HEM

Nebbiolo

Nebbiolo är för de flesta vinkonsumenter känd för vinerna från Barolo eller Barbaresco, som är druvans två toppodlingsdistrikt. Här växer druvan på de bästa lägena i syd- och sydvästsluttningar och vinifieras till mycket komplexa och lagringsbara viner. Nebbiolo är svårodlad och trivs bäst i soligt läge med kalkrik jord. Druvorna mognar sent på hösten och skördas i oktober. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Nebbioloviner

En alltigenom välproducerad dryck som levererar långt över vad som kan förväntas i sin prisklass.

Nebbiolo – en av Italiens finaste rödvinsdruvor

Nebbiolo är sedan medeltiden känd i Piemonte och anses idag vara Italiens bästa rödvinsdruva. Namnet kommer från det italienska ordet nebbia, vilket betyder dimma, som är vanligt i Piemonte på hösten. I Lombardiet kan Nebbiolo även gå under namnen Spanna eller Chiavennasscha.

Nebbiolo är för de flesta vinkonsumenter känd för vinerna från Barolo eller Barbaresco, som är druvans två toppodlingsdistrikt. Här växer druvan på de bästa lägena i syd- och sydvästsluttningar och vinifieras till mycket komplexa och lagringsbara viner. Nebbiolo är svårodlad och trivs bäst i soligt läge med kalkrik jord. Druvorna mognar sent på hösten och skördas i oktober.

Bortsett från de mer kända regionerna odlas Nebbiolo även i andra delar av Piemonte, bland annat Ghemme, Gattinara och Langhe. I dessa områden är det vanligt att druvan blandas med andra druvsorter och kan även kallas för Spanna.

Nebbioloviner ger en parfymerad och kryddig doft

Nebbioloviner är ofta ganska ljusa i färgen och aromatiska i doften, vilket påminner om ett lättare rödvin. Då vinet är naturligt rikt på tanniner kategoriseras det dock som ett kraftigare rödvin. Nebbioloviner blir bättre med tiden och kan med fördel lagras länge. En längre lagringstid lockar fram smaker som melass, fikon och läder samt en rundare strävhet och komplexitet. Med sin parfymerade och kryddiga doft gör sig vinet bäst serverat i Bourgognekupor.

nebbiolo

Mat som passar ihop med Nebbioloviner

Nebbioloviner är som gjorda för att njutas tillsammans med mat, som kraftigare rätter med nöt och vilt. Smaksätt gärna rätterna med tryffel, svamp, vitlök och grädde. Även lagrade ostar som parmesan och lufttorkad skinka går utmärkt ihop med viner på Nebbiolo. Prova att koka risotto i ett Barolovin, det blir en ljuvlig smakkombination.


Fakta om Nebbiolo

  • Odlas: Främst i Italien, småskaligt i Mexico, Argentina, Australien och USA.
  • Kända områden: Piemonte (Barolo och Barbaresco), Lombardiet samt Val d´Aosta (Italien) och Margaret River (Australien).
  • Smak: Hög syra och strävhet med smak av rosor, körsbär, läder, lera, anis, fikon, melass och tranbär.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Kraftiga kötträtter, charkuterier, lagrade hårdostar och rätter smaksatta med tryffel.
  • Synonymer: Chiavennasca och Spanna (Italien).