HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer.
– Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. För en gnutta vin hjälper han oss att sköta gården, säger vinmakaren Sara Saffirio.

I dagarna släpps Barolo Josetta Saffirio från 2015 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett minst sagt passande vinsläpp inför julen med tanke på att etiketten pryds av en vacker tomte. Bakom tomteetiketten finns en fin historia. 1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Mellan 1992 och 1999 tog vingården en paus till mångas bestörtning. Men sedan 20 år tillbaka drivs gården av dottern Sara. Hon har utvecklat vinframställningen till högre höjder och nu producerar gården 10 000 flaskor per år.

Utmärkande är den lille tomten på etiketten som kommer av att Ernesto Saffirio brukade berätta en godnatthistoria för Josetta om hur han sett en tomte köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. Josetta fortsatte sedan att för sina barn berätta om dessa tomtar som för en gnutta vin hjälpte till att sköta gården.

– Den är också ganska typisk för vårt naturliga sätt att framställa vin, säger Sara Saffirio.

Saffirio producerar en modern Barolo med handskördade druvor som får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar i 30-32 grader. Efter den inledande jäsningen får vinet vila i 24 månader på franska vinfat innan det ligger sex månader i cementtankar innan buteljeringen. Saffirios Barolo är delikata redan som unga.

Vinet som nu släpps på Systembolaget kostar 299 kronor och är kryddigt med inslag av körsbär, nougat, ceder, kakao, kanel och har fatkaraktör. Det passar bra till mörkt rött kött. Kanske en höjdare för juldagen eller till nyårssupén?

Vill du läsa mer om deras andra vinerna, klicka här!

Barolo Josetta Saffirio

Barolo Josetta Saffirio 2016

Doft: Doftrikt vin med de typiska tonerna av nypon, rosenblad, tjära och örtkryddor.

Smak: Smakrikt vin med klassisk nebbiolokarraktär med smak av nypon, lingon, rosblad och tjära.

Art.nr: 92389 - Pris: 325 kr

Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio

Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio 2020

Doft: Doftrikt vin med toner av plommon, svarta vinbär, körsbär, lakrits och fat.

Smak: Smakrikt vin med fruktiga toner av mörka körsbär, fat och plommon.

Art.nr: 71848 - Pris: 179 kr


Du kanske även vill läsa dessa