HEM

Äntligen hemma

Det tog ett tag men nu verkar den ha hittat hem till Dalmatien i Kroatien. Vi talar förstås om Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, druvan som numera går under namnet Tribidrag. Men hur har då mottagandet varit?

Den har tillskrivits enormt symbolvärde, den gamla druvan från Kroatien. Men det dröjde länge innan vi förstod vad vi hade i glaset. Det var rött med lena tanniner, fina inslag av bärighet, blåbär, björnbär, viss komplex ton och en smula lakrits. Den kom från Kalifornien, USA, trodde vi. Sedan lärde vi oss att den kom från Apulien i södra Italien. Men det tog inte slut där, vi började ana att ursprunget var någon annanstans…

Samtidigt hade druvan fått oss att älska viner från Kalifornien och det var rena rama dörröppnaren. Liksom med vinerna från italienska Puglia, ett område vi knappt trodde fanns. Men vinerna på Primitivo blev närmast storslaget framgångsrika på den svenska marknaden med sin bäriga, nästan syltiga ton. Och från Syditalien rapporterades med stor förvåning om den vurm för deras vin vilket ledde till ännu fler viner på druvan, som vi fortfarande inte riktigt hade koll på. Men gott var det, vinet.

Ökat intresse för kroatiska viner

Men nu började det hända saker och efter en rad efterforskningar värdiga FBI:s kriminaltekniker (Spaningsarbete bakom druvans ursprung) kom man fram till att druvan var densamma som den kroatiska Crljenak Kaštelanski. Voilà!

– Det går knappast att överskatta den betydelse, det symbolvärde druvan fått. Den har bidragit till ett mycket stort intresse för viner från Kroatien, inte bara för viner på den just denna druva, utan för vinlandet i sin helhet.

Det berättar Edi Maletić, professor i vinodling på Zagrebs Universitet, när jag träffar honom på en vinkonferens i den kroatiska staden Split. Det är ju här, i Dalmatien, som druvan ska ha sitt ursprung, world wide, så att säga. Och det är därför vi är här, för att lära oss ännu mer om denna märkliga druva. Som faktiskt knappast odlas alls i landet.

– Vi trodde ett tag att druvan Tribidrag helt hade försvunnit. Men 2001 upptäckte vi att Tribidrag var samma som Crljenak Kaštelanski, fortsätter han.

Nu har det dröjt innan man förstått potentialen i druvan med allt vad storytelling innebär, viktigt även inom vinindustrin. Men nu händer det saker och, att vinbranschen i Kroatien verkligen tror på druvan.

– Den har en enorm utvecklingspotential. Det vi ser nu är ju bara början, menar Edi Maletić, inte utan stolthet.

Fotnot. Idag går druvan under namnet Tribidrag i Kroatien även om den mer semantiska utmaningen Crljenak Kaštelanski fortfarande dyker upp då och då. Men nu är det i alla fall konstaterat att druvan är identisk med både Primitivo i Italien och Zinfandel i USA.

Samtidigt hittar vi numera druvan runt om i världen, om än – ännu – i begränsad omfattning. Länder som odlar den är även Australien, Chile, Sydafrika och Albanien(!).

Tips på bra viner!

Nu finns det enstaka viner på Tribidrag/Crljenak Kaštelanski på den svenska marknaden. Men eftersom Plavac Mali, den kanske mest kända druvsorten från Kroatien är en korsning mellan Tribidrag och Dobričić, följer bra rekommendationer även på den druvan. Gott är det likaså!

Korta Katarina Plavac Mali
2008
Korta Katarina Plavac Mali
Tydliga mognadstoner, inslag av fat i doft, kola, rök, ceder, mogna körsbär, cigarrlåda.

Balanserad smak, liten fruktsötma, mognadstoner, kokos, vanilj, eldig ton och en pepprighet i avslut.

750 ml - 15.00% -
289.00 kr

Vinarija Milos Milos Plavac
2016
Vinarija Milos Milos Plavac
Jordig ton, lite bränd, utvecklad i doft med tydligt fatinslag, mogna mörka bär, körsbär i eldig stil.

Balanserad i utvecklad stil, inslag av kaffe, pepprig ton i smak, beck, soja med lång, torr eftersmak och tydlig fatton.

750 ml - 13% -
158 kr

Saints Hills Dingac
2013
Saints Hills Dingac
Aromatiskt, svarta vinbär, frukt, mognadstoner, mogna skogsbär, liten kryddig ton med inslag av mogna jordgubbar.

Frisk, smakintensiv med fin tanninstruktur, inslag av mynta, kryddor, kaffe, mörk choklad i väl sammansatt, komplex stil.

750 ml - 13.5% -
387 kr

Zlatan Otok Crljenak
2013
Zlatan Otok Crljenak
Fruktig doft, drar åt starkvin, aromatisk ton, örtig, skog, eldig.

I smak fruktig i mer mogen orienterad stil, inslag av sälta, lakrits, eldiga toner, torr med kryddiga tanniner och en rejäl längd där torrheten dominerar.

750 ml - 14.5% -
327 kr

Zlatan Plavac Barrique
2010
Zlatan Plavac Barrique
Varm bärig doft, inslag av skogsbär, mogna hallon, röda bär med liten vaniljsötma.

Fin balans i smak, frisk med medelhög strävhet, bra frisk ton, inslag av skogsbär, mogna röda bär, fat, vaniljsöt i varm stil.

750 ml - 14.5% -
307 kr

Ivan Dolac Plavac Mali
2009
Ivan Dolac Plavac Mali
Mogna röda bär, inslag av mognad, aningen stallton i doft, saltlakrits i mer jordig stil.

Mjuk smak med fin kryddig ton, frisk i välbalanserad stil och med uppenbara inslag av mognad, jordig ton med lätt pepprig karaktär i avslut.

750 ml - 14% -
236 kr

Dingac 50
2011
Dingac 50
Mogna hallon, jordgubbar i mogen stil, inslag av örtighet i doft, lingon, skog.

Kryddig i smak, lätt pepprig med sälta, aningen sträv, torr, inslag av fat, lite rökig ton i spännande stil och med relativt lång eftersmak.

750 ml - 13.50% -
238.00 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Världens största vinmarknad

Världens största vinmarknad

USA är världens största vinmarknad. Men vägen dit har inte varit problemfri. Spritförbud, ointresse kring vin och en matkultur som inte alltid rimmat väl med vinintag har stört. Tills nu. Det är ida..

Läs mer
Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Spaningsarbete bakom druvas ursprung

Vilken druva är Zinfandel, egentligen? Har den släktskap med italienska Primitivo? Fanns den tidigare någon annanstans? Dessa och en rad andra frågor ställde sig professor Carol Meredith och fann et..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Guldet blev till vin – legenden om Three F..

Guldet blev till vin – legenden om Three F..

Den ökände banditen Three Finger Jack gjorde Vilda Västern osäker när han grävde efter guld på 1800-talet. Three Finger Jack Old Vine Zinfandel hyllar hans namn och äventyrliga anda och vinet är ren..

Läs mer
Zinfandel satte Kalifornien på vinkartan

Zinfandel satte Kalifornien på vinkartan

Kalifornien är idag en av de mest respekterade vinregionerna i världen. Kvaliteten på vinerna vet heller inga gränser. Det kan vi tacka Zinfandel för. Turerna har varit många och det krävdes rena ra..

Läs mer
Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan..

Liten svart knöl sätter Kroatien på gastrokartan..

Kroatien har gjort en succéartad resa i kulinariska sammanhang. Inte bara för att den lilla svarta knölen, tryffeln alltså, tillsammans med ostron, nu placerat landet på den gastronomiska kartan. Ut..

Läs mer