HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Leif GW: Helt galet med bögstämpel på rosévin

Nu berättar Leif GW Persson i en exklusiv intervju för Vinguiden.com om sin vinsuccé och arbetet med att ta fram det senaste vinet: GW:s Rosa. Kriminologen valde ut sitt rosévin först efter noggranna blindtestar av 10 sorter. Och för män som vill dricka hans rosé lovar han att det inte blir några genusproblem.
– Det här med bögvarning och att du inte är någon riktig karl om du dricker rosé – det är ju helt galet, säger GW.

Kriminologiprofessorn Leif GW Perssons, 74, senaste satsning är en veritabel succé. Inhoppet i vinbranschen började förra året med det portugisiska rödvinet GW:s Röda. Vinet blev snabbt en storsäljare och följdes sedan upp med boxvinet GW:s Vita som har burits hem till stugorna i lika stor omfattning.

– Det har varit ett fenomenalt mottagande. Vi säljer mellan 40.000 och 50.000 flaskor av det röda varje månad, och det vita säljer omkring 10.000 boxar i månaden, nästan lika mycket som det röda räknat i volym, säger Leif GW Persson.

Och det handlar långt ifrån om att han bara lånat ut sitt namn och sitt ansikte till etiketterna. Bakom framtagandet ligger mycket arbete.

– Jag provade mig igenom en massa sorter tillsammans med en vinexpert. Och vi fastnade för ett vin som vi båda var säkra på var ett fint Rhöne-vin, men vi tänkte att det kommer bli för dyrt. Men det visade sig vara ett portugisiskt rött vin som är oerhört prisvärt. Och efter blindtester slumpade det sig så att det vita kom från samma producent. Som författaren Roald Dahl sa: det är stor risk att du tittar på etiketten och bestämmer dig för att det är ett bra vin. Därför gör vi blindtester.

Inför processen att släppa ett tredje vin smakade sig Leif GW Persson igenom tio olika roséviner. Till slut fastnade han för ett rosévin från Barton & Guestier i Languedoc-Roussillon i Frankrike.

– Du kommer att gilla det när du smakar det, det är ett klassiskt somrigt rosé. Det kommer från Frankrike, även om det finns jättegod rosé även från andra länder som Kroatien. För mig är rosé något jag dricker på sommaren och jag förknippar smaken med den här årstiden. Jag dricker ju inte under det första halvåret av hälsoskäl. Jag njuter gärna av rosé tillsammans med räkor och skaldjur, eller med hallon och vispgrädde. Eller varför inte som en aperitif eller ett gott sällskapsvin, säger GW.

Andra kända svenskars viner som säljs på Systembolaget ger han inte mycket för. Med ett undantag: Per Gessle, men Leif GW anser att popstjärnan fuskat.

– Man måste kunna stå för den produkt man sätter sitt namn på. Många kändisviner är helt odrickbara och duger inte ens att tvätta bilen med. Per Gessle har ju fuskat, det är dyra viner han marknadsför, och då är det inte svårt.

En och annan förvånas kanske över att Leif GW Persson släpper ett rosévin då vissa inte tycker det är helt accepterat för män att dricka rosé.

– Det där med bögvarning och att man inte är en riktig karl om man dricker rosévin stämmer helt enkelt inte, det är helt galet. Man är tryggare i sin manlighet om man vågar bejaka sin mjuka sida och dricka rosé. Jag kan lova att du inte får några genusproblem när du dricker mitt vin. Om man anser att jag är någon typ av fjolla för att jag dricker rosé så får man väl tycka det.

Leif GW erkänner utan omsvep att han tjänar en hel del pengar på sina viner. Men några fler jästa eller destillerade drycker med kriminologens signum blir det troligen inte.

– Jag får royalty per såld flaska och nu går det bra, det har blivit en liten kassako, även om de som gjort reklamen nog tjänat mer. Men någon GW Snaps blir det nog inte, det är för små marginaler på brännvin, helt enkelt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

5 dryckestips för att fira Spaniens nationaldag

Var med och fira Spaniens nationaldag den 12 oktober med våra spännande dryckestips. Fem goda tips som alla klär i rött. Fiesta Nacional de España! I Madrid överfylls gatorna snart av förväntansfull..

Läs mer
Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Blev rik på auktioner – nu kommer hans hyllade..

Han blev stormrik på sitt auktionshus och startade en vinodling i Frankrike. Men det var faktiskt mest en slump att Bengt Sundström blev vinodlare. Nu kan du köpa hans hyllade rosévin från Provence ..

Läs mer
Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Här gör Leif GW första reklamfilmen – för sitt..

Kan man göra ett kriminaldrama av ett rödvin? Ja, det tyckte regissören Felix Herngren och lät Leif GW Persson vara sig själv i filmen. – Jag har aldrig filmat med en professor i huvudrollen förut, ..

Läs mer
3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

3 vintips – rosébubbel sommaren 2020

Våren har intagit Europa – men inget gör sommaren 2020 till en ”normal” sommar. Antingen sitter vi instängda i karantän på grund av corona-epidemin, eller vi har strama restriktioner om att in..

Läs mer
Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Äntligen – då kommer Rosé-Proseccon

Efter flera år av rykten – äntligen kan Rosé-Prosecco bli verklighet! Prosecco DOC i Treviso har fattat beslut om att tillåta en ny rosa variant av succébubblet. Rosévin och Prosecco på en oc..

Läs mer
Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Svenska Ida bakom årets vackraste etikett

Naturens skönhet och blomsterprakt – det är vad modeskaparen Ida Ida Sjöstedt hade för ögonen när hon skapade etiketten till franska rosévinet Berne Grande Récolte. – Jag ville skapa perfekt h..

Läs mer