HEM

Aktuellt

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer.
– Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. För en gnutta vin hjälper han oss att sköta gården, säger vinmakaren Sara Saffirio.

I dagarna släpps Barolo Josetta Saffirio från 2015 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett minst sagt passande vinsläpp inför julen med tanke på att etiketten pryds av en vacker tomte. Bakom tomteetiketten finns en fin historia. 1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Mellan 1992 och 1999 tog vingården en paus till mångas bestörtning. Men sedan 20 år tillbaka drivs gården av dottern Sara. Hon har utvecklat vinframställningen till högre höjder och nu producerar gården 10 000 flaskor per år.

Utmärkande är den lille tomten på etiketten som kommer av att Ernesto Saffirio brukade berätta en godnatthistoria för Josetta om hur han sett en tomte köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. Josetta fortsatte sedan att för sina barn berätta om dessa tomtar som för en gnutta vin hjälpte till att sköta gården.

– Den är också ganska typisk för vårt naturliga sätt att framställa vin, säger Sara Saffirio.

Saffirio producerar en modern Barolo med handskördade druvor som får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar i 30-32 grader. Efter den inledande jäsningen får vinet vila i 24 månader på franska vinfat innan det ligger sex månader i cementtankar innan buteljeringen. Saffirios Barolo är delikata redan som unga.

Vinet som nu släpps på Systembolaget kostar 299 kronor och är kryddigt med inslag av körsbär, nougat, ceder, kakao, kanel och har fatkaraktör. Det passar bra till mörkt rött kött. Kanske en höjdare för juldagen eller till nyårssupén?

Vill du läsa mer om deras andra vinerna, klicka här!

Barolo Josetta Saffirio
2016
Barolo Josetta Saffirio
Doft: Doftrikt vin med de typiska tonerna av nypon, rosenblad, tjära och örtkryddor.

Smak: Smakrikt vin med klassisk nebbiolokarraktär med smak av nypon, lingon, rosblad och tjära.

750 ml - 14.5% -
325 kr

Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio
2021
Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio
Doft: Doftrikt vin med toner av plommon, svarta vinbär, körsbär, lakrits och fat.

Smak: Smakrikt vin med fruktiga toner av mörka körsbär, fat och plommon.

750 ml - 14.5% -
199 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Gör som oss och fira pepparkakans dag

Gör som oss och fira pepparkakans dag

Den 9 december infaller Pepparkakans dag och vi tänker fira med ädelost och goda drycker. Visste du att Pepparkakans dag alltid infaller på Annas namnsdag? Orsaken är att det var just Annas Pepparka..

Läs mer
5 fakta om naturkorkar

5 fakta om naturkorkar

Om du älskar vin så har du säkerligen dragit ur en och annan vinkork i dina dagar. I dag finns ju både plastkorkar och skruvkorkar av metall att tillgå, men vanligast är ändå den klassiska naturkork..

Läs mer
Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Ostarna som gör vinet ÄNNU godare

Brie, parmesan, cheddar och camembert…eller varför inte en svensk Västerbottensost? I smaklökarnas värld är det ingen nyhet att god ost blir ännu godare i kombination med ett gott vin. Ostar h..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Fem fakta om dekantering

Fem fakta om dekantering

Att många röda viner bör luftas har du säkert hört talas om, men vad innebär det egentligen i praktiken? Här är fem fakta du kanske inte visste om dekantering, så att du kan njuta av dina viner till..

Läs mer
5 fakta du inte visste om baksmälla

5 fakta du inte visste om baksmälla

De allra flesta av oss vet hur det känns att vakna upp dagen efter med bultande huvudvärk, illamående och ångest. Men vad ligger egentligen bakom dessa symtom och kan baksmällan vara farlig, på rikt..

Läs mer