HEM

Monastrell

Lättare viner på Monastrell gifter sig väl till kraftiga kötträtter, gärna med sötaktiga, blåbärsfruktiga inslag. Tänk hamburgare med smörstekta grönsaker. Ett kraftigare vin på Monastrell passar istället bra till mer smakintensiv mat som viltfärsbiffar med rostade rotfrukter. Kombinationen blir extra bra då den söta tonen tar upp den sötaktiga tonen många viner på Mourvèdre gärna har. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Monastrellviner

Monastrell – spansk druva mest känd från Frankrike

Det är inte helt klarlagt var druvan Monastrell har sitt ursprung. Det mest troliga är att den härstammar från östra Spanien, i trakterna kring staden Murviedro, vilket också druvan kallades tidigare i Spanien. Andra menar att den ursprungligen odlades i staden Mataró i nordöstra Spanien, alltså samma namn som den har i exempelvis Australien.

Var Monastrell än kommer ifrån, är det framför allt i Spanien vi hittar den. Här finns över 80 procent av odlingarna och då främst i östra delen av Spanien. Druvsorten kräver nämligen sitt klimat. Det ska vara förhållandevis varmt och med ett konstant behov av vatten, i liten mängd, för att den ska utvecklas till fullo. Monastrell är främst ansedd som en bra blanddruva i synnerhet i Frankrike då den ger alkohol, strävhet och massor av kropp. Som enskild druva i ett vin, ofta i Spanien, blir det däremot en smula knepigare, då den är svår att tämja.

Monastrell är bevisligen samma druvsort som Frankrikes Mourvèdre. De gjordes en DNA-analys på druvan, men resultatet blandades ihop, varvid det verkade som att det handlade om två olika druvor. Men när misstaget rättades till kunde man se att det handlar om exakt samma druva. Däremot är det inte samma druva som Moristell i spanska Aragonien då denna ska vara densamma som Rioja-druvan Graciano.

Stramt mörkrött eller fruktigt bulkvin

Monastrell är en druva som många producenter i Spanien gärna producerar bulkvin av. Då blir det fruktigt vin med viss balans men i enkel, konsumentorienterad stil. De vinproducenter som har högre anspråk, har också en utmaning i att få balans i vinet. Druvan är känd för sin tanninrika karaktär, den har medelhög syra, massor av koncentration, hög alkohol men blir lätt stallig med inslag av animaliska toner. I den bästa av vinvärldar får vinerna på Monastrell fin mörkbärig karaktär, balanserande strävhet och en smakkoncentration i eftersmaken, gärna med inslag av både sötlakrits och mogna plommon. Dessa viner går utmärkt att lagra i några år.

monastrell

Mat som passar ihop med Monastrellviner

Lättare viner på Monastrell gifter sig väl till kraftiga kötträtter, gärna med sötaktiga, blåbärsfruktiga inslag. Tänk hamburgare med smörstekta grönsaker. Ett kraftigare vin på Monastrell passar istället bra till mer smakintensiv mat som viltfärsbiffar med rostade rotfrukter. Kombinationen blir extra bra då den söta tonen tar upp den sötaktiga tonen många viner på Mourvèdre gärna har.


Fakta om Monastrell

  • Odlas: Spanien, Frankrike, Sydafrika, USA och Australien.
  • Kända områden: Murcia och Valencia (Spanien) samt Södra Rhône och Provençe (Frankrike).
  • Smak: Intensiv smak, stallig ton med animalisk karaktär samt med reduktiva inslag. Druvan ger också ifrån sig mycket strävhet, medelhög till hög alkoholhalt där mörka bär, plommon, kakao och saltlakrits gärna dominerar.
  • Serveringstemperatur: 16-18 grader.
  • Passar till: Smakrika kötträtter, vilträtter, hamburgare på högrev, grillat kött, grytor på nöt och oxe, men även vid lättare viner, enklare kötträtter med smörstekta grönsaker.
  • Synonymer: Mourvèdre (Frankrike), Mourviedro (Spanien) samt Mataró (Nya Världen).