HEM

Aktuellt

Så blandar du drinken från sommarplågan

Låten ”Sunnanvind” har blivit rena sommarplågan i år. Bandet Mares från Uppsala sjunger om Cava och Aperol och då kan det väl inte bli annat än succé? Faktum är att svenska sommarhitar ofta innehåller drycker. 

Få låtar spelas lika flitigt i radion som ”Sunnanvind” av Uppsalabandet Mares. Hela Sverige verkar nynna på låten och nästan lika många smakar på drinken Aperol Spritz. I låten sjunger bandet:

Vi dricker cava aperol ur våra koppar i Berså och det är enkelt att förstå att vi var lyckligare då.

Utan tvekan kan man säga att låten kvalar in för kriterierna som en sommarplåga ska ha. Förutom flitigt radiospelande har låten spelats 14 miljoner gånger på Spotify sedan den släpptes före sommaren.

– Jag förstår att man får sommarkänslor av låten. Sverige är ett land med så himla starka årstider, och jag tänker att olika feelings ger olika musik, Olof Wärend Rylander till SVT.

”Sunnanvind” är inte den första sommarplågan med drycker som en viktig ingrediens, det verkar vara ett succérecept. Vem minns inte  ”hemkört och cola” i Markoolios ”Ingen sommar utan reggae” eller  ”Bag in da box” och Fanta & Rosé.

Aperol Spritz var kanske allra hetast förra året, men Aperol fyller faktiskt 100 år i år, så den är helrätt även 2019.

Om den ska blandas med Prosecco eller Cava tvista de lärde om, Prosecco är måhända lite mer rätt då drinken är italiensk. Men försök sjunga på Cava Prosecco…

Så blandar du en Aperol Spritz

Mycket is,

6 cl Cava eller Prosecco,

6 cl Aperol,

Soda,  lagom för att aperitifen inte skall bli för söt.


Magnus Bergqvist

Du kanske även vill läsa dessa

Sätt fart på sommarfesten med våra lyxiga bålrecept..

Sätt fart på sommarfesten med våra lyxiga bålrecept..

Vad passar bättre på sommaren än en uppfriskande bål? Den är snabb att röra ihop och passar bra som såväl fördrink som törstsläckare på strandfesten. Här är tre suveräna bålrecept, både med och utan..

Läs mer
Bästa cavan på Systembolaget

Bästa cavan på Systembolaget

Det spanska bubbelvinet håller på att återhämta sig efter proseccovågen. Nu vill allt fler åter ha torrt bubbel som passar till mat, massor av mat. Och då kommer cavan till sin rätta. Här hittar du ..

Läs mer
Bästa cava under 100 kronor

Bästa cava under 100 kronor

Högsäsongen för bubbelvin är här. Men det finns ju en ansenlig mängd viner att välja mellan. Vi tipsar om bästa cavan under 100 kronor. Här finns fynd att göra. Vill du veta vad cava är? – läs..

Läs mer
Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Blanc de blancs – ett vin som sticker ut

Vitt vin på gröna druvor, då är det väl som det ska. Eller? Inte om man är i Champagne eller andra områden där man tillverkar bubbelviner. Då är blanc de blancs, som det heter på franska, betydligt ..

Läs mer
Konsten att dricka en champagne

Konsten att dricka en champagne

Champagnen på kylning, gästerna börjar anlända, nyårsraketerna i tryggt förvar. Vi plockar fram amusen på gåslever, kanske lite pata negra och löjrom på surdegsbröd. Och till sist serverar vi årgång..

Läs mer
Cava, Champagne eller Prosecco?

Cava, Champagne eller Prosecco?

Alla gillar vi bubbel men inte alla vet skillnaden mellan säg cava, champagne eller den så oerhört populära proseccon. Om vi börjar med länderna så blir det lite som att dela upp bubblet mellan de t..

Läs mer