HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Kända poddsystrarna lanserar eget rosévin

Rosévin blir allt populärare och många förknippar det med vår och sommar. Nu kommer ett nytillskottet Golden Year Rosé från kända poddsystrarna Hannah Widell och Amanda Schulman.
– Vi har provat igenom en herrans massa olika vinstilar och olika komponenter för att hitta ”vårt vin”, säger Hannah Widell.

Vinvärlden blir allt mer rosa. För senaste decenniet är en riktig framgångssaga för rosévinerna. Den globala produktionen har ökat med 40 procent sedan 2002. I Sverige har vi fördubblat vår konsumtion de senaste tio åren. Förra året drack vi nästan 19 miljoner lite rosé, vilket var över åtta procent av vinförsäljningen.

Programledarna och poddprofilerna Hannah Widell och Amanda Schulman ansluter sig nu till kretsen av roséleveraantörer. De lanserar nu sitt vin, Golden Year Rosé i samarbete med importören Urban Wines.

Det handlar om ett torrt och friskt rosévin från sydvästra Frankrike gjort på Syrah- och Grenache-druvor. Rosévinet har inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter och har en fjäderlätt ljusrosa färg. Golden Year Rosé passar utmärkt att dricka året om och är ett mycket bra val till fisk och skaldjur, sushi och sallader. Med sin torra, eleganta och friska stil passar det både före och efter maten.

– Det är en vinstil vi uppskattar väldigt mycket och vi är riktigt stolta över resultatet. Vi har provat igenom en herrans massa olika vinstilar och olika komponenter för att hitta ”vårt vin”. Till slut så landade vi i en blandning av de två klassiska druvorna Syrah och Grenache. Därtill kommer vinet från den senaste skörden så det är riktigt ungt och friskt, säger Hannah Widell.

Den fjäderlätta ljusrosa färgen som vinet bär kommer från druvornas skal som man låter ligga i druvjuicen precis lagom kort tid för att ge denna kulör. Det krävs nämligen ett riktigt hantverk för att göra en ljusrosa rosé.

– Det tog ett tag att landa rätt och vi är riktigt nöjda med den sobra och avskalade etiketten för att inte tala om den speciella flaskformen som är så himla elegant. Som pricken över i:et har den en snygg skruvkapsyl som är lätt att öppna och lätt att stänga. Vi använder faktiskt tomflaskan som vattenflaska hemma. Det är kul att man kan återanvända flaskan på ett smart sätt när formen är så elegant. Pilla bort etiketten så har du en riktigt fin vattenflaska med GY-loggan på toppen., säger Amanda Schulman.

Vinet har inget tillsatt socker och är väldigt torrt, med cirka tre gram socker per liter. Priset är 99 kronor.

Rosévinet har inslag av röda bär, citrus, vattenmelon och örter och har en fjäderlätt ljusrosa färg. Det passar utmärkt att dricka året om och är ett mycket bra val till fisk och skaldjur, sushi och sallader.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
99 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa