Barolo – skrämmer och förför

Få viner skrämmer lika mycket som rött vin från Barolo. Det är stramt, strävt och syrligt. Ett vin att lagra hundra år. Typ. Eller så är man såld, faller fullständigt till föga och lovordar allt som..

Läs mer
Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Några riktiga superstjärnor i vinvärlden har landat i Systembolaget. Eller vad sägs om en Barolo DOCG, en ovanlig fransk druva och ett spanskt vin med 1000-åriga anor? Här får du bekanta dig med höj..

Läs mer