HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåller drycker. 

Få låtar spelas lika flitigt i radion som ”Sunnanvind” av Uppsalabandet Mares. Hela Sverige verkar nynna på låten och nästan lika många smakar på drinken Aperol Spritz. I låten sjunger bandet:

Vi dricker cava aperol ur våra koppar i Berså och det är enkelt att förstå att vi var lyckligare då.

Utan tvekan kan man säga att låten kvalar in för kriterierna som en sommarplåga ska ha. Förutom flitigt radiospelande har låten spelats 14 miljoner gånger på Spotify sedan den släpptes före sommaren.

– Jag förstår att man får sommarkänslor av låten. Sverige är ett land med så himla starka årstider, och jag tänker att olika feelings ger olika musik, Olof Wärend Rylander till SVT.

”Sunnanvind” är inte den första sommarplågan med drycker som en viktig ingrediens, det verkar vara ett succérecept. Vem minns inte  ”hemkört och cola” i Markoolios ”Ingen sommar utan reggae” eller  ”Bag in da box” och Fanta & Rosé.

Aperol Spritz var kanske allra hetast förra året, men Aperol fyller faktiskt 100 år i år, så den är helrätt även 2019.

Om den ska blandas med Prosecco eller Cava tvista de lärde om, Prosecco är måhända lite mer rätt då drinken är italiensk. Men försök sjunga på Cava Prosecco…

Så blandar du en Aperol Spritz

Mycket is,

6 cl Cava eller Prosecco,

6 cl Aperol,

Soda,  lagom för att aperitifen inte skall bli för söt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Fem bästa Blanc de blancs

Fem bästa Blanc de blancs

Hört talas om begreppet Blanc de blancs? Det är ett vitt vin tillverkat på endast gröna druvor. Helt normalt i vanliga fall, när man gör stilla viner, men inte lika normalt när det kommer till bubbe..

Läs mer
Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Succé-cavan tillbaka – med ny vinterdesign

Regnbågsflaskan blev en succé när den kom i somras. Nu kommer True Colors Cava i en vinter-edition. Och även den här gången är Camilla Thulin designer: – Det är alltid trevligt att förena nytta med ..

Läs mer
Veckans drink: Bombay Sapphire

Veckans drink: Bombay Sapphire

Bombay Sapphire Premier cru murcian lemon – en ny premiumgin skapad som en hyllning till Murcia-regionen i Spanien och de fantastiska citrusfrukter som produceras där, samtidigt som den kastar ljus ..

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
14 saker om Prosecco som många inte vet

14 saker om Prosecco som många inte vet

Jippie – vårväder över stora delar av Sverige nu i helgen med sol och över 12 grader varmt. Perfekt för att avnjuta ett glas Prosecco på altanen eller uteserveringen. Den italienska succédrycken har..

Läs mer
Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT? Här är ett höstligt recept!

Dags för en GT! Den 19 oktober är det dags för den Internationella Gin & Tonicdagen, som händelsevis infaller precis ett halvår efter den svenska Gin & Tonicdagen. Det är en dag då ginentusi..

Läs mer