HEM

Aktuellt

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfandelvin att njuta lite extra av på den internationella Zinfandeldagen som firas den 17 november.

Det finns druvsorter och så finns det vin. Sen finns det druvsorter som blir så pass populära att de även namnger vin. Zinfandel är en sådan typisk vinnamnsdruva.

United States of Zinfandel?

Även om forskning visat att Zinfandeldruvan ursprungligen härstammar från Kroatien är Zinfandel idag lika med Kalifornien och USA. Så är det bara. Det skulle kännas märkligt att ifrågasätta det påståendet.

Även om den föddes med ett annat namn och firade sin första födelsedag i Kroatien så är det i USA som den fått det liv den ville ha. Man får faktiskt byta namn.

Den populära och allsidiga druvan lär ha kommit från en plantskola i Österrike till USA någon gång i början på 1800-talet. Där blev den kvar och har under seklernas gång växt enormt i både produktionsmängd, popularitet och klass.

Färglös druva med mörkt skal

I Italien återfinns druvan under namnet Primitivo och i Kroatien bär den namnet Crljenak kaštelanski (Tribidrag). Druvan som är utan färg bär ett mörkt skal och levererar viner i absolut världsklass. Ett Zinfandelvin trivs bra i kategorin fruktigt och smakrikt med sina klassiska toner av björnbär, mynta och mörka körsbär. Just den amerikanska Zinfandeln ramas ofta in av en distinkt pepprig kryddighet och en lite högre alkoholhalt.

Vår Zinfandeltrio på Zinfandeldagen

Dark Horse Zinfandel
2020
Dark Horse Zinfandel
Vinmakerskan Beth Listons Dark Horse är ett prisvinnande och kraftfullt Zinfandel som sticker ut med sina långa eftersmak och toner av läder. Druvorna är plockade i områdena runt Lodi i Kalifornien och vinet passar riktigt bra till lamm och nöt. Jaha, hade du en baconlindad kyckling i ugnen? Där har vi också en match.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.3 g per 100 ml
109 kr

Dark Horse Rosé
Dark Horse Rosé
Varför ändra på något som fungerar bra undrar vi? Dark Horse finns även som rosé. Det gör som gör det ännu mer spännande är att den finns på burk. Öppna den kylskåpskall och drick som sällskapsdryck innan maten. Med ungdomliga jordgubbar, hallon och citrus är den väl värd att prova även till maten. Fisk, kyckling eller sallad. Välj själv!
375 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
64 kr

Turley Old Vine Zinfandel
2019
Turley Old Vine Zinfandel
Ett riktigt top of the line-Zinfandel som får riktigt höga poäng var man än letar. Det här medelfylliga vinet med en procenthalt på 15,5 procent har en bärig smak och ger toner av aprikos och torkade blommor.
750 ml - 15.5% -
359 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Världens största vinmarknad

Världens största vinmarknad

USA är världens största vinmarknad. Men vägen dit har inte varit problemfri. Spritförbud, ointresse kring vin och en matkultur som inte alltid rimmat väl med vinintag har stört. Tills nu. Det är ida..

Läs mer
Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Rosa bubbel älskar Pinot Noir

Tidigare ansett som något närmast obskyrt har det rosa bubblet nu fått sin revansch. Aldrig tidigare har det nämligen producerats och konsumerats så bra rosébubbel som i detta nu. Vinguiden förklara..

Läs mer
Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Kallt rött vin? Här är sorterna som funkar

Vitt vin, mousserande och rosé – vi serverar dem kylda. Men nästan alla dricker rött vin som är rumstempererat, eller strax under. Visste du att det finns rött vin som smakar bra vid lite lägr..

Läs mer
Prosecco rosé – årets nya trend?

Prosecco rosé – årets nya trend?

Italienska vinmakare har jobbat länge för att få den godkänd, och i år verkar den nya produkten bli klar för marknaden: Vad sägs om Prosecco rosé? Rosévinet var en av de starkast växande vintrendern..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer
Stor guide – vårens bästa roséviner

Stor guide – vårens bästa roséviner

Klassisk rosé från Provence, Måns rosé och roséprosecco. Våren närmar sig med stormsteg och det betyder att rosévinerna börjar ta plats på Systembolagets hyllor. Vi har valt ut hela 15 av årets bäst..

Läs mer