HEM

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av druvorna.

Global uppvärmning, bara termen väcker anstöt. Men vi står inför en förändring vi inte kan bortse ifrån. Visst kan vi trösta oss med att de går i cykler, att det kanske blir kallare längre fram, tillbaka till det normala. Idag är det, hur som helst, en utmaning vi måste möta, det märks för varje steg man tar i vingården, hur rankorna utvecklas olika, blomningen som sker tidigare, skörden som tidigareläggs för varje år. Märkbart är det och frågan är hur vi bemöter det, för det måste vi, om vi fokuserar på vinnäringen och om vi vill ha en fortsatt
vinproduktion.
Cava i Spanien, det mousserande vinet där den övervägande delen mousserande vin produceras i Katalonien, står inför ett dilemma, eller utmaning om man så vill. Stora delar av vinodlingarna ligger relativt kustnära och påverkas mer och mer av de klimatologiska förändringarna, i synnerhet då Medelhavet är ett varmt hav och då det redan tidigare varit för varmt för att druvorna ska uppbära den kvalitet man velat. Vinproducenter har sökt sig till svalare områden, allt närmare bergskedjan Montserrat med sin klippiga profil, där klimatet och jordmånen är märkbart annorlunda. Skördeuttaget blir visserligen lite lägre, men kvaliteten på druvorna desto bättre. Så långt är det egentligen inga problem utan en naturlig utveckling som inte behöver ha med den globala uppvärmning att göra. Eller så har den precis det.
– Vi har haft ungefär samma mängd nederbörd de senaste åren. Men det är ju inte bara mängden som spelar in utan också när den kommer. Visst är det märkbart att klimatet förändras, att det blir varmare. Någon årgång kanske bli svalare, men långsiktigt ser vi att det är fråga om en tydlig temperaturförändring.

Oro när klimatfrågan tas upp

Det förklarar Jose Jiménez García, vingårdsansvarig på Juvé y Camps, en av de mest kvalitetsorienterade cavafirmorna med säte i Sant Sadurní, cavans huvudstad. Han ger inget tecken på oro när klimatfrågan drivs upp på agendan, han ser utmaningarna i den men växlar gärna över till att prata om vikten av ekoodling. Han är samtidigt ytterst medveten om vad förändringen betyder. Idag och imorgon. Och funderar på hur de på Juvé y Camps ska tackla den.
I Katalonien där cavan produceras är det främst tre lokala druvor som används, de så kallade klassiska druvorna, Macabeo, Xarel.lo och Parellada. Alla tre har olika växtcykler och olika karaktärer, varför de också används till ungefär lika stora delar i varje vinegendoms standardcava. Och som påverkas olika av klimatet, något vi blir varse redan nu när vi står i en av vingårdarna, Can Rius på 220 meter över havet, som täcker några hektar. Här experimenteras det nämligen med en annan druva, Chardonnay, olika kloner för att se vilken klon som ger bäst resultat. Och detta är alltså delvis en åtgärd för att tackla klimatförändringen.
– Just nu är R 8-klonen den bästa, förklarar han. Den ger visserligen mindre alkohol men samtidigt mer syra. Det här har kommit att bli allt viktigare, vi måste ligga i takt med tiden och gamla kunskaper är inte så mycket värda alla gånger längre. För något år sedan tappade vi över 30 procent av skörden på Chardonnay på grund av nederbörden.

Montsants klippiga toppar

Vi tar oss vidare, på högre höjd, närmare bergskedjan Montserrat med de karakteristiska klippiga topparna, där också jordmånen skiljer sig. Här är det mer mineralitet i jorden som är en gammal havsbädd. Men det är egentligen inte det som gör området attraktivt, utan det är just ett möjligen lite stabilare klimat och framför allt mer svalka. Och kommer man dessutom upp på 700 meter över havet, är det hemvist för den svårbemästrade druvan Parellada. Den trivs helt enkelt här, den får ett renare uttryck, bättre syra, mer komplex ton och det är något den kanske måste få då den ibland ansetts, felaktigt, som den minst intressanta.
Det finns samtidigt ett problem, och det är att vingårdsmarken inte är oändlig. Allra minst i dessa trakter. Något också de kvalitetsorienterade producenterna är mycket medvetna om, de som också jobbar mer med ursprung och kanske framför allt att bibehålla de tre klassiska druvsorterna. För just det sistnämnda har blivit allt svårare. Chardonnay är populär inte bara tack vare druvans egenskaper utan också för att den är relativt lättodlad och att den fungerar i många klimat, en druva som gärna adapterar väl. Det gör inte Parellada och även Macabeo har svårigheter med detta.
– Men det gör Xarel.lo, förklarar José Jiménez García. Det är verkligen den druva som adapterar bäst, den har tjockt skal, ger viner med högre alkohol och har inte en så kompakt klase vilket gör att den då inte är så mottaglig för sjukdomar. Den får luft helt enkelt och är på många sett en framtidsdruva.

Klimat som kräver förändring

Redan nu ser vi det runt om i cavaland då många producenter har lite mer Xarel.lo än tidigare i sina blandningar, något vi får räkna mer i större utsträckning. Cavan i Katalonien står alltså inför en ganska stor förändring då standardvinets karaktär ofrånkomligen kommer att förändras, då allt fler producenter kommer att odla Xarel.lo i högre utsträckning och dessutom kommer att lansera fler endruvsviner på denna druva som har sitt ursprung i
trakterna. Och detta på grund av den globala uppvärmningen.
Nu behöver detta inte leda till sämre viner, möjligen blir det tvärtom, men Juvé y Camps
vingårdsansvarige menar att vinerna, standardvinerna, kommer att bli annorlunda längre fram. En liten revolution bara det. Och det är säkert bara det första steget för att tackla den globala uppvärmningen.


Du kanske även vill läsa dessa

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Lys upp hösten med Disco Bubbles

Vår räddning i höstmörkret är här.  Äntligen har vi nöjet att presentera Disco Bubbles Brut – ett prisvärt, franskt, torrt bubbel med en självlysande disco-etikett! Torrt bubbel med självlysande eti..

Läs mer
Bästa cava över 100 kronor

Bästa cava över 100 kronor

Cava är långt ifrån budgetbubbel. Det finns en rad spännande, komplexa viner. Och det blir bara bättre och bättre. Vi har provat och tipsar om de bästa cavorna på Systembolaget. [product]38016|Diskr..

Läs mer
Prosecco gräver guld

Prosecco gräver guld

Någon som trodde att det italienska bubbelvinet prosecco var en svensk angelägenhet? Då trodde ni fel. Proseccon gör närmast en vidunderlig succé internationellt. Och nu börjar man närma sig Kina me..

Läs mer
Vinguiden löser bubbelpaniken

Vinguiden löser bubbelpaniken

Bubbelpanik? Lugn, vi löser det. Vinguiden rekommenderar fem av de bästa champagnerna som finns i Systembolagets fasta sortiment. Men skynda, snart tar året slut. Visst ska det drickas bubbel när kl..

Läs mer
Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Bubbel till nyår – 5 goda nykomlingar att prova

Att skåla in det nya året med mousserande vin är inte direkt någon nyhet. Därför är det kul att testa något nytt. Vi har valt ut fem nyheter från fem olika länder – vilket bubbel väljer du att fira ..

Läs mer
7 saker många inte visste om cava

7 saker många inte visste om cava

 Cava har blivit mångas favoritbubbel på senare tid. Här är 7 saker du kanske inte visste om det populära mousserande vinet! En flaska cava är rik på både bubblor och kultur. Drycken är så allround ..

Läs mer