HEM

Aktuellt

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna?

Låt Frankrike, Italien och soliga Spanien få vila en liten stund. Vi guidar dig genom sex otippade vinländer som alla bär på fantastiska guldkorn. Låt dig överraskas.

1. Kroatien – 200 inhemska vindruvor

Vida stränder och vackra öar. Från Alpernas sluttningar till det varma medelhavet. Kroatien är vackert, och nu börjar man även inse vilket rikt vinland Kroatien är. Med över 200 inhemska druvor och optimala förutsättningar för mångsidig vinproduktion förstår vi varför.

The Dalmatian Dog
2019
The Dalmatian Dog
Man får tycka vad man vill om etiketten, men The Dalmatian Dog visar verkligen prov på Kroatiens exklusiva vinmakeri. Låt den inhemska druvan Babic leda dig genom en värld av körsbär, peppar, skogsbär och lakrits. Rött och kryddigt. Mustigt och fruktigt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
129 kr

2. Georgien – hantverk och tradition

I jordbrukslandet Georgien är man stolt över sin historia. Fortfarande i våra dagar producerar man många av sina viner på samma sätt som de gjorde under antiken. Tryggt vilandes under jord får vinerna ligga och gosa i stora lerkärl – Qvevri. Den georgiska vinkulturen är ett hantverk. Nu precis som då.

Rkatsiteli Qvevri
2020
Rkatsiteli Qvevri
Här har vi ett vin som är orange. Från den världsberömda vinregionen Kakheti kommer Rkatsiteli Qvevri. Ett modernt vin tillverkat enligt en forntida metod där druvskalen macererar tillsammans med musten under lång tid. Upplev ett äkta Qvevri-vin som är smakfullt och elegant med toner av vitpeppar, söt aprikos, honung och friska apelsinskal.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
148 kr

3. Armenien – riktigt bra rött

Den forna sovjetrepubliken Armenien imponerar. Vinkritiker från hela världen har bara gott att säga om landet med sina svårslagna 8000 år av vinproduktion. Vi föredrar Armeniens röda viner. I den kategorin sticker den inhemska druvan Areni Noir ut lite extra. Under den tåliga blå druvans tjocka skal lurar kryddiga aromer och himmelsk röd frukt. Nyfiken på smaken?

Old Bridge Areni Reserve
2017
Old Bridge Areni Reserve
Håll koll på den här. Det här är ett av Armeniens kanske mest intressanta viner, som också kan vara lite klurigt att få tag på. Old Bridge är ett moget och välbalanserat rött vin som är gjort på den inhemska druvan Areni Noir. 18 månader på israelisk ek. En riktig vinhit!
750 ml - 13.5% -
277 kr

4. Kina – en framtida vinjätte?

Vem trodde att Kina kunde göra bra vin? Kina uppmärksammas allt mer som vinland och har en produktion som växer så det knakar. Med allt ifrån spännande risvin till mer traditionella vinsorter siktar nu Kina på att bli nästa internationella gigant. Chansen att de lyckas är stor.

Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin
Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin
14,5-procentigt risvin som sitter där det ska. Utvecklad smak, lagom sötma och med smaker av hasselnöt, dadlar, aprikos, julapelsin och mandelmassa. Servera Kuaijishan till något kallskuret eller till en god värmande svampsoppa.
500 ml - 14.5% - Sockerhalt 2.3 g per 100 ml
166 kr

5. Storbritannien – bubblor som berör

Storbritannien har verkligen något stort på gång. Landets vingårdsareal har fyrdubblats under de senaste två decennierna och hela världen följer nyfiket deras spännande resa. På grund av det svala klimatet är det vita och mousserande viner som gäller. Druvorna får en hög fruktsyra som resulterar i en perfekt bas för ett högklassiskt bubbel. Prova själv så får du se!

pip-pip
pip-pip
Ett mousserande vin som skriker efter uppmärksamhet. pip-pip är ett mousserande vitt vin med stor och exklusiv smak. Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier – har du hört talats om den mixen förr? pip-pip är slang för engelsk Champagne och du är bjuden.
750 ml - 12% -
287 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer
Äntligen hemma

Äntligen hemma

Det tog ett tag men nu verkar den ha hittat hem till Dalmatien i Kroatien. Vi talar förstås om Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, druvan som numera går under namnet Tribidrag. Men hur har d..

Läs mer
Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Mest populära rödvinerna 2022 – topp 10

Vilka var egentligen de mest populära röda vinerna under förra året? Vi på Vinguiden har sammanställt de mest populära röda vinerna under 2022 – ta del av hela listan här!  1. MYTH Red Blend [produc..

Läs mer
Därför ger vin ökad sexlust

Därför ger vin ökad sexlust

Rödvin ger ökad sexlust, visar italiensk forskning. Det gäller både om du dricker vinet – eller luktar på det. Och det är framför allt kvinnor som får ökad lust av vinets aromer. Här får du ti..

Läs mer
Så matchar du orangevin med mat

Så matchar du orangevin med mat

Visst går det att dricka ett orangevin precis som det är. Men vi vågar faktiskt påstå att rätt mat eller tilltugg har förmågan att lyfta den redan spännande smaken till helt nya dimensioner. Här tip..

Läs mer
Det här dricker du till Thanksgiving

Det här dricker du till Thanksgiving

Kalkon, fyllning och pumpapaj kännetecknas av Thanksgiving som i år firas den 24 november. Men visste du att Thanksgiving kommer från 1500-talets England och då firade man en lyckad skörd. För oss s..

Läs mer