HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåller drycker. 

Få låtar spelas lika flitigt i radion som ”Sunnanvind” av Uppsalabandet Mares. Hela Sverige verkar nynna på låten och nästan lika många smakar på drinken Aperol Spritz. I låten sjunger bandet:

Vi dricker cava aperol ur våra koppar i Berså och det är enkelt att förstå att vi var lyckligare då.

Utan tvekan kan man säga att låten kvalar in för kriterierna som en sommarplåga ska ha. Förutom flitigt radiospelande har låten spelats 14 miljoner gånger på Spotify sedan den släpptes före sommaren.

– Jag förstår att man får sommarkänslor av låten. Sverige är ett land med så himla starka årstider, och jag tänker att olika feelings ger olika musik, Olof Wärend Rylander till SVT.

”Sunnanvind” är inte den första sommarplågan med drycker som en viktig ingrediens, det verkar vara ett succérecept. Vem minns inte  ”hemkört och cola” i Markoolios ”Ingen sommar utan reggae” eller  ”Bag in da box” och Fanta & Rosé.

Aperol Spritz var kanske allra hetast förra året, men Aperol fyller faktiskt 100 år i år, så den är helrätt även 2019.

Om den ska blandas med Prosecco eller Cava tvista de lärde om, Prosecco är måhända lite mer rätt då drinken är italiensk. Men försök sjunga på Cava Prosecco…

Så blandar du en Aperol Spritz

Mycket is,

6 cl Cava eller Prosecco,

6 cl Aperol,

Soda,  lagom för att aperitifen inte skall bli för söt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

5 kaffedrinkar som piggar upp

5 kaffedrinkar som piggar upp

Inför kaffets dag vill vi fira med riktigt goda drinkar. Här har vi valt ut fem riktigt bra kaffedrinkar som kan ge både feststämning och mer energi för nattsudd. Vad sägs om en Kaffe Karlsson efter..

Läs mer
Bubblet som säljer mest

Bubblet som säljer mest

Bubbelvin från olika delar av världen blir allt populärare. Men när vi handlar vårt bubbel är det ett land som dominerar stort, en druva, ett område. Snacka om monopol. Samtidigt börjar vi snegla mo..

Läs mer
Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Veckans drink: Pineapple Daiquiri

Ta lite valfri frukt, krossad is och rom. Mer behövs egentligen inte för att skapa en av de godaste drinkarna som finns. Här ger vi dig historien om daiquiri, som faktiskt blev till av en slump på K..

Läs mer
Tio saker du behöver veta om cava

Tio saker du behöver veta om cava

Cava är inte champagne. Cava är cava, och så ska det vara. Den enda likheten är bubblorna, sedan tar det slut. Men vad är då cava – egentligen? Vinguiden cavaguidar och ger tio bra ledtrådar. Cava ..

Läs mer
Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Groggen – en svensk tradition med brittiska anor

Den 21 augusti är det dags för Groggens dag. Att blanda sprit med något annat är en gammal svensk tradition som lett till ikoniska drycker som Vargtass och Kaffekask. När du blandar din grogg är du ..

Läs mer
Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Klassiska sommardrinken – på många läckra sätt..

Enkel, fräsch och perfekt under sommaren. En av de kanske mest älskade drinkarna är Mojito, som hållit sin popularitet i över 100 år. Här får du några tips på läckra varianter av klassikern. Tack va..

Läs mer