HEM

Aktuellt

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide.

Det är höst och skördetiden är i full gång, årets kulinariska höjdpunkt. Och till höstens godsaker finns det alltid ett matchande rödvin. Den 20 oktober samlades nämligen en hel del goda och prisvärda viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det tillfälliga sortimentet är perfekt för den som önskar ett smalare och mer exklusivt sortiment, ett begränsat antal drycker som lanseras nästan varje månad i ett antal butiker.

Låt oss presentera några av de bästa, tillfälliga nyheterna:

Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage
2020
Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage
Från Rhonedalen kommer en kryddig och smakrik syrah, med inslag av fat, björnbär, eneträ, plommon, skogshallon, färska örter, svarta oliver, lagerblad och viol.

Släkten Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Senare blev Paul Jaboulet en av de främsta producenterna i norra Rhône.
750 ml - 14% -
277 kr

Trediberri Barolo
2016
Trediberri Barolo
Titta hit, alla fantaster av barolo. Här är nämligen en hyllad goding. Trediberri betyder ”de tre från Berri” och Berri ligger den högst belägna orten i Barolo och är känd för sina utsökta och eleganta viner.

Vilka är de tre? Jo, pappa och son Frederico och Nicola Oberto tillsammans med vännen och bankiren Vladimiro Rambaldi som drog igång sin vinodling för 12 år sedan.
750 ml - 14% -
299 kr

Lalama Dominio do Bibei
2019
Lalama Dominio do Bibei
Från Galicien, Ribeira Sacra, kommer detta rödvin på Mencía-druvor som skördades för hand efter ett besvärligt år: vintern var väldigt kall och lång och sommaren varm och torr. Jäsningen genomfördes i öppna små kar (500 liter) och stora ekliggare – därefter lagrades vinet i använda franska ekfat i 14 månader följt av 7 månader i franska ekliggare för att avslutningsvis vila 12 månader på flaska innan lansering.

Lalama beskrivs som nyanserad, balanserad och med fatkaraktär, dessutom inslag av lavendel, plommon, skogshallon, körsbär, choklad, färska örter och björnbär.
750 ml - 13.5% -
204 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer
Spanien kommer stort

Spanien kommer stort

Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa..

Läs mer
Cava uppgraderar

Cava uppgraderar

Visst hittar vi mer och mer tillbaka till det spanska mousserande vinet cava. Det är heller inte så konstigt då trenden går mot kvalitetsviner, vingårdsviner och en återgång till de lokala druvsorte..

Läs mer
Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer
5 saker du inte visste om viner från Spanien

5 saker du inte visste om viner från Spanien

Spanien är på väg mot en renässans som vinland. Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen – och områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja, har upptäckts av oss vinköpare...

Läs mer
Rekordturism i Rioja

Rekordturism i Rioja

Nu åker turister till Rioja inte bara för vinets skull, utan även för arkitekturen. Här hittar vi nämligen några av världens mest spektakulära bodegor. Den har blivit närmast ikonisk. Och kanske den..

Läs mer