HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Aktuellt

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfandelvin att njuta lite extra av på den internationella Zinfandeldagen som firas den 17 november.

Det finns druvsorter och så finns det vin. Sen finns det druvsorter som blir så pass populära att de även namnger vin. Zinfandel är en sådan typisk vinnamnsdruva.

United States of Zinfandel?

Även om forskning visat att Zinfandeldruvan ursprungligen härstammar från Kroatien är Zinfandel idag lika med Kalifornien och USA. Så är det bara. Det skulle kännas märkligt att ifrågasätta det påståendet.

Även om den föddes med ett annat namn och firade sin första födelsedag i Kroatien så är det i USA som den fått det liv den ville ha. Man får faktiskt byta namn.

Den populära och allsidiga druvan lär ha kommit från en plantskola i Österrike till USA någon gång i början på 1800-talet. Där blev den kvar och har under seklernas gång växt enormt i både produktionsmängd, popularitet och klass.

Färglös druva med mörkt skal

I Italien återfinns druvan under namnet Primitivo och i Kroatien bär den namnet Crljenak kaštelanski (Tribidrag). Druvan som är utan färg bär ett mörkt skal och levererar viner i absolut världsklass. Ett Zinfandelvin trivs bra i kategorin fruktigt och smakrikt med sina klassiska toner av björnbär, mynta och mörka körsbär. Just den amerikanska Zinfandeln ramas ofta in av en distinkt pepprig kryddighet och en lite högre alkoholhalt.

Vår Zinfandeltrio på Zinfandeldagen

Dark Horse Zinfandel
2019
Dark Horse Zinfandel
Vinmakerskan Beth Listons Dark Horse är ett prisvinnande och kraftfullt Zinfandel som sticker ut med sina långa eftersmak och toner av läder. Druvorna är plockade i områdena runt Lodi i Kalifornien och vinet passar riktigt bra till lamm och nöt. Jaha, hade du en baconlindad kyckling i ugnen? Där har vi också en match.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
99 kr

Dark Horse Rosé
Dark Horse Rosé
Varför ändra på något som fungerar bra undrar vi? Dark Horse finns även som rosé. Det gör som gör det ännu mer spännande är att den finns på burk. Öppna den kylskåpskall och drick som sällskapsdryck innan maten. Med ungdomliga jordgubbar, hallon och citrus är den väl värd att prova även till maten. Fisk, kyckling eller sallad. Välj själv!
375 ml - 12.5% -
60 kr

Turley Old Vine Zinfandel
2019
Turley Old Vine Zinfandel
Ett riktigt top of the line-Zinfandel som får riktigt höga poäng var man än letar. Det här medelfylliga vinet med en procenthalt på 15,5 procent har en bärig smak och ger toner av aprikos och torkade blommor.
750 ml - 15.5% -
359 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Vi listar bästa dryckerna till julbordet

Här listar vi de bästa dryckerna till julbordet. Decembermörkret har smugit sig in i varenda liten vrå och julen står för dörren. Planerar du för ett traditionellt julbord på julafton? Låt oss hjälp..

Läs mer
Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer
Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Kocken & Vinet: Rosévin året om?

Mattias Larsson på jakt efter menyn till rosa vin i alla väder.

Läs mer
Världens största vinmarknad

Världens största vinmarknad

USA är världens största vinmarknad. Men vägen dit har inte varit problemfri. Spritförbud, ointresse kring vin och en matkultur som inte alltid rimmat väl med vinintag har stört. Tills nu. Det är ida..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer