HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vindistrikt

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från landets tre främsta vindistrikt.

Marqués de Vargas är mycket starkt förknippat med vindistriktet Rioja. Det är heller inte så konstigt med tanke på att de etablerade sig redan för snart 200 år sedan, 1840. Då, liksom nu, var de en av pionjärerna som såg områdets potential. Resten är ju som bekant historia.

Egendomen strax utanför Logroño, regionens huvudstad, bygger på château-konceptet med vineriet placerat mitt i vingården. Här råder också riktigt bra förutsättningar för odlingar av de lokala druvorna med ett inlandsorienterat klimat med influenser från Atlanten. Varma somrar ger fin frukt i vinerna samtidigt som kvällar och nätter får en betydligt svalare temperatur vilken i sin tur leder till fin fräschör i vinerna.

De dominerande druvorna är Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano och den ganska ovanliga Maturana. Men det är inte det enda som gör Marqués de Vargas unikt. Vineriet är nämligen skapat av den världskända franska vinmakaren Michel Rolland, Bordeauxsonen som konsulterar för några av de bästa producenterna världen över. Detta innebär bland annat att druvorna till de 16 vingårdarna vinproducenten äger, efter Rollands stränga vision, vinifieras separat, för att sedan blandas för bästa resultat.

Lär dig allt om spanska viner på vår temasida.

Marqués de Vargas har som alla producenter i Rioja ett imponerande fatbestånd. Men även här skiljer de sig då de förutom amerikanska och franska fat i källaren även jobbar med ryska fat från den franska tunnbindarfirman Seguin Moreau, en av världens främsta.

Men trots en anrik historia och att vara djupt förknippat med vindistriktet Rioja, gillar man på Marqués de Vargas att titta över vinglasets kant. Att de därför har vinerier i de båda prestigdistrikten Rías Baixas och Ribera del Duero sedan en tid är föga förvånande. Vinerna härifrån, liksom dito viner från Rioja, har en generellt hög kvalitet med både ursprung och en modern anstrykning.

Nu har vi även i Sverige möjlighet att ta del av Marqués de Vargas känsla för toppvin då ett vin från respektive distrikt lanseras. Också det unikt.

Vintips!

Pazo de San Mauro Albariño
2021
Pazo de San Mauro Albariño
Fruktig, inslag av äpple, lime, persika, aprikos, liten mineral anstrykning, lera, honung, viss fruktsöt ton.

Frisk, inslag av äpple, persika, lätt päronton, bra balans med stålig karaktär, citrus, lite grillad lime, medellång eftersmak med markerad fräschör.

Perfekt till en fräsch sallad på skaldjur eller pasta med vitlöksstinn sås på tomat och hjärtmusslor.

750 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
209 kr

Conde de San Cristóbal
2019
Conde de San Cristóbal
Massiv fruktton, blåbär, skogsbär, lingon och björnbär i ett, lite eukalyptus, mynta, fat i modernt
orienterad stil och bra balans.

Mjuk fruktighet, elegant, ursprungstypisk med liten edge, inslag av kryddor, svarta vinbär, mocka, kakao, bra frisk ton och en markerad, kryddig garvsyra som håller kvar vinet.

Förträffligt till en grillad oxfilé med bakad potatis och kräm på palsternacka, crème fraîche och chili.

750 ml - 14.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
249 kr

Marqués de Vargas Reserva
2016
Marqués de Vargas Reserva
Mörka, mogna bär, blåbär, fatton, vaniljsötma i balanserad, ursprungspräglad stil, utvecklad, inslag av choklad, bäriga toner, örter, nötter.

Bra balans med fin fräschör, bärig, fruktig, inslag av hallon, blåbär, utvecklad, elegant med tydlig ursprungstypiskhet och en eldig, kryddig ton i avslut med mjuka tanniner.

Utmärkt till en mustig gryta på majskyckling paprika, majs och zucchini. Servera vinet något svalt.

750 ml - 14% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
259 kr


Johan Franco Cereceda

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa vinbutiker i Barcelona

Fem bästa vinbutiker i Barcelona

Få storstäder är så förknippade med vin som Barcelona. Bara ett stenkast därifrån hittar vi dessutom en rad spännande vindistrikt som Montsant, Priorat och Penedes. Men om man vill stanna i stan och..

Läs mer
Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Vintips Spanien – stor bredd bakom ikonisk vinegendo..

Närmare 1 500 tillgängliga viner på Systembolaget visar att Spanien är ett av de viktigaste vinländerna för den svenska konsumenten. Vinguiden fortsätter sitt Spanientema och har nu provat viner frå..

Läs mer
Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Podd: Nutida Rioja visar intressant kvalitet

Det spanska distriktet har länge dalat i popularitet men är nu tillbaka med en helt andra viner.

Läs mer
Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Tre höjdare att köpa – när lönen kommer

Nu räknar vi ner timmarna tills lönen ligger på kontot. Om du vill fira att årets fattigaste månad officiellt är över så varsågod – här är tre supertips på fina och prisvärda viner. Januari är årets..

Läs mer
Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Här är tre fyndviner i ”fattiga januari”

Januari är inte bara årets fattigaste månad. Det är också den månad vi är mest deprimerade. Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Så varsågod – här är tre fyndvin..

Läs mer
Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Plånboksvänligt: Viner under 80 kronor!

Är plånboken väldigt tunn nu i januari? Ingen fara – Vinguiden tipsar om prisvärda viner att satsa på nu i vinter. För den modige har vi samlat lite galna tips längst ner. [product]7919|En myc..

Läs mer