HEM

Aktuellt

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide.

Det är höst och skördetiden är i full gång, årets kulinariska höjdpunkt. Och till höstens godsaker finns det alltid ett matchande rödvin. Den 20 oktober samlades nämligen en hel del goda och prisvärda viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det tillfälliga sortimentet är perfekt för den som önskar ett smalare och mer exklusivt sortiment, ett begränsat antal drycker som lanseras nästan varje månad i ett antal butiker.

Låt oss presentera några av de bästa, tillfälliga nyheterna:

Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage
2021
Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage
Från Rhonedalen kommer en kryddig och smakrik syrah, med inslag av fat, björnbär, eneträ, plommon, skogshallon, färska örter, svarta oliver, lagerblad och viol.

Släkten Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Senare blev Paul Jaboulet en av de främsta producenterna i norra Rhône.
750 ml - 13% -
301 kr

Trediberri Barolo
2016
Trediberri Barolo
Titta hit, alla fantaster av barolo. Här är nämligen en hyllad goding. Trediberri betyder ”de tre från Berri” och Berri ligger den högst belägna orten i Barolo och är känd för sina utsökta och eleganta viner.

Vilka är de tre? Jo, pappa och son Frederico och Nicola Oberto tillsammans med vännen och bankiren Vladimiro Rambaldi som drog igång sin vinodling för 12 år sedan.
750 ml - 14% -
299 kr

Lalama Dominio do Bibei
2020
Lalama Dominio do Bibei
Från Galicien, Ribeira Sacra, kommer detta rödvin på Mencía-druvor som skördades för hand efter ett besvärligt år: vintern var väldigt kall och lång och sommaren varm och torr. Jäsningen genomfördes i öppna små kar (500 liter) och stora ekliggare – därefter lagrades vinet i använda franska ekfat i 14 månader följt av 7 månader i franska ekliggare för att avslutningsvis vila 12 månader på flaska innan lansering.

Lalama beskrivs som nyanserad, balanserad och med fatkaraktär, dessutom inslag av lavendel, plommon, skogshallon, körsbär, choklad, färska örter och björnbär.
750 ml - 14% -
227 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Langhe – kvalitetsdistrikt med potential

Med betydligt mer kända grannar som Barolo och Barbresco, hittar vi Langhe. Möjligen en smula diffust, men sett till vinerna är detta ett distrikt som vinner terräng. Och som snart kan mäta sig med ..

Läs mer
Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Närmare 1 500 tillgängliga viner på Systembolaget visar att Spanien är ett av de viktigaste vinländerna för den svenska konsumenten. Vinguiden fortsätter sitt Spanientema och har nu provat viner frå..

Läs mer
Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer
Cava får ny spännande kvalitetsklass

Cava får ny spännande kvalitetsklass

Länge var cava ett slags budgetalternativ till champagne. Nu tar det spanska bubbelvinet emellertid ett mycket efterlängtat kliv mot kvalitet med lanseringen av vingårdscavor, det mest intressanta s..

Läs mer
Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava-trenden pekar uppåt: Här är svenskarnas favorit..

Cava hamnade på efterkälken bakom champagne och prosecco. Men nu har Spaniens eget bubbel fått en ny storhetstid hos svenska köpare. Här får du guiden till några av cava som vi verkar gilla extra my..

Läs mer
Svensk designhistoria möter spansk kvalitetsvinmakni..

Svensk designhistoria möter spansk kvalitetsvinmakni..

Som en hyllning till den ikoniske formgivaren Stig Lindberg och hans mönster Berså lanseras nu Berså Terra Alta. Ett välkomponerat och tidlöst vin i både smak och utseende som förenar en viktig bit ..

Läs mer