HEM

Pinot Blanc

Pinot Blanc odlas runt om i världen även om den kanske är mest känd i vinerna från Alsace, Frankrike. Men visst hittar vi den även i Italien och runt om i Nya världen där den står bakom intressanta torra viner. Pinot Blancviner passar perfekt ihop med flera olika maträtter men är även goda att dricka precis så som de är utan tillbehör. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Pinot Blancviner

Pinot Blanc – en lättodlad och användbar druva

Pinot Blanc är en grön druva som odlas på flera ställen runt om i världen, bland annat i Frankrike, Italien, Tyskland och USA. Beroende på var den har sitt hem varierar namnet. I Italien produceras några av landets finaste mousserande viner på druvan under namnet Pinot Bianco. I Österrike (samt Tyskland) kallas den för Weissburgunder och är grunden till omtyckta viner av mer mogen karaktär.

Druvan är tålig och kräver inget speciellt klimat eller jordmån för att växa, vilket gör Pinot Blanc till en tacksam och användbar druva. Men dessa egenskaper är inte alltid till druvans fördel då en del anser att det gör den mindre exklusiv än andra gröna druvor. En del kallar Pinot Blanc för tråkig och anonym, vilket är oförtjänt. Hanteras Pinot Blanc på rätt sätt ger den fina viner med friska och fruktiga smaker med ett djup och en rund fyllighet.

En anonym druva med stjärnpotential

Pinot Blanc må vara en anonym druva i en dels ögon, men i rätt vinmakares händer har denna druva stjärnpotential. I USA hittar vi bra viner på Pinot Blanc som lätt kan förväxlas med Chardonnay på grund av snarlika karaktärsdrag. Andra fina viner på Pinot Blanc görs i Alsace (Frankrike), i södra Tyskland, i Wachau (Österrike) samt i Alto Adige och Friuli (Italien). Dessa viner är ofta torra och medelfylliga med friska, fruktiga toner av citrus, äpple och päron.

pinot-blanc

Mat som passar bra med Pinot Blancviner

Pinot Blancviner passar perfekt ihop med flera olika maträtter men är även goda att dricka precis så som de är utan tillbehör. Mat som går extra bra ihop med ett kallt glas vin på druvan Pinot Blanc är fisk och skaldjur, vitt kött som fågel samt omeletter, pajer, sallader och mildare ostar.

 


Fakta om Pinot Blanc

  • Odlas:
  • Kända områden:
  • Smak:
  • Serveringstemperatur:
  • Passar till:
  • Synonymer: Pinot Bianco (Italien) och Weissburgunder (Tyskland och Österrike).