HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bubbellycka från Österrike

Även om det röda vinet tagit plats på Österrikes inhemska vinmarknad, är landet otvivelaktigt en vitvinsnation. Men det finns annat spännande som överraskar. Vad sägs om rosa bubbel på en nästan blå druvsort?

Idag satsar Österrike stort på mousserande vin. På hemmaplan kallas vinet sekt, liksom det gör i Tyskland, men fokus ligger på torra viner, inte den mer sötaktiga typen som produceras i grannlandet. Det finns dessutom en ny klassificering i Österrike som delar in produktionen och vinerna i tre klasser.

Basen utgörs av vintypen Klassik, vin som får tillverkas på egentligen vilken bubbelmetod som helst. Det enda kravet är att det ska ligga minst nio månader på sin jästfällning.

Sedan hittar vi Reserve och nu är det ena andra jäsning på flaska som gäller. Dessutom ska vinet ligga minst 18 månader på jästfällning.

Överst ligger Grosse Reserve och nu talar vi kvalitet från början till slut. Vinerna ska ha tydligt ursprung, druvorna får bara hämtas från ett begränsat område och en andra jäsning på flaska är krav, liksom att vinet nu måste ligga hela 30 månader på sin jästfällning, allt för att vinet ska få markerad syrlig ton och smakintensiv karaktär.

Österrikes bidrag till bubblet i vinvärlden har annars länge varit varianten tillika kuriositeten schilchersekt, ett rosa vin med bubblor sprungna ur den traditionella metoden. Alltså en andra jäsning på flaska. Samtidigt stannar merparten av detta bubbelvin inom landets gränser. Synd, för riktigt intressant är det med sin mycket höga syra och fina rödbäriga ton.

Störst på egendomligheter

Vindistriktet Weststeiermark i sydöstra delen av landet är ett av Österrikes minsta distrikt. När det kommer till egendomligheter är det däremot kanske ett av de största. Här ska man inte missa just den lokala stoltheten schilcher, vinet framställt av den gamla druvsorten Blauer Wildbacher. Druvan röner visst uppseende inte minst då den ska vara den enda druvsort i landet som klarade sig undan vinlusens härjningar under slutet av 1800-talet och en av mycket få druvor med ljusrött fruktkött (druvan betraktas som grön). Men det stannar alltså inte vid ett stilla, fruktsyrligt vin.

När det kommer till mousserande är ovan nämnda schilchersekt en av de märkligaste varianterna, i synnerhet när vinet har en lätt rosa färg. Klockrent om man tittar på trendbarometern, men mycket osynligt om man befinner sig utom Österrikes gränser.

Förklaringen må vara enkel, produktionen är mycket liten, den lokala konsumtionen mycket stor, och konkurrerande viner inom rosévin- och mousserande vinsegmentet är gigantiskt där hela världen tävlar om konsumentens gunst. Men med tanke på hur landet lyckades övertyga världen om vinernas förträfflighet, trots glykolskandalen i mitten på 1980-talet i färskt minne, då några vinproducenter hällde glykol i vinet för att söta upp det, borde detta vara en formidabel succé.

Kryddstark Grüner Veltliner

Men det kanske är begreppet sekt som får många att tveka. Eller så väljer många konsumenter att hellre köpa ett stilla vitt vin på kryddstarka Grüner Veltliner istället. Må möjligen vara förlåtet, men en chans ska detta friska, läckert fruktiga vin ges, inte minst som matmousserande överraskar det och slår många kollegor runt om utanför Champagne på fingrarna.

Den första som tillverkade ett mousserande vin i Österrike var Robert Alwin Schlumberger, som redan 1846 lanserade sitt Vöslauer weißer Schaumwein, vitt mousserande från Vöslau. Att han tog initiativet till det som senare skulle bli en, åtminstone på hemmaplan, framgångsrik näring, var inte så konstigt. Han hade själv jobbat i Champagne, bland annat för vinhuset Ruinart, innan han flyttade till den österrikiska huvudstaden 1842.

Kortfakta Österrikes bubbel


Du kanske även vill läsa dessa

Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
En annorlunda jul med Glöet

En annorlunda jul med Glöet

Julen 2023 närmar sig och snart skall det drickas glögg i tid och otid. Ibland blir man kanske lite trött på glöggen och vill testa något nytt och spännande, något som kanske rent av bubblar men änd..

Läs mer
Klimatkaos kräver cavakalibrering

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av d..

Läs mer
Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Passa på: nu säljs världens bästa champagne

Vill du känna dig som en rik jetsetare eller som en slösaktig hiphop-stjärna? Eller vill du bara njuta av en mytomspunnen champagne? Nu släpps Cristal av Louis Roederer på Systembolagets tillfälliga..

Läs mer
Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Prosecco-dagen – fira med lite bubbel

Snart är det Prosecco-dagen. Imorgon den 13 augusti firas världens populäraste bubbel lite extra. Men visste du det här om Prosecco? Prosecco har de senaste åren blivit världens populäraste moussera..

Läs mer
Bästa crémant på Systembolaget

Bästa crémant på Systembolaget

Allt som bubblar från Frankrike är inte champagne. Det finns crémant också! Från olika delar av landet dessutom. Det är stundtals bra, alltid i en egen division, samtidigt som några sneglar uppåt. H..

Läs mer