HEM

Glera

Prosecco är idag en vintyp producerad på druvan Glera. Och detta sker inom ursprungsorienterade, reglerade områden i Veneto. Det är alltså inte tillåtet att använda det gamla namnet på den druva som idag kallas Glera. Samtidigt har denna druva nått större erkännande än någonsin, inte minst tack vare proseccons försäljningsframgångar världen över. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Gleraviner

Glera – druva som tidigare hette Prosecco

Det var ganska givet att druvan som tidigare kallades Prosecco så småningom skulle byta namn. Det var alldeles för många producenter som producerade ett bubbelvin där de skrev ut druvans namn med stora bokstäver, men som absolut inte hade att göra med vindistrikten där prosecco nått som bäst resultat. För det är nämligen två helt olika saker.

Prosecco är idag en vintyp producerad på druvan Glera. Och detta sker inom ursprungsorienterade, reglerade områden i Veneto. Det är alltså inte tillåtet att använda det gamla namnet på den druva som idag kallas Glera.

Glera används i stort sett nästan enkom till bubbelproduktion och då på tankjäsningsmetoden. Det är alltså fråga om ett mousserande vin med lägre tryck än de bubbelviner som tillverkas med en andra jäsning på flaska. Detta är ett sätt att hålla nere produktionskostnaderna. Samtidigt ger det en enklare karaktär åt bubblorna. Men att det är ett populärt vin är ställt utom allt rimligt tvivel.

Glera – druvan som står för en livsstil

Glera är idag synonymt med vinet prosecco. Och som sådan är den enormt filtigt konsumerad världen över. Den ger viner med frisk karaktär, rena, ganska neutrala smaker och dofter. Som stilla vin är den tämligen ointressant, med till bubbel fungerar den bättre då bubblorna och en andra jäsning ger vinet en ytterligare dimension. Vi hittar gärna citrus, vit persika och fin frisk ton i bubbelvinerna på Glera.

glera

Mat som passar ihop med viner på Glera

Eftersom Glera idag är synonymt med proseccoviner, är det också det vi måste tänka på vid vin- och matkombinationer. Då går det lätta, torra vinet som aperitif eller till lättare fiskrätter av enkelt slag.
De halvtorra/halvsöta fungerar bättre som aperitif till snittar med viss sötaktig ton. De söta proseccovinerna är däremot mycket bra till desserter med fruktiga smaker.


Fakta om Glera

  • Odlas: Norra Italien, Slovenien och Australien.
  • Kända områden: Veneto och östra Italien mot gränsen till Slovenien, samt i just Slovenien och i Australiens King Valley i North East Victoria
  • Smak: Inslag av vit persika, realtivt hög syra, frisk med låg alkohol och med en tämligen neutral, lätt fruktig ton.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: De torra varianterna är utmärkta som aperitif i all enkelhet. De sötare däremot går bra till fruktiga efterrätter. Och så har vi kategorien däremellan, ofta beskrivna som sötaktiga. Dessa viner passar till lättare rätter med viss fruktsötma, som aperitif eller till picknick.
  • Synonymer: Serprina, Prosecco Bianco (båda i Italien) samt Proseko Sciprina i Slovenien.