HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer.
– Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. För en gnutta vin hjälper han oss att sköta gården, säger vinmakaren Sara Saffirio.

I dagarna släpps Barolo Josetta Saffirio från 2015 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett minst sagt passande vinsläpp inför julen med tanke på att etiketten pryds av en vacker tomte. Bakom tomteetiketten finns en fin historia. 1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Mellan 1992 och 1999 tog vingården en paus till mångas bestörtning. Men sedan 20 år tillbaka drivs gården av dottern Sara. Hon har utvecklat vinframställningen till högre höjder och nu producerar gården 10 000 flaskor per år.

Utmärkande är den lille tomten på etiketten som kommer av att Ernesto Saffirio brukade berätta en godnatthistoria för Josetta om hur han sett en tomte köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. Josetta fortsatte sedan att för sina barn berätta om dessa tomtar som för en gnutta vin hjälpte till att sköta gården.

– Den är också ganska typisk för vårt naturliga sätt att framställa vin, säger Sara Saffirio.

Saffirio producerar en modern Barolo med handskördade druvor som får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar i 30-32 grader. Efter den inledande jäsningen får vinet vila i 24 månader på franska vinfat innan det ligger sex månader i cementtankar innan buteljeringen. Saffirios Barolo är delikata redan som unga.

Vinet som nu släpps på Systembolaget kostar 299 kronor och är kryddigt med inslag av körsbär, nougat, ceder, kakao, kanel och har fatkaraktör. Det passar bra till mörkt rött kött. Kanske en höjdare för juldagen eller till nyårssupén?

Vill du läsa mer om deras andra vinerna, klicka här!

Barolo Josetta Saffirio
2016
Barolo Josetta Saffirio
Doft: Doftrikt vin med de typiska tonerna av nypon, rosenblad, tjära och örtkryddor.

Smak: Smakrikt vin med klassisk nebbiolokarraktär med smak av nypon, lingon, rosblad och tjära.

750 ml - 14.5% -
325 kr

Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio
2020
Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio
Doft: Doftrikt vin med toner av plommon, svarta vinbär, körsbär, lakrits och fat.

Smak: Smakrikt vin med fruktiga toner av mörka körsbär, fat och plommon.

750 ml - 14% -
189 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Kvalitetsviner från Italien på turné

Kvalitetsviner från Italien på turné

Att Italien gör viner i världsklass vet vi. Men att de kan komma från i princip hela landet, är inte lika känt. När gruppen bakom den italienska vinbibeln är på Sverigebesök, blir det däremot uppenb..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Anrika Mazzei – har gjort vin i 600 år

Här kan vi prata om en lång och stolt tradition. I 600 år – eller 24 generationer – har familjen Mazzei producerat vin. Nu hyllas grundaren Ser Lapo Mazzei med en egen flaska, som du kan..

Läs mer
Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vinerna med lite socker och låg alkoholhalt

Vill man hålla nere kaloriintaget men ändå dricka ett glas vin till maten ibland skall man se upp för andelen socker i vinet och även alkoholhalten. Här kommer fyra tips på viner med lite socker och..

Läs mer
Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Ikoniska viner från vindistrikten i Toscana

Bland orkidéer, olivträd, böljande kullar och vetefält som lyser som solen är Toscana mer än bara en fröjd för ögat. I sorlet av storslagen kulturhistoria är det imponerande landskapet också hemmapl..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer