HEM

Aktuellt

Vinguiden tipsar – så lagrar du vin

Är du intresserad av att lagra vin, men osäker på hur du går tillväga och vilka viner som passar att lagra? I denna guide får du snabbt koll på grunderna i vinlagring.

Svalka och mörker

De två viktigaste faktorerna när du ska lagra vin är att det förvaras svalt och mörkt. Med svalt menas temperaturer på 8–15 grader där optimal lagringstemperatur är 12 grader. Att viner ska förvaras mörkt beror på att ljuset kan ändra vinets färg och även ge det en tråkig och lite avslagen smak.

Lugn och ro

Vin som lagras får ofta mognadsfällningar med tiden. För att dessa ska kunna sjunka och inte försämra helhetsintrycket av vinet bör flaskan skyddas från vibrationer och skakningar. Se därför till att vinet får vila i fred för bästa resultat.

Förslag på lagringsbara viner

En tumregel är att viner under 200 kr oftast är anpassade för att drickas omedelbart. Det finns givetvis undantag, men generellt bör vinerna ligga i ett högre prisspann för att lämpa sig för lagring.

Vilka röda viner kan lagras?

Röda viner som passar bra att lagra är de som är sträva och komplexa med hög grad av tanniner. Detta innefattar ofta viner gjorda på druvorna Cabernet Sauvignon eller Nebbiolo. Några typiska lagringsviner är italienska Baroloviner, en hel del viner från Bordeaux och även Châteauneuf-du-Pape från Rhônedalen.

Barolo Figli Luigi Oddero
2018
Barolo Figli Luigi Oddero
Detta italienska Barolovin har den komplexitet som krävs för att kunna lagras i 10+ år.
750 ml - 14.5% -
346 kr

La Dame de Malescot
2017
La Dame de Malescot
Från Bordeaux kommer detta vin gjort på Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Det har stor lagringspotential och kan med fördel ligga i 10–20 år.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
372 kr

Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape
2021
Bosquet des Papes Châteauneuf-du-Pape
Denna klassiska Châteauneuf-du-Pape innehåller hela sex olika druvor som ger det en komplexitet som bara blir bättre med åren. Tål lagring i ca 10–15 år.
750 ml - 15% -
371 kr

Vilka vita viner kan lagras?

För vita viner bör de ha hög syrahalt för att tåla lagring. Vanliga druvor i lagringsbara vita viner är Chardonnay och Riesling, men även druvorna Sonoma och Sauvignon Blanc är kända för att kunna lagras i viss mån. Ett flertal tyska Rieslingviner samt Chardonnay från såväl Australien som USA och Frankrike passar ofta väl för lagring. Glöm heller inte bort att flera champagner kan vinna på att lagras.

Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach GG
2019
Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach GG
Riesling är som bekant ett vin som tål att lagras i 5–10 år och detta vin från tyska Mosel är inget undantag.
750 ml - 12.5% -
329 kr

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains
2021
Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains
Franska Chablis-viner är alltid gjorda på druvan Chardonnay och går bra att lagra i 5–10 år.
750 ml - 12% -
311 kr

Tyler Santa Barbara County Chardonnay
2020
Tyler Santa Barbara County Chardonnay
Denna amerikanska Chardonnay har en nyanserad smak som kan vinna på att lagras i upp till 10 år.
750 ml - 12.5% -
277 kr

Lagringsbar champagne

Pierre Gimonnet & Fils Special Club
2015
Pierre Gimonnet & Fils Special Club
De flesta champagner går utmärkt att lagra i allt från 2 till 20 år. Denna Special Club är resultatet av flera vinodlares gemensamma arbete med att lansera riktigt bra champagne.
750 ml - 12.5% -
629 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Fem tips på hur du ska förvara dina viner

Intresset för vin växer i Sverige och allt fler gör större inköp för att kunna lagra sina favoriter i hemmet. Så hur ska du då förvara vinet för att det inte bara ska behålla utan även utveckla sin ..

Läs mer
Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Ibland kan det vara svårt att skilja på vinflaskor. Det fick en stackars kypare på den brittiska restaurangen Hawksmoor bittert erfara häromkvällen. Under den stressiga kvällen bad en middagsgäst om..

Läs mer
Bäst i rödvinsklassen

Bäst i rödvinsklassen

Bordeaux är för många synonymt med röda, kraftiga viner med lång lagringsbarhet. Men det finns även annat rött vin, vin som inte behöver placeras i vinkällaren i decennier. Vinguiden har provat och ..

Läs mer
Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Bordeauxs jättetapp: 133 miljoner flaskor

Ett av vinvärldens starkaste varumärken tycks ha tappat lite av sin lyskraft. De klassiska Bordeaux-vinerna har fallit 20 procent i försäljning på bara ett år. – Bordeaux lider just nu, säger Bernar..

Läs mer
Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Superstjärnor i vinvärlden på tillfälligt besök

Några riktiga superstjärnor i vinvärlden har landat i Systembolaget. Eller vad sägs om en Barolo DOCG, en ovanlig fransk druva och ett spanskt vin med 1000-åriga anor? Här får du bekanta dig med höj..

Läs mer
Bordeaux

Bordeaux

Det franska vindistriktet Bordeaux är tveklöst världens mest kända. Med sina rödviner slår området årgång efter årgång världen med häpnad. Men är Bordeaux verkligen också det bästa? Det bästa sättet..

Läs mer