HEM

Aktuellt

Otippade vinländer – guldkorn du inte får missa!

Låt oss prata vinländer. Nu ska du få höra något spännande. Det finns faktiskt en uppsjö av högst otippade länder som verkligen kan det här med vin. Är du redo att tänja lite på gränserna?

Låt Frankrike, Italien och soliga Spanien få vila en liten stund. Vi guidar dig genom sex otippade vinländer som alla bär på fantastiska guldkorn. Låt dig överraskas.

1. Kroatien – 200 inhemska vindruvor

Vida stränder och vackra öar. Från Alpernas sluttningar till det varma medelhavet. Kroatien är vackert, och nu börjar man även inse vilket rikt vinland Kroatien är. Med över 200 inhemska druvor och optimala förutsättningar för mångsidig vinproduktion förstår vi varför.

The Dalmatian Dog
2021
The Dalmatian Dog
Man får tycka vad man vill om etiketten, men The Dalmatian Dog visar verkligen prov på Kroatiens exklusiva vinmakeri. Låt den inhemska druvan Babic leda dig genom en värld av körsbär, peppar, skogsbär och lakrits. Rött och kryddigt. Mustigt och fruktigt.
750 ml - 13.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
139 kr

2. Georgien – hantverk och tradition

I jordbrukslandet Georgien är man stolt över sin historia. Fortfarande i våra dagar producerar man många av sina viner på samma sätt som de gjorde under antiken. Tryggt vilandes under jord får vinerna ligga och gosa i stora lerkärl – Qvevri. Den georgiska vinkulturen är ett hantverk. Nu precis som då.

Rkatsiteli Qvevri
2020
Rkatsiteli Qvevri
Här har vi ett vin som är orange. Från den världsberömda vinregionen Kakheti kommer Rkatsiteli Qvevri. Ett modernt vin tillverkat enligt en forntida metod där druvskalen macererar tillsammans med musten under lång tid. Upplev ett äkta Qvevri-vin som är smakfullt och elegant med toner av vitpeppar, söt aprikos, honung och friska apelsinskal.
750 ml - 13% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
150 kr

3. Armenien – riktigt bra rött

Den forna sovjetrepubliken Armenien imponerar. Vinkritiker från hela världen har bara gott att säga om landet med sina svårslagna 8000 år av vinproduktion. Vi föredrar Armeniens röda viner. I den kategorin sticker den inhemska druvan Areni Noir ut lite extra. Under den tåliga blå druvans tjocka skal lurar kryddiga aromer och himmelsk röd frukt. Nyfiken på smaken?

Old Bridge Areni Reserve
2017
Old Bridge Areni Reserve
Håll koll på den här. Det här är ett av Armeniens kanske mest intressanta viner, som också kan vara lite klurigt att få tag på. Old Bridge är ett moget och välbalanserat rött vin som är gjort på den inhemska druvan Areni Noir. 18 månader på israelisk ek. En riktig vinhit!
750 ml - 13.5% -
279 kr

4. Kina – en framtida vinjätte?

Vem trodde att Kina kunde göra bra vin? Kina uppmärksammas allt mer som vinland och har en produktion som växer så det knakar. Med allt ifrån spännande risvin till mer traditionella vinsorter siktar nu Kina på att bli nästa internationella gigant. Chansen att de lyckas är stor.

Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin
Kuaijishan 5 Years Huangjiu Shaoxing Risvin
14,5-procentigt risvin som sitter där det ska. Utvecklad smak, lagom sötma och med smaker av hasselnöt, dadlar, aprikos, julapelsin och mandelmassa. Servera Kuaijishan till något kallskuret eller till en god värmande svampsoppa.
500 ml - 14.5% - Sockerhalt 2.3 g per 100 ml
167 kr

5. Storbritannien – bubblor som berör

Storbritannien har verkligen något stort på gång. Landets vingårdsareal har fyrdubblats under de senaste två decennierna och hela världen följer nyfiket deras spännande resa. På grund av det svala klimatet är det vita och mousserande viner som gäller. Druvorna får en hög fruktsyra som resulterar i en perfekt bas för ett högklassiskt bubbel. Prova själv så får du se!

pip-pip
pip-pip
Ett mousserande vin som skriker efter uppmärksamhet. pip-pip är ett mousserande vitt vin med stor och exklusiv smak. Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier – har du hört talats om den mixen förr? pip-pip är slang för engelsk Champagne och du är bjuden.
750 ml - 12% -
287 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Anders Melldén tipsar: Nya viner på Systembolaget i ..

Ny månad, nya viner på Systembolaget! Maj månad bjuder på fyndig årgångschampagne, burkbourgogne och seriös rosé. Listan uppdateras kontinuerligt under månaden så glöm inte att kolla in den då och d..

Läs mer
Karl H Johners känsla för rött

Karl H Johners känsla för rött

Halvsött vitt vin av flexibel kvalitet? Tysk vinindustri har sannerligen profilerat sig. Men nu är det slut på tramset. Kvaliteten skjuter inte bara i höjden, utan även det röda vinet går mot världs..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Kan man ha gröna druvor i röda viner?

Vi tar det från början; röda viner görs av så kallade blå druvor – det verkar självklart på något sett. Vita viner görs från gröna druvor – också självklart. Men, vita viner kan även göras på blå dr..

Läs mer
3 vintips till vårens grill

3 vintips till vårens grill

På våren ställer vi fram klockan en timme, och vi ställer fram grillen – den här sommaren som alla andra. Pandemi eller inte. Att grilla på sommaren är en svensk folksport. Jag vågar påstå at..

Läs mer
Bästa vinerna till höstens svamprätter

Bästa vinerna till höstens svamprätter

En kall och mörk höst behöver vi tröst för gommen. Så gå ut och plocka skogens lyxvara – svamp – och unna dig ett glas vin framför brasan. Här får du några tips på viner som gifter sig e..

Läs mer