HEM

Aktuellt

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfandelvin att njuta lite extra av på den internationella Zinfandeldagen som firas den 17 november.

Det finns druvsorter och så finns det vin. Sen finns det druvsorter som blir så pass populära att de även namnger vin. Zinfandel är en sådan typisk vinnamnsdruva.

United States of Zinfandel?

Även om forskning visat att Zinfandeldruvan ursprungligen härstammar från Kroatien är Zinfandel idag lika med Kalifornien och USA. Så är det bara. Det skulle kännas märkligt att ifrågasätta det påståendet.

Även om den föddes med ett annat namn och firade sin första födelsedag i Kroatien så är det i USA som den fått det liv den ville ha. Man får faktiskt byta namn.

Den populära och allsidiga druvan lär ha kommit från en plantskola i Österrike till USA någon gång i början på 1800-talet. Där blev den kvar och har under seklernas gång växt enormt i både produktionsmängd, popularitet och klass.

Färglös druva med mörkt skal

I Italien återfinns druvan under namnet Primitivo och i Kroatien bär den namnet Crljenak kaštelanski (Tribidrag). Druvan som är utan färg bär ett mörkt skal och levererar viner i absolut världsklass. Ett Zinfandelvin trivs bra i kategorin fruktigt och smakrikt med sina klassiska toner av björnbär, mynta och mörka körsbär. Just den amerikanska Zinfandeln ramas ofta in av en distinkt pepprig kryddighet och en lite högre alkoholhalt.

Vår Zinfandeltrio på Zinfandeldagen

Dark Horse Zinfandel
2021
Dark Horse Zinfandel
Vinmakerskan Beth Listons Dark Horse är ett prisvinnande och kraftfullt Zinfandel som sticker ut med sina långa eftersmak och toner av läder. Druvorna är plockade i områdena runt Lodi i Kalifornien och vinet passar riktigt bra till lamm och nöt. Jaha, hade du en baconlindad kyckling i ugnen? Där har vi också en match.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.5 g per 100 ml
111 kr

Dark Horse Rosé
Dark Horse Rosé
Varför ändra på något som fungerar bra undrar vi? Dark Horse finns även som rosé. Det gör som gör det ännu mer spännande är att den finns på burk. Öppna den kylskåpskall och drick som sällskapsdryck innan maten. Med ungdomliga jordgubbar, hallon och citrus är den väl värd att prova även till maten. Fisk, kyckling eller sallad. Välj själv!
375 ml - 12.5% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
69 kr

Turley Old Vine Zinfandel
2019
Turley Old Vine Zinfandel
Ett riktigt top of the line-Zinfandel som får riktigt höga poäng var man än letar. Det här medelfylliga vinet med en procenthalt på 15,5 procent har en bärig smak och ger toner av aprikos och torkade blommor.
750 ml - 15.5% -
359 kr


Monica Åhlund

Du kanske även vill läsa dessa

Sommarens galnaste vindrink

Sommarens galnaste vindrink

Här är sommarens galnaste vindrink – men gud så festligt god! Kalimotxo är rött vin blandat med Coca-Cola och eventuellt lite extra kryddor.  Smaken påminner varken om vin eller Coca-Cola R..

Läs mer
Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv inter..

Måns Zelmerlöw släpper nytt rosévin – exklusiv inter..

Måns Zelmerlöw har haft stora framgångar med sina viner, och nu är det dags igen! Det nya vinet i hans populära MZ-kollektion är ett ljust och torrt rosévin – Hola MZ Rosé. Precis som tidigare komme..

Läs mer
Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Kyparens misstag kostade 52.000 kr

Ibland kan det vara svårt att skilja på vinflaskor. Det fick en stackars kypare på den brittiska restaurangen Hawksmoor bittert erfara häromkvällen. Under den stressiga kvällen bad en middagsgäst om..

Läs mer
Vårens stora guide till årets roséviner

Vårens stora guide till årets roséviner

Om vi säger sol, bad och ljusa nätter, vilket vin tänker du på då? Rosévin såklart! I denna guide får du koll på inte mindre än 15 olika roséviner som förgyller sommaren. [product] 131389 |Det här f..

Läs mer
10 fantastiska viner till sommarens grillfester

10 fantastiska viner till sommarens grillfester

När solen strålar är det dags att ta fram grillen och bjuda på en härlig smakfest. För att matcha matens rökiga toner har vi tagit fram 10 perfekta “grillviner” som du bara måste testa. Vinerna funk..

Läs mer
Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Rätt vin till dejten – vi guidar dig

Har du en romantisk middag med musik och tända ljus inplanerad och behöver dejtvin? Det löser vi! Här har vi listat våra favoritviner till dejten.  Att dejta ska vara spännande och kul, oavsett om d..

Läs mer