Att våra matvanor styrs av traditioner blir som allra mest uppenbart vid högtiderna. Som midsommarafton. Samtidigt sker en märkbar förändring där vinet tar allt större plats. Allvarligt? Vin till sillen? Jajemen. Men bara för den som vågar.
Traditionerna är oerhört starka i gastronomiska sammanhang. Vi minns med nostalgiskt skimmer det vi åt i barndomen, och kan ibland känna smaken i munnen när vi tänker tillbaka på mammas köttfärslimpa med gräddsås och kokt potatis. Vi präglas mycket tidigt av maten och det är inte ovanligt att vi fortsätter att äta det vi åt som barn, fast nu i aningen mer raffinerat skick. Tradition och innovation.
När det kommer till högtiderna, midsommar inte minst, blir vi än mer varse att det är samma gamla vanliga som gäller. Men! Nu börjar det – faktiskt – hända saker. I synnerhet när det kommer till dryck. Öl och nubbe i alla ära, men fler och fler vill ha vin.
Men vin till sillen? Allvarligt?! Jodå, det fungerar, bara man tänker utanför midsommarboxen. Våga prova en fino, det spanska, torra starkvinet, till sillen och du kommer att upptäcka en helt ny dimension, en klassisk matchning där sältan i vinet möter sältan i fisken. Överraskande gott, helt enkelt. Eller varför inte ett tyskt vitt vin på favoritdruvan Riesling? Ett riktigt bra val! För den som vågar.
Det gäller att utgå från de dominerande smakerna i maten och därifrån välja rätt vin. Vi ska inte omvärdera det mest svenska vi har, vår efterlängtade midsommar och ett dignande bord, snarare göra små förskjutningar så att maten gifter sig ännu lite bättre till vinet.
Tänk på att citron är en mycket bra brygga mellan maten och vinet, liksom örter, salt och bröd, att den rökta tonen kan fungera fantastiskt väl till ett kraftigare vin med mycket fruktintensitet och att grillat, oavsett vad det är vi lägger på grillen, alltid hittar ett riktigt bra vin som fångar upp den rostade, lite sötaktiga tonen.
Alltså: Bästa vinerna till midsommar! Som komplement eller allenarådande. Allt för den goda smakens skull.
Ett rött vin med smakintensitet och gärna en fin fruktighet som matchar grillens rika smaker och den lilla sötman som finns. Vinguiden tipsar:
Ett vitt vin med liten fruktsötma och saltmineral karaktär som matchar den feta och salta tonen i vår älskade gubbröra. Vinguiden tipsar:
Vitt vin med nötig karaktär och frisk syra för att möta laxens feta ton och det nötiga anslaget i potatisen. Vinguiden tipsar:
Bubbelvin med karaktär där vinets ofta höga syra och komplexitet gifter sig med smårätternas variationsrikedom. Vinguiden tipsar:
Sött vitt med härligt fruktintensiv karaktär där både sötma, syra, rödfruktiga inslag och fräschör ska kombineras. Vinguiden tipsar:
Syrligt vitt vin med sälta är det bästa för att matcha den lite kluriga rätten som också är rätt delikat med sina friska smaker. Vinguiden tipsar:
Våga fino som möter sillens fräschör, sälta och feta toner, en underbar kombination där vinets alkohol äter sig genom sillens feta karaktär. Vinguiden tipsar:
Rosé, bubbel eller stilla, där fruktigheten i vinet matchar strömmingen och den picklade lökens lite sötaktiga ton. Vinguiden tipsar:
Vid förvaring av vin i köket råder samma rekommendationer som vid förvaring i vinkällaren – svalt, mörkt och stabilt. Den ideala temperaturen ligger mellan 8°C och 15°C för att utvecklingen va..
Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..
Nytt, hett och trendigt! Det är det vi allt som oftast letar efter. Det nya, det senaste, det heta. Ibland behöver vi ta ett steg tillbaks. Inte alltid tråna efter sådant som är nyinkommet. Det gäll..
Champagne är det vindistrikt som har den högsta nivån när det kommer till kvalitet. Standarden som satts förpliktigar samtidigt. Men det klarar producenterna med råge, och gör hela tiden bättre och ..
Frankrike står fortfarande i fokus på Vinguiden när hösten nu sätter klorna i oss. Men det är inte idel rött, mustigt vin som vi vill slå ett slag för. Det är rött, vitt och rosé, allt slags vin som..
Fyrtioårsfest, bröllop eller bara en helt vanlig middag för de närmaste. Inga problem med maten, men hur mycket vin ska vi ha? Den ständiga frågan: för det är inte kul om man står där med tomma glas..