HEM

Macabeu

Macabeu är en av de tre klassiska druvorna till det spanska mousserande vinet cava. Huvuddelen av detta vin tillverkas i Katalonien, där Macabeu är som flitigast odlad. Idag har det emellertid blivit allt vanligare att producera stilla endruvsviner på druvan. I Rioja, där druvan kallas Viura, har den historiskt använts även som komplement i de röda vinerna. Klicka på pilen för att läsa mer

Populära Macabeuviner

Macabeu – klassisk cavadruva som ger fina stilla viner

Macabeu är en av de tre klassiska druvorna till det spanska mousserande vinet cava. Huvuddelen av detta vin tillverkas i Katalonien, där Macabeu är som flitigast odlad. Idag har det emellertid blivit allt vanligare att producera stilla endruvsviner på druvan, något som fått stort genomslag, inte minst internationellt. Detta har samtidigt lett till en djupare förståelse för de enskilda cava-druvorna och cava i stort.

Trenden är att det nu börjar tillverkas allt fler endruvsviner på även Xarel.lo och Parellada, de andra två huvuddruvorna i cavaproduktionen.
I Rioja, där druvan kallas Viura, har den historiskt använts som komplement i de röda vinerna. Tanken har tidigare varit att ge extra syra till de långlivade vinerna. Även idag är det inte ovanligt att se några procent Viura i Riojas röda viner, men då är det snarare en fråga om att addera lite komplexitet och aromatisk karaktär.

Macabeu odlas en del i Aragonien men har delvis tappat i betydelse, då många producenter koncentrerat sig på att tillverka röda viner på Garnacha. I södra Frankrike, i Languedoc-Roussillon, odlas den däremot med viss emfas, även om vingårdsarealen endast är knappa tiondelen av den i Spanien. Även här är det vanligt att producera stilla endruvsviner på druvan som då lokalt kallas Maccabeu.

Macabeu – nu känd även som enskild druva

Macabeu kan vara lite av en kameleont i vingården. Den kan å ena sidan ge väldigt enkla viner där frukten är dominerande. Å andra sidan kan de stå bakom några av de mest långlivade vita vinerna, i synnerhet från Rioja.
Men kommer vi till cava och Katalonien är vinerna enkla i sin stilla form eller alltifrån relativt enkla till komplexa i bubbelform. De viner som lagrats länge på ekfat, stilla som mousserande, har gärna en komplex ton med mognads- och fattoner med bra syrlig karaktär och en mogen äppelfrukt som dominerande ingrediens.

macabeu

Mat som passar ihop med Macabeuvinerz

Stilla eller mousserande, det är frågan. Det unga stilla vinet som domineras av friskhet är utmärkt till skaldjur, lättare fisk med enklare tillbehör. Om vi istället tar de mousserande vinerna hittar vi ett utmärkt aperitif i de enklare varianterna till veritabla matviner i de mer komplexa vinerna med bubblor. Prova gärna grillad marulk med citrusbaserad sås och ångkokta grönsaker till en lagrad cava med dominerande Macabeu-karaktär.


Fakta om Macabeu

  • Odlas: Norra Spanien samt södra Frankrike.
  • Kända områden: Cava i nordöstra Spanien samt Rioja där den är den mest odlade gröna druvsorten samt i Aragonien och i Kastilien La Mancha (Spanien). Odlas också i Languedoc-Roussillon (Frankrike).
  • Smak: Lätt i stilen med mycket fruktighet och med massor av citruskaraktär, bra syrlig ton, äppelkaraktär i renare stil. Macabeu är en druva som lämpar sig väl för både mousserande viner och stilla diton.
  • Serveringstemperatur: 6-8 grader.
  • Passar till: De enklare, fruktigare stilla vinerna passar till allt från skaldjur till lättare fiskrätter med syrliga tillbehör. De viner som är mousserande har ett bredare användningsområde, från aperitif till bra matviner då det ska konsumeras skaldjur, men även fisk, stekt fet fisk med lite kraftiga tillbehör med en asiatisk touch, fungerar utmärkt.
  • Synonymer: Viura, Macabeo (Spanien) samt Maccabeu (Frankrike).