HEM

Världens största vinmarknad

USA är världens största vinmarknad. Men vägen dit har inte varit problemfri. Spritförbud, ointresse kring vin och en matkultur som inte alltid rimmat väl med vinintag har stört. Tills nu.

Det är idag exakt 242 år sedan USA blev självständigt. Och det ska firas. På amerikanskt vis. 4th of July har ju blivit synonymt med amerikansk BBQ där stora härliga hamburgare grillas med majskolvar som förtärs med coleslaw och sköljs ner med öl, en Miller eller en Bud. Vin är det mycket sällan vi ser på dessa tillställningar. Men plötsligt händer det.

Vin och USA är numera synonymt. Oavsett om populärkulturen ännu inte hänger med. Visst finns skvalpet kvar av 80-talets vinsåpa Falcon Crest och visst finns filmer som fortfarande flimrar förbi när vi sätter likhetstecken mellan det stora landet i väst och vin: Sideways, Ädla druvor från Montelena och de lite mer vinsnobbiga Somm och Sour Grapes.

Faktum kvarstår: USA är världens största vinmarknad. Känn på den!

Det har med andra ord hänt en hel del sedan förbudstiden för snart 100 år sedan. Kalifornien lyckades profilera sig redan på 1980-talet, med god hjälp av filmindustrin i Hollywood, och har sedan dess visat vad som ska placeras i vinskåpet. För det är inte bara giganter som forna Gallo (någon som kommer ihåg?) som placerat Kalifornien på kartan, utan snarare har kvalitetsivrarna gjort sitt för att öka renomméet. Och som de gjort det!

Läs mer om USA:s största druva – Zinfandel.

Fortfarande väger druvan Zinfandel tungt, liksom prestigeområdena Napa Valley med grannar. Och visst domineras en stor del av industrin i USA av endruvsviner, gärna på Cabernet Sauvignon och Chardonnay. Men vilka viner de lyckas få till! Stundtals. Ibland blir det hellre mycket än bra, men det räknas ju också för vi får inte glömma att bulkvinet är basen i många länders vinproduktion. Lite det som gör att producenterna också kan tillåta sig att producera fine wine.

Störst och snart bäst? Ja, det är frågan. Störst är de, här dricks det mer vin än i något annat land i världen. Visst, de är många i USA, 325 miljoner människor, men alltfler av dessa väljer alltså ett eller två glas vin till maten före en Miller. Det konsumeras omkring 30 miljoner hektoliter årligen i landet, en siffra svår att förstå. I Frankrike har konsumtionen gått ned, omkring 28 miljoner hektoliter hamnar vi på idag, samtidigt som den går upp på andra sidan Atlanten, en utveckling vi ser alltså även i presens. Per capitakonsumtionen är nu större i några andra länder, men även detta är en tidsfråga innan det ändras.

Vi får heller inte glömma bort att det faktiskt tillverkas vin i samtliga stater i USA med några undantag, Alaska bland dessa. Allt vin är i ärlighetens namn inte värt en resa, men det blir bättre och bättre. Samtidigt som den inhemska produktionen ökar i volym och kvalitet, importeras också bättre viner. Klart många av Gamla världens vinproducenter vill armbåga sig in på den amerikanska jättemarknaden.

Utifrån ett europeiskt perspektiv är det mer intressant än kanske någonsin att kika lite extra på vinerna från Oregon, Washington, New York, Virginia och framför allt ledande Kalifornien. Big is beautiful, absolut. Men det är den småskaliga produktionen som är av störst intresse.

Det är med andra ord bara en tidsfråga till vi får se den klassiska filmscenen: BBQ 4th of July, trädgårdsmingel i villaområdet, istället för en Miller som halsas direkt ur flaskan hälls det upp en svalodlad, komplex Cabernet Sauvignon i glaset. Vem hade trott det för några år sedan?


Vinguiden
tipsar

Du kanske även vill läsa dessa

Hetaste trenden från USA – nu till Systemb..

Hetaste trenden från USA – nu till Systemb..

Låg halt av socker, kolhydrater och alkohol. Hard Seltzer är drycken som gjort stor succé i USA. – Men vi har sett en stor efterfrågan för den här produkten hos våra svenska konsumenter, säger Malen..

Läs mer
3 goda Zinfandelvin värda att prova

3 goda Zinfandelvin värda att prova

Låt oss berätta lite mer om den mångsidiga druvan Zinfandel som ger allt ifrån smakrika och alkoholstarka rödviner till svala och lätta rosé. Vi passar även på att ge våra tre bästa tips på Zinfande..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Äntligen hemma

Äntligen hemma

Det tog ett tag men nu verkar den ha hittat hem till Dalmatien i Kroatien. Vi talar förstås om Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, druvan som numera går under namnet Tribidrag. Men hur har d..

Läs mer
Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Fira 4th of July med några riktiga höjdare

Skål och grattis, USA! Imorgon firar amerikanernas nationaldagen, Fourth of July, med fyrverkerier, barbecue och parader. Dagen till ära vill Vinguiden tipsa om några fina amerikanska viner. Imorgon..

Läs mer
3 vintips till streamade serier

3 vintips till streamade serier

Våren 2020 har Vinguiden, som många andra, blivit tvingad att söka förströelse hos digitala streaming-tjänster såsom Netflix, HBO och C More mer flera. Det finns fler bra serier som innehåller scene..

Läs mer