HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåller drycker. 

Få låtar spelas lika flitigt i radion som ”Sunnanvind” av Uppsalabandet Mares. Hela Sverige verkar nynna på låten och nästan lika många smakar på drinken Aperol Spritz. I låten sjunger bandet:

Vi dricker cava aperol ur våra koppar i Berså och det är enkelt att förstå att vi var lyckligare då.

Utan tvekan kan man säga att låten kvalar in för kriterierna som en sommarplåga ska ha. Förutom flitigt radiospelande har låten spelats 14 miljoner gånger på Spotify sedan den släpptes före sommaren.

– Jag förstår att man får sommarkänslor av låten. Sverige är ett land med så himla starka årstider, och jag tänker att olika feelings ger olika musik, Olof Wärend Rylander till SVT.

”Sunnanvind” är inte den första sommarplågan med drycker som en viktig ingrediens, det verkar vara ett succérecept. Vem minns inte  ”hemkört och cola” i Markoolios ”Ingen sommar utan reggae” eller  ”Bag in da box” och Fanta & Rosé.

Aperol Spritz var kanske allra hetast förra året, men Aperol fyller faktiskt 100 år i år, så den är helrätt även 2019.

Om den ska blandas med Prosecco eller Cava tvista de lärde om, Prosecco är måhända lite mer rätt då drinken är italiensk. Men försök sjunga på Cava Prosecco…

Så blandar du en Aperol Spritz

Mycket is,

6 cl Cava eller Prosecco,

6 cl Aperol,

Soda,  lagom för att aperitifen inte skall bli för söt.


Du kanske även vill läsa dessa