HEM

Ikondruva visade vägen för kaliforniskt vin

Hade den inte funnits hade den kaliforniska vinindustrin varit tvungen att uppfinna den. Vi pratar naturligtvis om Zinfandel, USA:s ikon i vinvärlden och den druva som var startskottet för Nya världens anstormning.

Vinvärlden såg helt annorlunda ut innan Zinfandel armbågade sig in på vinkartan. Tidigare hade vi druckit viner av erkänt ursprung men där druvan var sekundär. Den stod inte ens nämnd på etiketten och ofta var vinerna en blandning av allsköns obskyra, svåruttalade druvsorter.

Men någon gång på 1980-talet började det hända saker. Fler viner från hela världen hittade till Norden med sina monopol och vi lärde oss, inte lite tack vare en gammal TV-såpa, Falcon Crest, att visst kunde man göra vin även i Kalifornien. Och dessutom ha vett att skriva ut vad druvan hette. Eller vad det nu var.

Jodå, Zinfandel lärde vi oss var en kalifornisk druva, och vi gillade vinerna med denna fruktiga, lättsmälta karaktär. USA var ju trots allt lite spännande i vinsammanhang och när vi dessutom fick ett kvitto på vad det var vi drack, inte bara ett ursprung, då blev det ännu lite enklare att omfamna detta vin. För så var det, det var ett slags vin, fruktigt, lättkonsumerat, rött och lite saftigt. Sunny California, liksom.

Märkligt kan tyckas, då druvan faktiskt odlades på helt annat håll. Med ett helt annat syfte.

– I början på 1800-talet odlades den på Long Island och såldes som bordsdruvor. Det var riktigt bra ekonomi i detta. Det var liksom ingen som hade en tanke på att göra vin på den, förklarar David Gates på Ridge Vineyards i Kalifornien.

En druva, flera namn

Jag träffar honom i Split i Kroatien där vi befinner oss på en druvkonferens som ska avhandla den blå druvan Tribidrag. Eh? Jo, det är samma druva, har det nu visat sig, som just Zinfandel. Men det visste varken de kaliforniska vinbönderna och ännu mindre vinkonsumenter världen över. För dit kom druvan, i Kalifornien odlades det visserligen redan druvor, men då i södra delen och framför allt odlades druvan som fick namnet Mission, en blå druvsort av flexibel karaktär.

– Många insåg, fortsätter David Gates, att Zinfandel gav ett mycket bättre vin. Dessutom hade efterfrågan på vin ökat radikalt under den här perioden, vi pratar alltså mitten och slutet 1800-tal. Nu började det också bli svårigheter med Missiondruvan, den var för dålig, något som gav ytterligare skäl till att odla Zinfandel.

Sedan tog det fart, tills första världskriget, depressionen, förbudstiden, andra världskriget tog över fullständigt. Men kring 1960 inleddes en ny fas i den kaliforniska vinhistorien och nu blommade den ut. Det började produceras spännande rött vin på druvan, men även rosa och vitt vin. Vintypen Blush Zinfandel, möjligen inte betraktad som världens mest kvalitativa vin, fick ändå en avgörande betydelse för vinnäringen.

– Den stora vurmen för den här typen av vin skulle jag vilja säga räddade druvans existens.

På konferensen i Split hinner jag också träffa Joel Peterson på egendomen Ravenswood i Kalifornien. Och han är viktig för druvans utveckling, så pass att han går under epitetet Zinfandels gudfader. Hans kärlek till druvan har satt Ravenswood på kartan och vinfirman är idag att betrakta som en av de främsta företrädarna för kvalitetsviner på druvsorten.

Zinfandels gudfader

Att hans kunskap är stor märker man på en gång. Och det breda perspektivet, trots djupdykningen, har han också.

– I Kalifornien har vi vinstilar som egentligen har att göra med när vi skördar druvorna, alltså hur mycket alkohol vinet har: från medelfyllig till fyllig, extraherade från mogna druvor som har blivit lite av ett signum då många vinskribenter tycks gilla det, ett vin som ger hår på bröstet. Tror man i alla fall, förklarar han ock skrattar till.

Men hans viner är egentligen raka motsatsen, eleganta i sin utformning, komplexa med fin frukt och smakintensiva drag. Precis som han vill ha det. Han menar samtidigt att det finns en rad producenter som tycker man ska göra ingenting: att skörda vid perfekt tidpunkt då druvorna inte är för söta utan har kvar en pigg syra. Då blir resultatet spännande med intensiva viner med möjligen lite jordig karaktär men med bra elegans.

– Själva låter vi Zinfandel jäsa ihop med andra druvor för att det ger en mer spännande arom, ytterligare en dimension på vinet. Nu har vi också börjat nyplantera andra druvsorter där vi har Zinfandel för att fortsätta på den banan.

Oavsett vilken stil vinet än får, är denna druva fortfarande synonym med Kalifornien. Att druvan sedan har sitt ursprung i Kroatien och där går under namnet Tribidrag, ja det är en helt annan femma. Även i Kalifornien har den nämligen en viktig del i vinhistorien.

– De riktigt gamla vinstockarna med Zinfandel, många över 100 år gamla, är vad vi kallar Hidden Treasures, gömda skatter, förklarar Joel Peterson, och ser väldigt nöjd ut.

Vid närmare research förstår man dessutom vad han åsyftar. De äldsta stockarna med Zinfandel ägs av… just det, Ravenswood.

Riktigt bra viner på Zinfandel

Sivas-Sonoma Old Vine Zinfandel
2013
Sivas-Sonoma Old Vine Zinfandel
Vanilj, aromatisk ton, mörka bär, björnbär, fat, lätt kvistig med bra balans i voluminös stil. Aningen sötaktig initialt, varmfruktig, smakrik med inslag av mörka bär, mogna plommon med peppar, vaniljsötma och en lång eftersmak där vitpeppar och mockatoner dominerar.
750 ml - 15.00% -
99.00 kr

Ravenswood Lodi Zinfandel
2020
Ravenswood Lodi Zinfandel
Fruktsöt i doft, toner av vaniljsötma, mogna björnbär, kakao, kryddig stil med bra balans. I smak åter björnbär, vaniljsötma, mycket fruktig, kryddig med peppriga inslag, saltlakrits och en ton av unga rödbäriga toner.
750 ml - 15% - Sockerhalt <0,3 g per 100 ml
145 kr

Brazin Old Vine Zinfandel
2014
Brazin Old Vine Zinfandel
Fruktsöt, inslag av vanilj, mycket mogna bär, toner av jord, gran i doftrik, extraherad stil. Vaniljtoner, inslag av röda, mogna bär, aningen sötaktig i koncentrerad stil med inslag av mocka, kola och en bra längd med tydligt eldig karaktär.
750 ml - 14.5% -
129 kr

Epicuro Zinfandel
2022
Epicuro Zinfandel
Brända toner, fatig, liten rökig karaktär, bärig med solmogen ton. Bärig, sötaktig med kryddiga inslag, lite mint, sylt, skogsbär i mogen ton.
750 ml - 14.5% - Sockerhalt 0.8 g per 100 ml
99 kr

Carlisle Papera Ranch Zinfandel
2015
Carlisle Papera Ranch Zinfandel
Fruktig, blommig, parfymerade toner, inslag av ek, bränd ton, doftintensiv, sötaktig i koncentrerad stil och med inslag av övermogna bär. Smakintensiv, mycket fruktig, eldig, pepprig, bra syra med lätt ståligt inslag, minerala toner, bred i sötaktig stil och med rejäl eftersmak där både mockatoner och en mjuk strävhet trängs om utrymmet.
750 ml - 15% -
499 kr


Du kanske även vill läsa dessa

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Klimatkaos kräver cavakalibrering

Cavan står inför sin viktigaste utmaning, klimatförändringen. För att behålla produktionen innebär det att framför allt standardcavan kommer att se annorlunda ut i framtiden. Detta tack vare en av d..

Läs mer
Kalifornien visar vägen mot kvalitet

Kalifornien visar vägen mot kvalitet

Ett av världens mest respekterade vinområden, men också ett av de största. Högt och lågt, med andra ord och vilken betydelse har Zinfandel idag för vinproducenterna? Vinguiden återkommer gärna till ..

Läs mer
Kaliforniska toppviner

Kaliforniska toppviner

Kalifornien har på mycket kort tid etablerat sig som ett av världens främsta vinområden, och om vi dessutom djupdyker i områden som Napa Valley, Monterey, Sonoma County och Paso Robles vet vi att vi..

Läs mer
Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Kalifornisk Cabernet sätter trenden

Cabernet Sauvignon och Kalifornien är en närmast optimal kombo, som har satt trenden för hur ett riktigt spännande vin på den forna druvan från Bordeaux ska smaka. Vinguiden gav druvan ytterligare e..

Läs mer
Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Druvas mellanlandning succé för södra Italien

Få saker har betytt så mycket för södra Italiens vinnäring som Primitivo. Och ändå är druvan inte ens italiensk, utan från Kroatien. Samtidigt finns de odlare som hellre använder det amerikanska nam..

Läs mer
Äntligen hemma

Äntligen hemma

Det tog ett tag men nu verkar den ha hittat hem till Dalmatien i Kroatien. Vi talar förstås om Zinfandel, Primitivo, Crljenak Kaštelanski, druvan som numera går under namnet Tribidrag. Men hur har d..

Läs mer