HEM

Aktuellt

Hur mycket kan vi betala för en flaska vin?

Hur mycket är ett vin värt? Eller snarare: vad är vi villiga att betala för det? Två frågor som kräver en stunds fundering. Det är precis det Vinguidens Johan Franco Cereceda gör efter att ha provat ett vin som kostar 4 349 kronor flaskan.

Det dyraste vin jag har druckit är en röd Bourgogne, Romanée Conti, som förtärdes under en middag i en av Stockholms mondänare villastäder. Vinet skulle i dag kosta omkring 100 000 kronor. Då, för tio år sedan, var det värderat till 80 000 kronor. På ett ungefär. Men för en flaska vin?! Ja, det är vad man får betala för en lite äldre årgång av detta vin, när det finns att köpa, världens dyraste, ska tilläggas. Gott var det, fantastiskt gott. Men var det värt pengarna? Nu betalade inte jag, jag blev bjuden och skulle inte vara i närheten av att betala tillnärmelsevis så mycket pengar. Dels för att jag inte har råd, dels för att jag inte tycker att ett vin kan vara värt så mycket pengar. Tror jag. Eller kan det vara det, kan ett vin vara värt 1 350 kronor centilitern?

Frågeställningen dyker åter upp när jag sitter på Systembolagets nyhetsprovning. Det är dags för provning av oktober månads småpartier och det finns en del riktigt spännande viner på bordet, en Chablis Grand Cru, några intressanta Baroloviner, en årgångschampagne, en fantastiskt god amontillado, en Cab från Napa Valley och… just precis, det australiska ikonvinet Grange. Prislappen är satt till 4 349 kronor. För en flaska vin. Från Australien. Down under.

Men vad är det vi egentligen köper? Jo, en historia som kortfattat berättar att Penfolds vinmakare Max Schubert började tillverka detta vin i lönndom, då vinföretagets styrelse inte var ett dugg intresserad av kvalitet, utan hellre satsade på volym. Max Schubert gömde vinet längst in i källaren och första årgången, 1951, blev en sensation världen över när det senare lanserades. Tongångarna var lite desamma som i dag: Australien? Down under? Efterhand växte emellertid berömmelsen och i dag är vinet betraktat som ett av de mest emblematiska viner som produceras i Nya Världen, inte minst då vinet satte Australien på kartan över prestigeviner. Den kraften hade vinet och det är en del i historien, det som gör Grange till mer än ett förbannat bra vin: Det har sin självklara plats i den moderna vinhistorien och det är det inte många viner som har. Som parantes kan nämnas att i början av 2000-talet såldes en flaska Grange av årgång 1951 för 320 000 kronor.

Frågorna kvarstår: Är det värt 4 349 kronor och är vi verkligen villiga att betala ett pris för en flaska vin som överstiger kostnaden för en weekend i Venedig, en väska av märket Michael Kors eller en avsmakningsmeny på nyöppnade Frantzén i Stockholm? Jag brukar ofta säga att vi får vad vi betalar för, att det är produktionskostnaden som sätter priset. Det är sant. Nästan alltid. Sedan har vi ikonvinerna från olika delar av världen som prismässigt drar iväg, som gör dem unika, inte bara för sin kvalitets skull.

Så, 100 000 kronor för en flaska vin? Aldrig, och här vill jag inte skylla på mitt tillkortakommande när det kommer till ekonomi, utan på att jag inte ser värdet i det, inte den sensoriska upptäcktsfärden eller njutningen, om vi nu kan sätta pris på det sistnämnda. Men 4 349 kronor då? Nu blir det svårare, prismässigt mer överkomligt och betydligt lättare att lägga bort trista principer för den goda sakens skull för. Jo, jag tror det, jag tror faktiskt jag skulle kunna köpa vinet en löningsfredag när allt fallit på plats – en bra vecka på jobbet, något att se fram emot i helgen, en Venedigresa bakom mig, avsmakningsmenyn redan avnjuten (Michael Korsväskan kan jag hoppa) och en plan när, var och hur konsumera vinet, göra en grej av det, ett tjusigt set up, med vem är oerhört viktigt, placera vinet i en ny, tilltalande kontext, men då bara med någon som jag tror uppskattar det, för njutningens skull, aldrig priset. Ja, jag tror faktiskt det. 4 439 kronor en gång i livet. I synnerhet nu när jag vet vem jag skulle bjuda.

Läs även: Världens dyraste rosévin

Fyra fantastiska viner från Penfolds

Penfolds St Henri Shiraz
2014
Penfolds St Henri Shiraz
Björnbär, mynta, eukalyptus, kryddig med påtaglig fruktsöt ton i doft.

Kryddig, parfymerad smak, sträv med inslag av mörk choklad, bitter, lång eftersmak med toner av kaffe, viss beska, ungdomlig frukt I bra balans.

750 ml - 14.50% -
699.00 kr

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz
2015
Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz
Lingon, mogna bär, mintchoklad, vaniljsötma i doft, kaffe, bra balans med lite peppriga inslag.

Fruktsöt, bra sträv karaktär, inslag av björnbär i smak, vanilj, jord, skogstoner, peppar, kryddor, örter i utpräglad smakintensiv stil där pepprigheten dominerar i avslut.

750 ml - 14.50% -
449.00 kr

Penfolds RWT Shiraz
2015
Penfolds RWT Shiraz
Koncentrerad doft, elegant med påtagligt fruktig karaktär, mynta, örter, vanilj, mogna mörka bär, eldig i aromatisk stil.

Vaniljtoner, mjuk med påtagligt bärig ton, sträv som kommer efterhand, komplex smak och samtidigt förföriskt drickvänlig.

750 ml - 14.50% -
999.00 kr

Penfolds Grange
2013
Penfolds Grange
Djup doft, inslag av mintchoklad, örtig, liten mognadston, kryddig, koncentrerad, elegant med bäriga toner, björnbär, blåbär, liten vaniljsötma.

Bra balans, koncentrerad smak, bärig, inslag av örter, kryddor, vaniljsötma, mocka, choklad, torr, pepprig, markerad strävhet med vitpepprig ton, lång eftersmak i bra balans och med en fruktsyrlig, koncentrerad karaktär.

750 ml - 14.50% -
4,349.00 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Podd: Spanskt och exklusivt

Podd: Spanskt och exklusivt

Spanska viner när de är som bäst. Michael Anderquim och Johan Franco Cereceda träffas och testar.

Läs mer
Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Klassisk klassificering fortfarande kontroversiell

Redan 1855 kom klassificeringen över delar av vin från Bordeaux. Än i dag är den kontroversiell, inte minst med tanke på att vinvärlden ser helt annorlunda ut i dag än vad den gjorde då. Eller? Ving..

Läs mer
Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Dygnets temperaturskillnader avgör vinstil

Mountain wines, bara begreppet låter spännande, närmast mytiskt. Men är det per automatik bra? Det skulle i så fall vara för de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt, på engelska diurnal ..

Läs mer
Italiens bästa bubbelvin

Italiens bästa bubbelvin

Kommersiella viner i alla ära, men det bästa bubblet hittar vi i norra Italien, i Lombardiet. Det är ett vin som närmast gömts bakom framgångarna med prosecco. Men nu är det dags, Vinguiden slår ett..

Läs mer
Europas vindoldis

Europas vindoldis

Petter fortsätter sin jakt på viner under radarn. Det finns en hel del och betydligt närmare än vi tror. Nu är turen kommen till alplandet Schweiz, en riktig doldis i vinsammanhang. Varför är det så..

Läs mer
Vin under radarn

Vin under radarn

Det finns vin som vi ibland missar, vinområden som vi helt enkelt glömmer bort. Inte bra, menar Petter i sin nya krönika som denna gång handlar om både vin, vindistrikt och vinländer som är dags att..

Läs mer