HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Toppvineri lanserar viner från Spaniens tre bästa vindistrikt

Traditioner. Nog så viktiga i vinvärlden. Men det finns de producenter som också inser vikten av att bredda och förnya sig. Som Marqués de Vargas i Rioja som nu lanserar tre spännande viner från landets tre främsta vindistrikt.

Marqués de Vargas är mycket starkt förknippat med vindistriktet Rioja. Det är heller inte så konstigt med tanke på att de etablerade sig redan för snart 200 år sedan, 1840. Då, liksom nu, var de en av pionjärerna som såg områdets potential. Resten är ju som bekant historia.

Egendomen strax utanför Logroño, regionens huvudstad, bygger på château-konceptet med vineriet placerat mitt i vingården. Här råder också riktigt bra förutsättningar för odlingar av de lokala druvorna med ett inlandsorienterat klimat med influenser från Atlanten. Varma somrar ger fin frukt i vinerna samtidigt som kvällar och nätter får en betydligt svalare temperatur vilken i sin tur leder till fin fräschör i vinerna.

De dominerande druvorna är Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano och den ganska ovanliga Maturana. Men det är inte det enda som gör Marqués de Vargas unikt. Vineriet är nämligen skapat av den världskända franska vinmakaren Michel Rolland, Bordeauxsonen som konsulterar för några av de bästa producenterna världen över. Detta innebär bland annat att druvorna till de 16 vingårdarna vinproducenten äger, efter Rollands stränga vision, vinifieras separat, för att sedan blandas för bästa resultat.

Lär dig allt om spanska viner på vår temasida.

Marqués de Vargas har som alla producenter i Rioja ett imponerande fatbestånd. Men även här skiljer de sig då de förutom amerikanska och franska fat i källaren även jobbar med ryska fat från den franska tunnbindarfirman Seguin Moreau, en av världens främsta.

Men trots en anrik historia och att vara djupt förknippat med vindistriktet Rioja, gillar man på Marqués de Vargas att titta över vinglasets kant. Att de därför har vinerier i de båda prestigdistrikten Rías Baixas och Ribera del Duero sedan en tid är föga förvånande. Vinerna härifrån, liksom dito viner från Rioja, har en generellt hög kvalitet med både ursprung och en modern anstrykning.

Nu har vi även i Sverige möjlighet att ta del av Marqués de Vargas känsla för toppvin då ett vin från respektive distrikt lanseras. Också det unikt.

Vintips!

Pazo de San Mauro Albariño

Pazo de San Mauro Albariño 2021

Fruktig, inslag av äpple, lime, persika, aprikos, liten mineral anstrykning, lera, honung, viss fruktsöt ton.

Frisk, inslag av äpple, persika, lätt päronton, bra balans med stålig karaktär, citrus, lite grillad lime, medellång eftersmak med markerad fräschör.

Perfekt till en fräsch sallad på skaldjur eller pasta med vitlöksstinn sås på tomat och hjärtmusslor.

Art.nr: 72096 - Pris: 169 kr

Conde de San Cristóbal

Conde de San Cristóbal 2019

Massiv fruktton, blåbär, skogsbär, lingon och björnbär i ett, lite eukalyptus, mynta, fat i modernt
orienterad stil och bra balans.

Mjuk fruktighet, elegant, ursprungstypisk med liten edge, inslag av kryddor, svarta vinbär, mocka, kakao, bra frisk ton och en markerad, kryddig garvsyra som håller kvar vinet.

Förträffligt till en grillad oxfilé med bakad potatis och kräm på palsternacka, crème fraîche och chili.

Art.nr: 79578 - Pris: 199 kr

Marqués de Vargas Reserva

Marqués de Vargas Reserva 2016

Mörka, mogna bär, blåbär, fatton, vaniljsötma i balanserad, ursprungspräglad stil, utvecklad, inslag av choklad, bäriga toner, örter, nötter.

Bra balans med fin fräschör, bärig, fruktig, inslag av hallon, blåbär, utvecklad, elegant med tydlig ursprungstypiskhet och en eldig, kryddig ton i avslut med mjuka tanniner.

Utmärkt till en mustig gryta på majskyckling paprika, majs och zucchini. Servera vinet något svalt.

Art.nr: 78622 - Pris: 225 kr


Du kanske även vill läsa dessa