HEM

Aktuellt

Tomte-vinet skapades efter sagostunder

Nu släpps det perfekta julvinet – en Barolo med en tomte på etiketten. Bakom tomten finns en godnattsaga som berättats på vingården i generationer.
– Tomten ses köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. För en gnutta vin hjälper han oss att sköta gården, säger vinmakaren Sara Saffirio.

I dagarna släpps Barolo Josetta Saffirio från 2015 i Systembolagets tillfälliga sortiment. Ett minst sagt passande vinsläpp inför julen med tanke på att etiketten pryds av en vacker tomte. Bakom tomteetiketten finns en fin historia. 1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta att ta över deras lilla vingård i Monteforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Mellan 1992 och 1999 tog vingården en paus till mångas bestörtning. Men sedan 20 år tillbaka drivs gården av dottern Sara. Hon har utvecklat vinframställningen till högre höjder och nu producerar gården 10 000 flaskor per år.

Utmärkande är den lille tomten på etiketten som kommer av att Ernesto Saffirio brukade berätta en godnatthistoria för Josetta om hur han sett en tomte köra över gårdsplanen i en vagn förspänd av en mus. Josetta fortsatte sedan att för sina barn berätta om dessa tomtar som för en gnutta vin hjälpte till att sköta gården.

– Den är också ganska typisk för vårt naturliga sätt att framställa vin, säger Sara Saffirio.

Saffirio producerar en modern Barolo med handskördade druvor som får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar i 30-32 grader. Efter den inledande jäsningen får vinet vila i 24 månader på franska vinfat innan det ligger sex månader i cementtankar innan buteljeringen. Saffirios Barolo är delikata redan som unga.

Vinet som nu släpps på Systembolaget kostar 299 kronor och är kryddigt med inslag av körsbär, nougat, ceder, kakao, kanel och har fatkaraktör. Det passar bra till mörkt rött kött. Kanske en höjdare för juldagen eller till nyårssupén?

Vill du läsa mer om deras andra vinerna, klicka här!

Barolo Josetta Saffirio
2016
Barolo Josetta Saffirio
Doft: Doftrikt vin med de typiska tonerna av nypon, rosenblad, tjära och örtkryddor.

Smak: Smakrikt vin med klassisk nebbiolokarraktär med smak av nypon, lingon, rosblad och tjära.

750 ml - 14.5% -
325 kr

Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio
2021
Barbera d'Alba Superiore Josetta Saffirio
Doft: Doftrikt vin med toner av plommon, svarta vinbär, körsbär, lakrits och fat.

Smak: Smakrikt vin med fruktiga toner av mörka körsbär, fat och plommon.

750 ml - 14.5% -
199 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Lev längre – med vin, kaffe och promenader

Hur kan vi leva längre? Det är en fråga som debatterats sedan människan för första gången började tänka över sin existens. För att få fram svaren har ett forskningsteam på University of California k..

Läs mer
6 italienska bubbel  – om du tröttnat på Prose..

6 italienska bubbel – om du tröttnat på Prose..

Vill du vidga dina vyer och testa fler italienska bubbel än Prosecco? Grattis, det finns flera fantastiska mousserande viner från Italien. Här är några tips du inte får missa. Franciacorta Under me..

Läs mer
Finns det någon glögg som jag därute?

Finns det någon glögg som jag därute?

Det kom en flaska för prov till redaktionen och ett brev med en förklaring av innehållet. Sällan har jag blivit MER nyfiken!!! ”Hej Vinguiden Vi tvingades (tyvärr) göra glögg 2021 och jag tänk..

Läs mer
Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021: Katastrofalt liten men mäktig

Vinskörden 2021 är en katastrof i flera europeiska länder. Årgången kommer att bli den minsta på 60 år – men kan bitvis hålla fantastisk kvalitet. – Det är en liten men mäktig årgång. De druvor som ..

Läs mer
Tre hårda paket att njuta av i jul

Tre hårda paket att njuta av i jul

Visst är hårda paket roligare än mjuka? Och visst är det ännu bättre om man hör ett kluckande ljud innanför presentpapperet? Vinguidens Magnus Bergqvist tipsar om tre perfekta julklappar till vinäls..

Läs mer
5 fakta om temperaturens påverkan på vin

5 fakta om temperaturens påverkan på vin

Det kan vara lätt att tro att en grad hit eller dit inte påverkar ditt vin speciellt mycket. Men faktum är att temperaturen spelar en stor roll för att få fram rätt smaker och få vinet i rätt balans..

Läs mer