HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Spännande besök på Systembolaget i oktober

En eldig spanjor, en kryddig fransos och en hyllad barolo. Nu har några riktigt spännande nyheter kommit till Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi ger dig en snabbguide.

Det är höst och skördetiden är i full gång, årets kulinariska höjdpunkt. Och till höstens godsaker finns det alltid ett matchande rödvin. Den 20 oktober samlades nämligen en hel del goda och prisvärda viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det tillfälliga sortimentet är perfekt för den som önskar ett smalare och mer exklusivt sortiment, ett begränsat antal drycker som lanseras nästan varje månad i ett antal butiker.

Låt oss presentera några av de bästa, tillfälliga nyheterna:

Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage
2020
Paul Jaboulet Domaine de Thalabert Crozes Hermitage
Från Rhonedalen kommer en kryddig och smakrik syrah, med inslag av fat, björnbär, eneträ, plommon, skogshallon, färska örter, svarta oliver, lagerblad och viol.

Släkten Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Senare blev Paul Jaboulet en av de främsta producenterna i norra Rhône.
750 ml - 14% -
279 kr

Trediberri Barolo
2016
Trediberri Barolo
Titta hit, alla fantaster av barolo. Här är nämligen en hyllad goding. Trediberri betyder ”de tre från Berri” och Berri ligger den högst belägna orten i Barolo och är känd för sina utsökta och eleganta viner.

Vilka är de tre? Jo, pappa och son Frederico och Nicola Oberto tillsammans med vännen och bankiren Vladimiro Rambaldi som drog igång sin vinodling för 12 år sedan.
750 ml - 14% -
299 kr

Lalama Dominio do Bibei
2018
Lalama Dominio do Bibei
Från Galicien, Ribeira Sacra, kommer detta rödvin på Mencía-druvor som skördades för hand efter ett besvärligt år: vintern var väldigt kall och lång och sommaren varm och torr. Jäsningen genomfördes i öppna små kar (500 liter) och stora ekliggare – därefter lagrades vinet i använda franska ekfat i 14 månader följt av 7 månader i franska ekliggare för att avslutningsvis vila 12 månader på flaska innan lansering.

Lalama beskrivs som nyanserad, balanserad och med fatkaraktär, dessutom inslag av lavendel, plommon, skogshallon, körsbär, choklad, färska örter och björnbär.
750 ml - 14% -
205 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Spanien kommer stort

Spanien kommer stort

Visst är det klassikerna som gäller, mer och mer, ofta Frankrike och Italien. Men i synnerhet handlar det om viner från Spanien. Det menar Guillaume Deglise, vd på Vinexpo, världens största vinmässa..

Läs mer
Sherry… heter det inte längre

Sherry… heter det inte längre

Världens mest underskattade vin? Jag tror det, men det tar ett tag innan man gillar vinerna från sydspanska staden Jerez. Sherry, sa vi tidigare. Det gör vi inte längre. Men det är fortfarande lika ..

Läs mer
Barolo – skrämmer och förför

Barolo – skrämmer och förför

Få viner skrämmer lika mycket som rött vin från Barolo. Det är stramt, strävt och syrligt. Ett vin att lagra hundra år. Typ. Eller så är man såld, faller fullständigt till föga och lovordar allt som..

Läs mer
”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

”Bästa spanska röda vinet” kommer till S..

Det är ett spanskt vin som vunnit massor av priser. Nu kan du själv avgör hur bra Faustino I Gran Reserva från 2009 är. Flaskorna går nämligen att beställa i Sverige. – Det är kul att svenskarna får..

Läs mer
Luna di Mezzanotte Barolo 2017 – det röda guld..

Luna di Mezzanotte Barolo 2017 – det röda guld..

Vi vill uppmärksamma ännu ett rött vin från den mineraliska och idealiskt leriga jorden vid alpernas fot. Luna di Mezzanotte Barolo 2017 är vinet som med rätta lyfts till skyarna av finsmakare värld..

Läs mer
Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Podd: Knastertorrt och nötigt från Jerez

Sherry brukar vi säga, men tänk hellre vin från Jerez. Det torra är förträffligt till mat.

Läs mer