HEM

Världens största vinmarknad

USA är världens största vinmarknad. Men vägen dit har inte varit problemfri. Spritförbud, ointresse kring vin och en matkultur som inte alltid rimmat väl med vinintag har stört. Tills nu.

Det är idag exakt 242 år sedan USA blev självständigt. Och det ska firas. På amerikanskt vis. 4th of July har ju blivit synonymt med amerikansk BBQ där stora härliga hamburgare grillas med majskolvar som förtärs med coleslaw och sköljs ner med öl, en Miller eller en Bud. Vin är det mycket sällan vi ser på dessa tillställningar. Men plötsligt händer det.

Vin och USA är numera synonymt. Oavsett om populärkulturen ännu inte hänger med. Visst finns skvalpet kvar av 80-talets vinsåpa Falcon Crest och visst finns filmer som fortfarande flimrar förbi när vi sätter likhetstecken mellan det stora landet i väst och vin: Sideways, Ädla druvor från Montelena och de lite mer vinsnobbiga Somm och Sour Grapes.

Faktum kvarstår: USA är världens största vinmarknad. Känn på den!

Det har med andra ord hänt en hel del sedan förbudstiden för snart 100 år sedan. Kalifornien lyckades profilera sig redan på 1980-talet, med god hjälp av filmindustrin i Hollywood, och har sedan dess visat vad som ska placeras i vinskåpet. För det är inte bara giganter som forna Gallo (någon som kommer ihåg?) som placerat Kalifornien på kartan, utan snarare har kvalitetsivrarna gjort sitt för att öka renomméet. Och som de gjort det!

Läs mer om USA:s största druva – Zinfandel.

Fortfarande väger druvan Zinfandel tungt, liksom prestigeområdena Napa Valley med grannar. Och visst domineras en stor del av industrin i USA av endruvsviner, gärna på Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Men vilka viner de lyckas få till! Stundtals. Ibland blir det hellre mycket än bra, men det räknas ju också för vi får inte glömma att bulkvinet är basen i många länders vinproduktion. Lite det som gör att producenterna också kan tillåta sig att producera fine wine.

Störst och snart bäst? Ja, det är frågan. Störst är de, här dricks det mer vin än i något annat land i världen. Visst, de är många i USA, 325 miljoner människor, men alltfler av dessa väljer alltså ett eller två glas vin till maten före en Miller. Det konsumeras omkring 30 miljoner hektoliter årligen i landet, en siffra svår att förstå. I Frankrike har konsumtionen gått ned, omkring 28 miljoner hektoliter hamnar vi på idag, samtidigt som den går upp på andra sidan Atlanten, en utveckling vi ser alltså även i presens. Per capitakonsumtionen är nu större i några andra länder, men även detta är en tidsfråga innan det ändras.

Vi får heller inte glömma bort att det faktiskt tillverkas vin i samtliga stater i USA med några undantag, Alaska bland dessa. Allt vin är i ärlighetens namn inte värt en resa, men det blir bättre och bättre. Samtidigt som den inhemska produktionen ökar i volym och kvalitet, importeras också bättre viner. Klart många av Gamla världens vinproducenter vill armbåga sig in på den amerikanska jättemarknaden.

Utifrån ett europeiskt perspektiv är det mer intressant än kanske någonsin att kika lite extra på vinerna från Oregon, Washington, New York, Virginia och framför allt ledande Kalifornien. Big is beautiful, absolut. Men det är den småskaliga produktionen som är av störst intresse.

Det är med andra ord bara en tidsfråga till vi får se den klassiska filmscenen: BBQ 4th of July, trädgårdsmingel i villaområdet, istället för en Miller som halsas direkt ur flaskan hälls det upp en svalodlad, komplex Cabernet Sauvignon i glaset. Vem hade trott det för några år sedan?


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Eleganta vinet som snabbt blivit populärt

Här är det vita eleganta vinet som hyllas av Vinguidens användare. Irony Chardonnay 2017 bjuder på flirtiga toner av citrus, honung, färsk ananas och apelsin, medelfylligt med frisk syra och en fin ..

Läs mer
Fira 4th of July med smakfulla viner från USA

Fira 4th of July med smakfulla viner från USA

Den 4 juli är en stor dag ”over there”. Det viftas glatt med stjärnbeprydda rödvita flaggor under en himmel som snabbt fylls med glitter, krutrök och glamour. New York vill så klart vara bäst och av..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Här kan du beställa Prosecco och valpgos

Tänk att få dricka Prosecco och gosa med hundvalpar samtidigt. Nu kan du beställa 10 hundvalpar och en flaska bubbel på Kimpton Hotel Moncaco i Denver. Kritiker har dock beskyllt hotellet för djurpl..

Läs mer
Zinfandel satte Kalifornien på vinkartan

Zinfandel satte Kalifornien på vinkartan

Kalifornien är idag en av de mest respekterade vinregionerna i världen. Kvaliteten på vinerna vet heller inga gränser. Det kan vi tacka Zinfandel för. Turerna har varit många och det krävdes rena ra..

Läs mer
Podd: Fantastiska Kalifornien

Podd: Fantastiska Kalifornien

Inte bara Chardonnay och Zinfandel, utan en mångfald av spännande druvor som ger fina viner.

Läs mer