HEM

Aktuellt

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna?

Låt Frankrike, Italien och soliga Spanien få vila en liten stund. Vi guidar dig genom sex otippade vinländer som alla bär på fantastiska guldkorn. Låt dig överraskas.

1. Kroatien – 200 inhemska vindruvor

Vida stränder och vackra öar. Från Alpernas sluttningar till det varma medelhavet. Kroatien är vackert, och nu börjar man även inse vilket rikt vinland Kroatien är. Med över 200 inhemska druvor och optimala förutsättningar för mångsidig vinproduktion förstår vi varför.

The Dalmatian Dog
2021
The Dalmatian Dog
Man får tycka vad man vill om etiketten, men The Dalmatian Dog visar verkligen prov på Kroatiens exklusiva vinmakeri. Låt den inhemska druvan Babic leda dig genom en värld av körsbär, peppar, skogsbär och lakrits. Rött och kryddigt. Mustigt och fruktigt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

2. Georgien – hantverk och tradition

I jordbrukslandet Georgien är man stolt över sin historia. Fortfarande i våra dagar producerar man många av sina viner på samma sätt som de gjorde under antiken. Tryggt vilandes under jord får vinerna ligga och gosa i stora lerkärl – Qvevri. Den georgiska vinkulturen är ett hantverk. Nu precis som då.

Rkatsiteli Qvevri
2020
Rkatsiteli Qvevri
Här har vi ett vin som är orange. Från den världsberömda vinregionen Kakheti kommer Rkatsiteli Qvevri. Ett modernt vin tillverkat enligt en forntida metod där druvskalen macererar tillsammans med musten under lång tid. Upplev ett äkta Qvevri-vin som är smakfullt och elegant med toner av vitpeppar, söt aprikos, honung och friska apelsinskal.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

3. Armenien – riktigt bra rött

Den forna sovjetrepubliken Armenien imponerar. Vinkritiker från hela världen har bara gott att säga om landet med sina svårslagna 8000 år av vinproduktion. Vi föredrar Armeniens röda viner. I den kategorin sticker den inhemska druvan Areni Noir ut lite extra. Under den tåliga blå druvans tjocka skal lurar kryddiga aromer och himmelsk röd frukt. Nyfiken på smaken?

Old Bridge Areni Reserve
2017
Old Bridge Areni Reserve
Håll koll på den här. Det här är ett av Armeniens kanske mest intressanta viner, som också kan vara lite klurigt att få tag på. Old Bridge är ett moget och välbalanserat rött vin som är gjort på den inhemska druvan Areni Noir. 18 månader på israelisk ek. En riktig vinhit!
750 ml - 13.5% -
279 kr

4. Kina – en framtida vinjätte?

Vem trodde att Kina kunde göra bra vin? Kina uppmärksammas allt mer som vinland och har en produktion som växer så det knakar. Med allt ifrån spännande risvin till mer traditionella vinsorter siktar nu Kina på att bli nästa internationella gigant. Chansen att de lyckas är stor.

Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin
Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin
14,5-procentigt risvin som sitter där det ska. Utvecklad smak, lagom sötma och med smaker av hasselnöt, dadlar, aprikos, julapelsin och mandelmassa. Servera Kuaijishan till något kallskuret eller till en god värmande svampsoppa.
500 ml - 14.5% - Sockerhalt 2.3 g per 100 ml
167 kr

5. Storbritannien – bubblor som berör

Storbritannien har verkligen något stort på gång. Landets vingårdsareal har fyrdubblats under de senaste två decennierna och hela världen följer nyfiket deras spännande resa. På grund av det svala klimatet är det vita och mousserande viner som gäller. Druvorna får en hög fruktsyra som resulterar i en perfekt bas för ett högklassiskt bubbel. Prova själv så får du se!

pip-pip
pip-pip
Ett mousserande vin som skriker efter uppmärksamhet. pip-pip är ett mousserande vitt vin med stor och exklusiv smak. Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier – har du hört talats om den mixen förr? pip-pip är slang för engelsk Champagne och du är bjuden.
750 ml - 12% -
287 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Här är årtiondets bästa vin

Här är årtiondets bästa vin

En rubinröd chilenare med lång eftersmak – där har du det senaste decenniets bästa vin. Åtminstone enligt den kände vinkritikern James Suckling och hans kolleger som smakat sig igenom 100 000 ..

Läs mer
Vinet avslöjar din personlighet

Vinet avslöjar din personlighet

Ditt val av vin avslöjar din personlighet. Vitvinsälskare är nattugglor som gillar katter. De som gillar rött är morgonpigga hundmänniskor. Är du mest förtjust i rött eller vitt vin? En ny undersökn..

Läs mer
Äntligen hemma

Äntligen hemma

Det tog ett tag men nu verkar den ha hittat hem till Dalmatien i Kroatien. Vi talar förstås om Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, druvan som numera går under namnet Tribidrag. Men hur har d..

Läs mer
3 italienska viner – som gjorda för ost

3 italienska viner – som gjorda för ost

Vad passar bäst ihop med italienska viner? Ost såklart! Ost och vin kan vara något av det bästa som finns – om de kombineras på rätt sätt. Vi har valt ut tre italienska rödviner vilka alla är som gj..

Läs mer
Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Vinet låg gömt och glömt i 60 år

Flaskan av det berömda vinet Romanée Conti låg bortglömd i en källare nästan 60 år. När ägarparet skulle fira diamantbröllop hittades buteljen av en slump – den är i dag värd en förmögenhet. Nu sälj..

Läs mer
Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Annorlunda bubblet som var Pavarottis favorit

Det var operasångaren Luciano Pavarottis favoritvin och har anor som går till romartiden. Nu har vi svenskar börjat uppskatta det röda bubblande vinet Lambrusco. Dags att prova en flaska på nyår, ka..

Läs mer