HEM

Aktuellt

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfandelvin att njuta lite extra av på den internationella Zinfandeldagen som firas den 17 november.

Det finns druvsorter och så finns det vin. Sen finns det druvsorter som blir så pass populära att de även namnger vin. Zinfandel är en sådan typisk vinnamnsdruva.

United States of Zinfandel?

Även om forskning visat att Zinfandeldruvan ursprungligen härstammar från Kroatien är Zinfandel idag lika med Kalifornien och USA. Så är det bara. Det skulle kännas märkligt att ifrågasätta det påståendet.

Även om den föddes med ett annat namn och firade sin första födelsedag i Kroatien så är det i USA som den fått det liv den ville ha. Man får faktiskt byta namn.

Den populära och allsidiga druvan lär ha kommit från en plantskola i Österrike till USA någon gång i början på 1800-talet. Där blev den kvar och har under seklernas gång växt enormt i både produktionsmängd, popularitet och klass.

Färglös druva med mörkt skal

I Italien återfinns druvan under namnet Primitivo och i Kroatien bär den namnet Crljenak kaštelanski (Tribidrag). Druvan som är utan färg bär ett mörkt skal och levererar viner i absolut världsklass. Ett Zinfandelvin trivs bra i kategorin fruktigt och smakrikt med sina klassiska toner av björnbär, mynta och mörka körsbär. Just den amerikanska Zinfandeln ramas ofta in av en distinkt pepprig kryddighet och en lite högre alkoholhalt.

Vår Zinfandeltrio på Zinfandeldagen

Dark Horse Zinfandel
2021
Dark Horse Zinfandel
Vinmakerskan Beth Listons Dark Horse är ett prisvinnande och kraftfullt Zinfandel som sticker ut med sina långa eftersmak och toner av läder. Druvorna är plockade i områdena runt Lodi i Kalifornien och vinet passar riktigt bra till lamm och nöt. Jaha, hade du en baconlindad kyckling i ugnen? Där har vi också en match.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
111 kr

Dark Horse Rosé
Dark Horse Rosé
Varför ändra på något som fungerar bra undrar vi? Dark Horse finns även som rosé. Det gör som gör det ännu mer spännande är att den finns på burk. Öppna den kylskåpskall och drick som sällskapsdryck innan maten. Med ungdomliga jordgubbar, hallon och citrus är den väl värd att prova även till maten. Fisk, kyckling eller sallad. Välj själv!
375 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
69 kr

Turley Old Vine Zinfandel
2019
Turley Old Vine Zinfandel
Ett riktigt top of the line-Zinfandel som får riktigt höga poäng var man än letar. Det här medelfylliga vinet med en procenthalt på 15,5 procent har en bärig smak och ger toner av aprikos och torkade blommor.
750 ml - 15.5% -
359 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Vill sälja vin som lagrats i rymden

Sugen på rymdlagrat rödvin? Förhoppningsvis kan du beställa det i framtiden. NASA har nämligen skickat upp 12 flaskor Bordeaux i en obemannad rymdfarkost i ett första test för att se hur vin åldras ..

Läs mer
Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Hade den inte funnits hade den kaliforniska vinindustrin varit tvungen att uppfinna den. Vi pratar naturligtvis om Zinfandel, USA:s ikon i vinvärlden och den druva som var startskottet för Nya värld..

Läs mer
Ny forskning: Rött vin boostar din tarmflora

Ny forskning: Rött vin boostar din tarmflora

Här är glada nyheter för alla oss som älskar vin. Nu forskning visar att ett glas då och då är bra för magen. Rött vin boostar tarmfloran – och gör dig smalare och sänker dåligt kolesterol. – Vår ny..

Läs mer
Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Höstens höjdare: gryta med mustigt vin

Temperaturen börjar falla och kvällarna blir mörkare. Det är dags att trösta oss med en härlig gryta och ett glas rött vin. Men tänk på att matcha vinet med grytans smaker. Här är några snabba och e..

Läs mer
Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Lafite – spännande historia och fantastiska viner

Vinhuset Lafite och Baron de Rothschild är välkända för sin långa tradition av riktigt bra Bordeauxviner. Historien sträcker sig nästan 800 år tillbaka, och idag drivs verksamheten av Saskia de Roth..

Läs mer
Adventskalendern med rött vin som gör succé

Adventskalendern med rött vin som gör succé

Vi är många vuxna som också vill ha en julkalender. Det finns bara en sak som kan slå en chokladkalender: En adentskalender laddad med 24 flaskor gott rödvin. Ännu har ingen släppt en julkalender me..

Läs mer