HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

Våren har intagit Europa – men inget gör sommaren 2020 till en ”normal” sommar. Antingen sitter vi instängda i karantän på grund av corona-epidemin, eller vi har strama restriktioner om att inte ses i grupp. Två saker som vi annars gärna gör just på sommaren är väl att gå ut, och gärna träffa andra som suttit inne och hukat hela vintern.
Men – är det ljuset i tunneln vi ser? Kommer juni 2020 innebära att vi åter får ta del av uteserveringar och lägga filt på våta gräsmattor för att dela medhavd picknick med vänner?

Vinguiden hoppas ju det. Om än vi förstår att vara försiktiga med kindpussandet, och kanske pussandet över huvud taget, en tid framöver.

När vi ändå snart ses igen och umgås, som vi hopppas, på lite mer ”normalt” sätt tycker nog i alla fall jag att det är sagt att både dricka rosé och bubbel – och varför inte i kombination; ett rosébubbel. Mycket festligare kan det väl kanske inte bli.

Jo, det kan det naturligtvis, men med dessa tre tips på bra rosébubbel kommer i alla fall juni och juli 2020 kunna hämta hem en del av förlusterna från mars och april.

Blanda aldrig ihop cava med vilket mousserande vin som helst. Cava görs nämligen med samma metod som när man gör champagne i nordöstra Frankrike – närmare bestämt i just Champagne. Metoden kallas därför traditionell, och ger bättre balans mellan syra och sötma än andra mousserande varianter.

Federico Paternina Cava Brut Rosé har en ren och fruktig smak med en viss brödighet, kex kanske är en bra beskrivning; Jordgubb och blodapelsin finner vi också på paletten.

Mousserande vin ska serveras svalt – denna cava inget undantag. Vinet fungerar som fördrink eller egentligen genom en hel middag av lättare rätter, gärna med ljust kött.

Druvorna i Federico Paternina Cava Brut Rosé är, 70% Monastrell och 30% Pinot Noir.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
69 kr

Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut är en fruktig men ändå torr spumante – hög fräschör och lång bra eftersmak. Smaker av smultron och rabarber, persika och lite blommor gör att vinet passar utmärkt till festligare mingel, sommarläst buffér samt naturligtvis fisk och skaldjursrätter.

Villa Sandi ligger i hjärtat av Venetos i nordöstra Italien. Här produceras riktigt bra viner – och huset Villa Sandi har fler internationella utmärkelser, där Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut seglat upp och blivit ett av husets mer eftertraktade produkter.

Druvorna i vinet är 70% Glera (det är druvan som förekommer i all prosecco). Men Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut har även 10% Pinot Noir, 5% Garganega, 5% Chardonnay, 5% Pinot Grigio, 5% Pinot Bianco.

750 ml - 11.5% - Sockerhalt 1.0 g per 100 ml
99 kr

Härliga Mulderbosch kommer med en fantastisk bubblande rosé lagom till våren 2020. På 100% Cabernet Sauvignon – och endast 4 gram fruktsötma per liter. Ett vin som således både kan få vara festligt i glaset samtidigt som vi kan hålla vårformen.

Mulderbosch Sparkling Rosé har en frisk pigg syra och krispig fräschör. Ungefär så som man själv vill uppfattas när man slår sig ner vid dukat bord: pigg och krispig.

Värt att notera kan vara att vinet fortfarande har sin klassiskt snygga långsmala etikett på flaskan – vilket ger extra stilpoäng för grafiskt genomförande.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa