HEM

Aktuellt

Spännande viner till midsommarsillen

Midsommar älskar sill. Men älskar sill vin? Jo, absolut, betydligt mer än vad vi kanske kan tro. Vinguiden tipsar om spännande viner som alla är utsökta till det käraste vi har på matbordet till midsommarhelgen.

Sill och nubbe, jovars, visst är det en klassiker. Men alla dricker inte sprit, samtidigt som många dricker vin, väldigt många. Varför då inte prova en spännande, för att inte säga nydanande kombination: vin och sill.

Utomlands äter man kanske inte sill, men det finns likheter i Medelhavsköket och i det asiatiska köket i form av inlagd, syrlig fisk. Som exempel, och då är det gärna vin som gäller.

Vi vet samtidigt att det är en utmaning, men väl värd att anta. Sill med sin sälta, sötma, syra och umami-ton uppträder i olika skepnader tillsammans med lag och såser. Kort sagt, vår inlagda älskade sill kan vara rena rama katastrofen om man inte hittar rätt vin. Ett strävt och fatlagrat rött vin till matjessillen kan få vilken majstång som helst att brytas mitt itu. En elegant och stilsäker chablis till krämig curry- eller senapssill får smaklökarna att kasta in handduken och säga upp kontraktet för all framtid. Skickar du dessutom in äggen (utan majonnäs) i bilden, så kan katastrofen vara närmare än du anar…

Å andra sidan, när man väl hittar lösningar, för det gör man, kan de förgylla vilken midsommar som helst, oavsett kastvindar och plötsliga hagelskurar.

Vågar du?

Vintips att utmana midsommarsillen med

Turckheim Pinot Gris Réserve
2022
Turckheim Pinot Gris Réserve
Det är som sagt inte en enkel match att kombinera inlagd sill och vin – men med lite finess, eftertanke och planering så kan man guida smaklökarna rätt bra trots allt. Betänkt redan från början att det inte finns ett vin som passar till hela den bukett av inlagda sillar som presenteras på ett på midsommarbordet, utan det gäller att välja ut matchningen.
Alsacevinerna med sin friska syra, tydliga frukt- och blommighet samt lite fetare känsla skär ofta som en bra spjutspets genom det salta och feta i sillinläggningen. Är det en lite kryddigare sill så passar Pinot Gris Réserve 2014 från Cave de Turckheim finfint där dofter och smaker som honung, päron och lite persika lyfter fram en spännande eftersmak och vitpeppartonen i vinet leker tafatt med svartpepparkornen i sillinläggningen.
750 ml - 13% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
115 kr

Gewürztraminer Vendages Tardives
2013
Gewürztraminer Vendages Tardives
En annan kamrat från Alsace som står upp fint mot sillens alla smakkaraktärer är den druvaromatiska Gewuztraminern. Med sin lite oljiga, kryddiga, fruktiga, blommiga nästan parfymiga doft- och smakdräkt kan man hitta riktigt bra smakupplevelser bland sillutbudet.
Välj att att låta sötman i vinet träda fram än mer i detta fall genom att inmundiga en Bestheim Gewurztraminer Vendanges Tardives 2013. Vinet är tillverkat på sent skördade druvor, det vill säga de får hänga kvar på klasen längre för att uppnå högre fruktsockerhalt, En del druvor får även angripas av Botrytis för att ge den rätta balansen och smakkaraktären.
Detta ger vinet en utmärkt skjuts in i matchen mot till exempel matjesillen där fetma, krydda och salt- & sockerkänsla från spadet gifter sig fint med vinets fetare fruktkänsla och lite högre restsötma.
750 ml - 13.00% -
299.00 kr

Rotari Rosé
2018
Rotari Rosé
Kan man dricka rosé till sill då? Jodå, det går bra förutsatt att vinet har en hög och frisk syrlighet samt frukttoner som speglas i sillens inläggning. Vill du prova något riktigt spännande så kan faktiskt ett mousserande rosévin vara en oväntat bra smakkamrat!
Har du svartvinbärssill, lingon- eller rödvinssill på bordet så passar till exempel en Rotari Rosé från italienska Alto-Adige DOC Trentino utmärkt. 36 månader på jästfällningen ger vinet hög fin syra, en frukt och brödighet där toner som blodapelsin, smultron, citrus samsas med brioche och nötter. Lång elegant eftersmak där beskan och syra stretar på bra mot sillens salta, syrliga och kryddiga smakexplosioner.
750 ml - 12.5% - Sockerhalt 0.6 g per 100 ml
139 kr

Vintips: Michael Anderquim


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Bästa vita viner från Spanien just nu

Bästa vita viner från Spanien just nu

Vitt vin från Spanien, kan det vara något? Jodå, om man vågar satsa lite, gå upp någon tia i pris och kryssa sig fram bland vindistrikten och druvorna. För här finns nu – äntligen – att hämta. Per d..

Läs mer
Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och väx..

Så här gör du egna drycker av ätbara blommor och väx..

I vår svenska natur finns ett veritabelt smörgåsbord av ätbara blommor, örter och växter. Många av dessa går att använda för att göra unika drycker såsom spännande snapskryddningar och en uppsjö av ..

Läs mer
Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Bästa 5 vinerna på Pinot Noir

Jorden runt med Pinot Noir. Så blir det gärna eftersom denna druva nu odlas runt om i hela vinvärlden. Bourgogne tar täten, som alltid men det finns uppstickardistrikt. Och de kommer från högst ovän..

Läs mer
Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Vad kan jag göra med slattarna – eget vin?

Att blanda eget vin på slattar blir sällan någon hit. Druvor, årgångar och regioner som blandas utan eftertanke blir i nio fall av tio oaptitliga. Så vad gör man då med vinet som (mot förmodan) blir..

Läs mer
3 vintips till Påsk

3 vintips till Påsk

Påsk är den stora högtiden i många katolska länder. Julen är en snabb historia innan nyår, midsommar är en typisk svensk grej. Men Påsk – då är det allvar. Men är den god, glad eller just allv..

Läs mer